גם קבוצות הווטסאפ שלכם עמוסות באינספור שאלות ותהיות על בדיקות, בידודים ומה שביניהם? מוצאים עצמכם מיואשים ומנסים לתפוס ראש במדיניות הקורונה של הממשלה? ניסינו לענות על שאלות הקורונה הנפוצות ביותר שקיבל כתב הבריאות יאיר קראוס במטרה לעשות קצת סדר. חשוב להזכיר שאין תחליף לייעוץ עם רופא ולאחריות אישית.
מה עושה כעת מי שנחשף לחולה מאומת?
עושה בדיקת אנטיגן (ביתית) 72 שעות אחרי החשיפה למאומת ופועל בהתאם לבדיקה. עד אז – לא חייבים בידוד. עם זאת, כדאי להיזהר שבעתיים בפרק הזמן הזה ולהקפיד יותר על עטיית מסכה שתכסה את הפה והאף וכן הימנעות ממגע עם אוכלוסיות בסיכון.
מי שיצא חיובי בבדיקה ביתית, למה שילך לעשות בדיקת אנטיגן מוסדי? לא עדיף להיכנס לבידוד (יחד עם הילדים, אם יש) עד לתוצאה שלילית?
הסיבה לבדיקה המוסדית היא שחשוב לעדכן את מערכת הבריאות שאדם מאומת. כך הוא יוכל לקבל תעודת החלמה ואישור מחלה, בנוסף למשמעויות רפואיות ארוכות טווח אחרות. זו גם הדרך של משרד הבריאות לדעת מהם היקפי התחלואה הכלליים במדינה.
אבל מאומת שהוא מחוסן עושה בדיקות ביתיות כדי לצאת מבידוד. אז מה ההבדל?
אין קשר בין הבדיקה המוסדית שמתעדת את ההידבקות בנגיף לבין הגדרת ההחלמה ממנו. בשל היקפי התחלואה העצומים, הוחלט להעביר את האחריות על ההתמודדות עם התחלואה הנרחבת לידי הציבור. המשמעות היא שכל אדם שחלה בקורונה צריך להיבדק בעצמו ולקחת אחריות על ההחלטות שלו. לכן, ביצוע בדיקת הקורונה המהירה על פי ההוראות המדויקות הוא שקובע יציאה מבידוד.
בדיקת האנטיגן הביתית יצאה שלילית ביום החמישי לבידוד, האם אני לא מדבק יותר?
ייתכן בהחלט שאתה עוד מדבק, ולכן למרות ההנחיות הרשמיות מומלץ שלא להגיע למקומות הומי אדם, להקפיד שבעתיים על מסכה ולהיזהר בחשיפה לאוכלוסיות בסיכון עד ליום העשירי מהבדיקה החיובית הראשונה. אחראי הקורונה, פרופ' סלמן זרקא העריך שבין 20-15 אחוזים מהנדבקים ידביקו אחרים גם לאחר היום החמישי.
איך מי שאינו באוכלוסייה בסיכון או מעל גיל שישים יכול להשיג בדיקת PCR?
ניתן לבצע בדיקות PCR פרטיות ברשתות דוגמת BE בעלות של כ-100 שקלים לבדיקה, ולקבל את התוצאות בתוך שעות ספורות.
אגב, הבדיקות הפרטיות הללו מומלצות גם למי שמעל גיל שישים ולאוכלוסיות בסיכון, שכן הן חוסכות את זמני ההמתנה הארוכים ואת הסיכון שבחשיפה לאחרים שחשודים כחולי קורונה. זה נכון במיוחד לאוכלוסיות בסיכון, שזקוקות לתשובות מהירות כדי שיוכלו לקבל תרופה למניעת התדרדרות במצבם.
הבת שלי מחוסנת ומאומתת. לפי המתווה החדש, היא צריכה לעשות שתי בדיקות ביתיות, היום ומחר. אם היא תצא שלילית בשתיהן היא מסיימת בידוד. אבל מישהו במערכת אמור בכלל לדעת שהיא יצאה שלילית בשתי הבדיקות? הרי אלו בדיקות ביתיות.
נכון. אף אחד לא ידע ולפי התקנות הנוכחיות אין כל חובת דיווח, אלא רק חובת אחריות אישית.
בעלי חיובי בבדיקות ביתיות ממוצאי שבת. הוא עשה בדיקת PCR לפני שלושה ימים ועוד לא קיבל תשובה. בעוד יומיים הוא כבר יוכל לצאת מבידוד. זה לא בעייתי?
מהסיבה הזו, מי שלא מרגיש טוב או חושד מסיבה אחרת שנדבק בקורונה, צריך להקפיד על בידוד, הימנעות מהתקהלויות ומפגש עם אוכלוסיות בסיכון, ללא קשר לבדיקה. במסגרת ניהול הסיכונים שהחליטו עליו ראש הממשלה ושר הבריאות, בתמיכתם המסויגת של בכירי מערכת הבריאות, ההנחה היא שמרבית הנדבקים כבר לא ידביקו החל מהיום השישי למחלה, בוודאי אם יקפידו על מסכות וריחוק ראוי.
הבדיקה הביתית שלי ביום החמישי מראה שאני עדיין חיובית לקורונה, גם ביום השישי וביום השביעי. מתי אוכל לצאת מהבידוד?
ביום השביעי אפשר כבר לצאת מהבידוד ואין צורך בבדיקות נוספות.
זה אומר ביום השביעי או ביום השמיני?
יוצא ביום השביעי, בדומה למתווה השחרורים הישן מבידוד למאומתים וללא בדיקה.
הבן שלי נחשף אתמול לחולה מאומת בחוג כדורסל, ויש לו תו ירוק. מה אני אמור לעשות?
התשובה היא "ניהול סיכונים". עדיף לעשות בדיקה מהירה לפני שהוא יוצא לבית הספר ובכל בוקר שאחרי החשיפה, גם לפני שחלפו 72 שעות. אם הבדיקה יצאה שלילית ואין תסמינים, ניתן ללכת לבית ספר ולהקפיד על מסכה וריחוק (למשל עדיף שיאכל בחוץ).
אם אי אפשר להתחמק מהאומיקרון הזה, למה בכלל התחסנו?
החיסון שקיבלנו מותאם לזני האלפא, ביתא ודלתא וככל הנראה פחות מועיל במקרה של אומיקרון. העניין הוא שהזן הזה מדבק מאוד אך חלש יותר ופחות מסוכן מבחינת תחלואה קשה וסיכון למוות. החיסון אמנם לא מגן בצורה מלאה מפני הדבקה, אך הוא כן מסייע לגוף משמעותית בהתגברות על מחלה, מקשה על השתכפלות הנגיפים ולא מן הנמנע שיסייע במניעת תופעות פוסט-קורונה שונות.
מה נחשבים לתסמינים של האומיקרון שמונעים ממני לצאת מהבידוד לאחר חמישה ימי מחלה?
חום של 38 מעלות ומעלה, קשיים בנשימה או קוצר נשימה, שיעול או כל תסמין נשימתי אחר שאינו משתפר (למעט נזלת כתסמין יחיד). למען הסר ספק, אובדן חוש הטעם או חוש הריח או שיעול טורדני אינם מונעים הגדרת החלמה.