כוחות משטרה ופקחים עירוניים מאבטחים זה שבועיים את ההלוויות בבית העלמין המרכזי של נהריה, ליד צומת כברי שממזרח לעיר. מטרת האבטחה היא למנוע מערביי האזור להטריד את באי בית הקברות ולהציק להם.
תושבים בנהריה העידו באוזנינו שצעירים ערבים מהיישוב הסמוך שייח' דנון מגיעים למקום בחודשים האחרונים במהלך ההלוויות כשהם רכובים על גבי טרקטורונים או סוסים, לעיתים בליווי כלבים, משמיעים קריאות משפילות כלפי מלווי הנפטרים ומקללים אותם בעת אמירת הקדיש ופרקי התהילים.
צפו:
במשך חודשים התלוננו אנשי החברה קדישא המקומית בפני העירייה על התקריות הלאומניות, ובעקבות סיור במקום הוחלט להציב שוטר ופקח עירוני בכל הלוויה במקום.
אתמול נערכו שתי הלוויות בבית העלמין של נהריה. כוחות שיטור התייצבו במקום בהתאם לדיווח מוקדם מחברה קדישא, ומנעו בעצם נוכחותם את הגעתם של כמה רוכבי טרקטורונים ערבים, שקרבו למקום אך הסתלקו כשהבחינו בניידת המשטרה.
אבי לוי, מנהל בית העלמין, סיפר לנו כי המשטרה מנסה להתמודד עם התופעה, ולא אחת ניהלה מרדפים בין שורות המצבות בניסיון ללכוד את העבריינים. לאחרונה החרימה המשטרה טרקטורון של אחד מהמפריעים.
לדברי לוי, לא פעם מגיעים ערבים מהאזור עם סוסיהם והללו עושים את צורכיהם על המצבות. עוד הוא אומר שההצקות וההפרעות לניהול ההלוויות בבית העלמין גברו מאוד מאז פרעות ערביי הגליל המערבי במהלך מבצע שומר החומות בחודש מאי.
מנהל בית העלמין מסביר שאי אפשר למנוע כניסת כלי רכב של נהגים עוינים לבית העלמין, משום שבני משפחה ומלווים זקוקים תכופות לנגישות תחבורתית, ואי אפשר להציב במקום שומר קבוע שימנע הגעת נהגים לא רצויים. במועצה הדתית שוקלים להציב שער חשמלי ולפתח אפליקציה דיגיטלית שדרכה יוכלו בני משפחות הנפטרים לפתוח אותו בעת הצורך. העירייה אף הבטיחה להציב תמרור המורה על איסור הכנסת בעלי חיים לבית העלמין, כדי שפקחי העירייה יוכלו לאכוף את האיסור ולקנוס את בעלי הסוסים והכלבים.
אמה של שרון מרמור ממצפה נטופה, הלכה לעולמה לפני שבועיים. בעת מסע ההלוויה הגיע צעיר ערבי רכוב על סוס ועם כלב והטריד את שיירת המלווים. "כמה שיותר צעקו עליו ככה הוא נהנה מהכאב שלנו", סיפרה שרון. בעלה דוד ציין שביקש מבעל הסוס לזוז ולא להפריע למסע הלוויה, אך הלה סירב ואמר שלאיש אין זכות לדרוש זאת ממנו. "הוא חיכה מרחוק והתקרב רק כשראה שאנחנו באמצע ההליכה עם האלונקה, אומרים את פסוקי התהילים. זה היה מבזה ולא נעים".
"אני מצפה שיחקרו את האנשים האלה ויזהירו אותם כדי שיחשבו פעמיים לפני שמפריעים בהלוויות", אומרת שרון.
בני המשפחה מספרים שהאם לואיס עלתה ארצה ממנהטן בעקבותיהם, לפני כארבע שנים, ובחרה לגור בנהריה בגיל 72. "אין ספק שבמנהטן דבר כזה לא היה יכול לקרות", אומרת שרון. "יש הרבה דברים שאנחנו כעולים חדשים אומרים שרק בישראל יכולים לקרות, לטוב ולרע. זה בהחלט רע".
בישיבת מועצת העיר בסוף השבוע שעבר התחייב ראש העירייה רונן מרלי למצוא פתרון "יותר יעיל לדבר הזה", ואמר כי התופעה מוכרת. לדבריו, מאז שהוצמדה אבטחה משטרתית להלוויות, אין יותר הפרעות.
מעיריית נהריה נמסר: ״בית העלמין נמצא תחת אחריותה של המועצה הדתית. אנו מודעים לבעיה של כניסת תושבים מהמרחבים הסמוכים לבית העלמין למטרות שאינן ייעודו של המקום, באופן המבזה את המת וקדושתו. עיריית נהריה מסייעת בשלב זה למועצה הדתית באמצעות הצבת פיקוח ושיטור עירוני, עד למתן פתרון קבע הולם מטעם המועצה הדתית".