זו לא הייתה הפעם הראשונה שחוק שהעלתה הקואליציה במליאה נפל בהצבעה, אך בין הגורמים המעורבים נרשמה היום (ג') הסכמה שהצבעתה של ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ) אמש נגד חוק הגיוס, היה המקרה החמור ביותר.
בדרך כלל, חברי כנסת נוטים שלא להפר משמעת סיעתית או קואליציונית אלא מסיבות חריגות. אך בקואליציה הזו, בת 61 חברים בלבד, כל חוק יכול להיות "קו אדום" וכל הצעה "שנויה במחלוקת". מבדיקת מקור ראשון עולה שעד כה היו שמונה מקרים של הפרות משמעת קואליציונית. הח"כ הראשון שעשה דין לעצמו היה עמיחי שקלי, שהצביע נגד הארכת הוראת השעה לחוק האזרחות וגרם לכך שיפוג תוקפה.
בשבוע שעבר היו אלו רע"מ שהחרימו את ההצבעות בכנסת במחאה על הנטיעות בנגב, ובמקביל ח"כ ניר אורבך החליט להיעדר גם הוא מיום ההצבעות במחאה על המחאה – מה שהוביל לכך שהאופוזיציה העבירה בקריאה ראשונה חמישה חוקים משלה בזה אחר זה.
לח"כ מאזן גנאים מרע"מ כבר נרשמה סדרת הפרות. אתמול הוא נעדר מההצבעה על חוק הגיוס שנפלה על חודו של קול. בעבר הצביע גנאים בעד הצעת החוק של חבר האופוזיציה איימן עודה להקמת בית חולים בסכנין, ואילו בדיון על הסדרת ההתיישבות הצעירה רע"מ הצביעו בעד הסתייגות של הרשימה המשותפת הקובעת שיש להקים מדינה פלסטינית וכי המתנחלים הינם אלימים. וזה מחזיר אותנו לחוק הגיוס.
זועבי הסבירה אתמול את הצבעתה כתגובה להעברת חוק האזרחות של ח"כ שמחה רוטמן ולנטיעות בפזורה הבדואית, אך אי אפשר לנתק את המהלכים מהסדר הטיעון לנתניהו שמתגבש ברקע, שיוצר רחשי בחירות או דיבורים על הקמת קואליציה חלופית.
נפילת חוק הגיוס הוא בסך הכול שלב נוסף בדרך לקריסה אם מגמת הח"כים הסוררים תימשך. אם נתניהו יפרוש, הממשלה תמשיך להתנהל רשמית עד להכרעה בליכוד על היו"ר הבא, אך לא תתפקד.
וזה מעלה נקודה נוספת: בזמן שהקואליציה בסכנת התפרקות, ראשי האופוזיציה לא עושים דבר כדי לנצל זאת: נתניהו עסוק בעסקת טעון, דרעי עם רגל וחצי בחוץ, ליצמן מחכה להכרעה בתיק שלו, סמוטריץ' לבד במערכה, וככה כמעט עוברים מתחת לרדר חוק הגיוס, הערר שהגיש יאיר לפיד על חוק האזרחות ועוד – וחברי האופוזיציה אבודים בלי רועה שיתווה את הדרך.