נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מעריך את העלויות של גל האומיקרון למשק הישראלי בכמיליארד עד שניים וחצי מיליארד שקלים. הנגיד השתתף אתמול (ב') בדיון בוועדת הכספים, במסגרת דיון על תקציב בנק ישראל לשנת 2022, ובו התייחס גם למשבר האומיקרון "מדובר בנזק בסדר גודל של מעל למיליארד שקלים בעשרה ימים, או שני מיליארד וחצי ב-20 ימים", אמר.
לטענת נגיד בנק ישראל בנקודת הזמן הנוכחית אנחנו עדיין לא נמצאים באירוע המשפיע על הכלכלה באופן רחב (אירוע מאקרו כלכלי), ועל כן מומלץ לדעתו להמשיך במנגנוני פיצוי נקודתיים, שממוקדים בענפים שנפגעו. עם זאת הנגיד קרא לממשלה להיערך עם תוכנית חירום במידת הצורך.
"ביצענו אומדן בבנק לפגיעה הכלכלית כתוצאה מיום בידוד, עברנו ענף ענף, חישבנו את שיעור העובדים שאינם יכולים לעבוד מהבית, כפול השכר היומי הנקי שלהם. הכפלנו את זה במשקל של אותו סקטור ושיעור ההשתתפות, הוספנו את התוספת של הימנעות מצריכה, בהתאם לנתונים שיש לנו מהוצאת כרטיסי אשראי – והגענו לעלות יומית לבידוד של עובד, של משהו כמו 273 שקלים. אם אנחנו הולכים לתרחיש של 15% בדיקות חיוביות מתוך 30 אלף בדיקות, מדובר ב-123 מיליון שקלים, אם לוקחים את העלות היומית הזו ואתה מדבר על גל של 10 ימים, אנחנו מדברים על סדרי גודל במונחי תוצר, של 1.2 מיליארד שקלים בעשרה ימים, או 2.5 מיליארד במשך 20 יום".
"מרבית ההערכות מדברות על גל יחסית קצר – מספר שבועות, לכן בהערכות שנתתי לכם, העלות המשקית ביחס למאומת, מדובר בשלב זה לא באירוע בסדר גודל מקרו כלכלי. בתרחיש כזה מומלץ להמשיך במנגנוני פיצוי נקודתיים, שממוקדים בענפים שנפגעים כמו ענף התיירות והחלק מהתרבות", הוא הוסיף.
עם זאת, מקבלי ההחלטות צריכים להתכונן לתרחישים קריטיים יותר, שלהם השפעה מאקרו כלכלית מובהקת יותר. "למשל, פגיעה בשירות חיוני או התארכות הגל", אמר פרופ' ירון, "אנחנו עוד לא שם כרגע אבל כל הגורמים צריכים להיות עם יד על הדופק, התרחישים החמורים יותר יכולים להביא לפגיעה מאקרו כלכלית גבוהה". הוא הוסיף כי "חשוב להבין שרמת אי הוודאות שלנו היא לא גבוהה כמו שהיתה בתחילת המשבר, יחד עם זאת לאור האפשרויות של היתכנו תרחישים כאלה הממשלה צריכה להיערך עם תוכנית ב'".
פרופ' ירון המליץ למקבלי ההחלטות בממשלה להכין תוכנית שהמעבר אליה יהיה על פי קריטריון מאקרו כלכלי, כמו אומדנים לפדיון עסקים או קריטריוניי סף אחרים הקשורים לפעילות העסקית.
נגיד בנק ישראל העריך כי גם לנוכח הגל הנוכחי השנה תסתיים עם 5.5 אחוזי תוצר, בגלל תופעת הקיזוז על פיה חלק גדול מהפעילות הכלכלית חוזר בעוצמה לאחר הגל.