בית המשפט העליון של איטליה הוסיף השבוע סעיף חדש לרשימת הפרות זכויות האדם הכוללת שיעבוד, עינויים והרעבה כפויה: רעשי הורדת המים של אסלה בלילה.
בית המשפט העליון ציטט פסקי דין של בית הדין האירופי לזכויות אדם כדי לסיים מאבק משפטי בן 19 שנה שהחל כאשר זוג שהתגוררו בדירה בסמוך לעיר לה ספציה שבצפון-מערב איטליה התלוננו שהשירותים החדשים של שכניהם מעירים אותם בלילה עם "רעשים בלתי נסבלים". על פי העיתון "איל-ג'ורנלה" ממילאנו.
בית משפט קמא פסק נגדם, ובני הזוג העלו את התיק לבית משפט לערעורים בעיר גנואה שבצפון המדינה. בית המשפט הזה הורה על חקירה שחשפה מדוע האסלה הייתה כה רועשת: ארבעת האחים שהדירה בבעלותם תלו את מיכל המים הגדול על קיר משותף, כמעט צמוד לראש מיטתם של בני הזוג, כך דיווח עיתון ה"טיימס".
בית המשפט היה סימפטי לנדודי השינה של בני הזוג. קול הורדת המים – "שהוחמר על ידי שימוש לילי תכוף" – פגע באיכות חייהם והפר את הזכות למימוש חופשי של הרגלים יומיומיים שנקבעו על ידי האמנה האירופית לזכויות אדם, נכתב בפסק הדין.
בגין הפרה זו, השכנים יצטרכו להזיז את מיכל המים ולשלם לבני הזוג כ-565 דולר עבור כל שנה מאז התקנת המכשיר – כ-10,760 דולר בסך הכול – קבע בית המשפט לערעורים.
האחים ביקשו מבית המשפט העליון להתערב, וגם הוא פסק נגדם. בית הדין האירופי לזכויות אדם אישר את "הזכות לכבד את חייו הפרטיים והמשפחתיים של אדם", אמר בית המשפט העליון, לפי איל-ג'ורנל. השופט הוסיף שההפרעה שנגרמה כתוצאה מהורדת המים בלילה מפרה גם את הזכות שמבטיחה החוקה האיטלקית לבריאות.
סכסוך השכנים המתמשך אינו יוצא דופן עבור מערכת המשפט האיטלקית המפורסמת באיטיות שלה. למדינה יש את ההליך השיפוטי הכי פחות יעיל באיחוד האירופי, כאשר לבתי המשפט לוקח בממוצע יותר מ-500 ימים להגיע למסקנה ראשונה בתיקים אזרחיים ומסחריים, כך סיכמה הנציבות האירופית ביולי. ערעורים ראשונים נמשכים בדרך כלל כמעט 800 ימים, וערעורים לבית המשפט העליון נמשכים כ-1,300 ימים.
ראש הממשלה מריו דראגי נדר לשנות את השיטה, כשהוא מתומרץ על ידי הרצון לחזק את כלכלת המדינה ולשחרר כספי שיקום קורונה מהאיחוד האירופי. בשיחה עם אנשי עסקים אמריקנים בנובמבר, שרת המשפטים האיטלקית מרתה קרטאביה תיארה את ניסיונות השינויים של הממשל כ"אם כל הרפורמות".
תיק השירותים מדגים את סוג הבעיה שהממשלה צריכה לתקן, טען שלשום העיתונאי מסימיליאנו פרנטה ב"איל-ג'ורנל". לדבריו, אלברט איינשטיין פיתח את תורת היחסות בפחות זמן ממה שנדרש לבתי המשפט האיטלקיים לפתור סכסוך שכנים.
"אם פרנץ קפקא היה אזרח איטלקי היום הוא לא היה כותב את 'המשפט', הוא היה כותב את 'האסלה' כדי לתאר את הצדק בארצנו", כתב פרנטה. "ברמה השיפוטית", הוסיף, "אנחנו אסלה אחת גדולה, ענקית, עצומה, סתומה".