ללא פסילת גיורים, עם פסילת דיינים ושליטה בכל מערך הגיור: השר לשירותי דת מתן כהנא חשף היום (רביעי) את נוסח חוק הגיור שיעלה בשבוע הבא להצבעה.
"אני בתפקיד הזה, בכיסא הזה כי חלמתי להגיע לפה כדי לטפל בחוקי הגיור, כי אותה חיילת שלי, הכי טובה בטייסת שהיא לא יהודייה הולכת להתחתן עם החבר החייל היהודי", אמר בפתח דבריו. "אי אפשר להסכים עם הסיטואציה שיש התבוללות בתוך מדינת ישראל. יש פה הזדמנות היסטורית לטפל בזה, יש פה סיטואציה, עקבתא דמשיחא, שמפלגות חילוניות נלחמות על הזכות לעשות גיור על פי ההלכה".
מפרטי החוק עולה כי רבני ערים יוכלו להקים הרכבי בית דין לגיור במסגרת מערך הגיור הממלכתי תחת מערכת אחת של כללי דיון, פיקוח, בקרה ותעודות אחידות לכולם. לפי זה: יוקם באגף הגיור מחוז "רבני ערים" שיעניק שירותים מנהליים להרכבי רבני הערים, תוקם ועדת רבנים שתנסח את סדרי הדין ותחייב את כלל בתי הדין לגיור. וכן לרב הראשי, לוועדת ההיגוי ולמועצת הרבנות הראשית סמכות לבטל מינוי של דיין גיור באופן מבוקר במקרה של הפרת כללי הדיון.
ועדת ההיגוי מורכבת מחמישה אנשים: שני נציגים של הרבנים הראשיים, שני נציגים של השר הממונה, במקרה הזה תחת ראש הממשלה נפתלי בנט אך שמקבל את המלצותיו של כהנא. אולם כאשר יתחלף ראש הממשלה ולתפקיד יעבור ליאיר לפיד, הוא יכול למנות נציגים משל עצמו. הרב החמישי יהיה מוסכם על שני הצדדים.
בתוך כך, לא תהיה פסילת גיורים: "אדם שמוטב גיור, רק אותו הרכב שדן בגיור יכול לדון מחדש באותו גיור ספציפי", מבהיר כהנא. לגבי פסילת דיין, על אף ההצהרות מדובר ב"תהליך מורכב", כלשונו. הרב הראשי צריך להגדיר בעיות שעולות מול הדיין שלטענתו פועל בניגוד לכללים, בקשת הפסילה עולה לוועדת ההיגוי שתחווה את דעתה ולאח"כ להכרעה במועצת הרבנות הראשית.
לגבי סעיף הנכד בחוק השבות, אומר כהנא: "מבחינתי הייתי רוצה לבטל את סעיף הנכד, אבל אני אומר בצורה הכי ישרה – בקואליציה הנוכחית זה לא יכול לקרות. אם בבחירות הבאות ימינה תקבל 61 מנדטים, נעשה גם את זה".
הוא חזר וקרא לרבנות הראשית "להיות שותפה למהלך ההיסטורי הזה ולהמשיך בהידברות ושיח על החוק כדי שבע"ה נעביר יחד חוק גיור שיאפשר מענה לאתגר הגיור של מדינת ישראל וידאג לעתידה כמדינה יהודית", וטען כי הרב חיים דרוקמן, חרף התנגדותו, מלווה את החוק ותומך בו אך מסרב לו מאחר שאין שיתוף פעולה עם הרבנות הראשית.
על המתקפות נגד הרב דוד סתיו, שמעורה בכתיבת הרפורמה, הוסיף: "בושה וחרפה איך שרבנים מתייחסים לרב דוד סתיו, בושה וחרפה. הרב סתיו ירא שמיים, אני סומך עליו. אני מתפלא על הרבנות הראשית שבחנה את האנשים האלה ופתאום לא סומכת עליהם. אם יש לרבנות השגות על הדרך בה היא מסמיכה רבנים – שתבחן זאת שוב".
לבסוף ביקש "להחמיא" לשותפים הקואליציוניים שלו ואמר "הם עומדים על העקרונות שלהם, הוסכם שההצעות שלם יאוחדו בוועדה יחד עם הצעת החוק הממשלתית, אם חס ושלום המתווה שלי לא יצלח מסיבות כאלו ואחרות אז יש הצעות גיבוי".
שר המודיעין והאחראי על נושא הגיור מטעם סיעת 'יש עתיד', חה"כ אלעזר שטרן, בירך על ההתקדמות בחוק הגיור ובישומו של ההסכם הקואליציוני בנושא ואמר: "חוק הגיור הוא צעד חשוב לעם היהודי. נמשיך ונפעל כדי שבסופו של התהליך בעוד מספר שבועות, יוגש לכנסת חוק גיור רחב שיקנה לרבני ערים סמכויות ועצמאות לגיור מכיל ויביא בשורה למתגיירים ולכל שוחרי טובתה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
תני פרנק, מנהל המרכז ליהדות ומדינה מבית מכון הרטמן ומכון טריגובוף מסר בתגובה לפרסום תזכיר החוק: "חלון ההזדמנויות שנוצר הודות להרכב של הממשלה הנוכחית מחייב את כל הגורמים הרלוונטיים לפעול במהירות להסדרת העניין, זאת תוך שימת לב לנושא הרגיש שהוא חלק משאלת "מיהו יהודי" ותוך הידברות עם הקהילות השונות בעם היהודי בישראל ובתפוצות".