מזכירת הכנסת הודיעה היום (ג') ליו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, ח"כ גלעד קריב, כי הוועדה בראשותו תתכנס בתוך עשרה ימים לדיון מהיר בנושא "שאלות לא הוגנות במבחני לשכת עורכי הדין", זאת בעקבות בקשת של חברי הכנסת שמחה רוטמן (הציונות הדתית) ואורי מקלב (יהדות התורה).
כפי שפורסם במקור ראשון, במועד החורף של בחינות ההסמכה של הלשכה נתקלו הסטודנטים בשאלה בה נכתב כך: "בשנת 2020 חוקקה כנסת ישראל חוק יסוד שהתקבל ברוב רגיל אשר כולל סעיפים שפוגעים בהוראות מסוימות בחוק יסוד: מבקר המדינה באופן שאינו מקיים את פסקת ההגבלה השיפוטית. מה הדין?" עם פרסום התשובות הרשמיות למבחן באתר הלשכה, הופתעו הסטודנטים לגלות כי נכתב שם שהתשובה הנכונה היא ש"קיימת עילה משפטית לתקיפתו של חוק היסוד שחוקק היות שסעיפיו אינם מקיימים את פסקת ההגבלה השיפוטית למרות שחוק מבקר המדינה אינו כולל פסקת הגבלה".
סטודנטים שפנו ל-"מקור ראשון" אמרו כי היו בטוחים שהתשובה הנכונה היא כי "לא קיימת עילה משפטית לתקיפתו של חוק היסוד שחוקק", שהופיע בדף כתשובה א', וח"כ רוטמן אמר כי "לשכת עורכי הדין, בעקיפין, באמצעות שאלה במבחן, מסייעת לבסס עמדה רדיקלית וחסרת בסיס לפיה לבית המשפט יש אפשרות לבטל כל חוק יסוד ולמעשה מציבה את הרשות השופטת לא רק מעל הרשות המחוקקת אלא אף מעל הרשות המכוננת".
בדיון בטוויטר שניהל ח"כ שמחה רוטמן, הסכים גם ופרופ' יניב רוזנאי מבית הספר למשפטים של אוניברסיטת רייכמן כי התשובה שהובאה בדף הפתרונות של לשכת עוה"ד אינה נכונה, ואף כתב כי "בנתונים שיש לנו, א' הכי נכון".
בעקבות הפרסום אמרו בזמנו ח"כ רוטמן כי יבקש מיו"ר ועדת החוקה לקבוע דיון בנושא. "מאז פורסמו תוצאות בחינת לשכת עורכי הדין, התקבלו בלשכתי מספר רב של פניות המלינות על השאלות שנשאלו הנבחנים בחינות ההסמכה שנערכו בשבוע שקדם לפרסום" אומר היום ח"כ רוטמן. "מהתלונות שקיבלתי עולה כי ישנן כ-10 שאלות שהתשובה אליהן אינה ידועה, או אינה חד משמעית. לא ניתן להשלים עם מצב בו בבחינות ההסמכה לעריכת דין נשאלים הסטודנטים שאלות שהתשובה אליהן אינה וודאית. יש צורך לברר מי מחבר את השאלות, מי קובע את התשובות הנכונות, ומה מנגנוני הפיקוח והבקרה שיש על כך. יש לוודא שהבחינות תשקפנה את יכולות הסטודנטים ואת כישוריהם והתאמתם למקצוע עריכת הדין ושלא יעורבו בעניין שיקולים אחרים".