תיירני ויזמי התיירות בעיר העתיקה בעכו לא ציפו למכה כזו. אחרי שנתיים של קורונה ושמיים סגורים לכניסת תיירים, המהווים כחמישים אחוזים מהמבקרים, ולאחר אירוע שומר החומות, הם התבשרו כי במשרד הפנים דחו את החלטת עיריית עכו להפחית את תשלומי הארנונה שנגבים מהם ולחייב אותם בתשלום כפול, כפי שנדרשים לשלם בתי מלון. עד לסוף שנת 2019 שילמו המלונאים תעריף ארנונה דומה לזה של דירת מגורים. הם עודכנו בסופה כי עליהם לשלם בהתאם לתעריף הנגבה ממלונות.
בעקבות פנייתם של עשרות התיירנים המחזיקים בכ-200 חדרי אירוח בעיר העתיקה אישרה מועצת העיר פה אחד ביוני 2021 את הצעתו של ראש העירייה שמעון לנקרי לקביעת צו תעריפים חדש ובו הנחה של כמחצית מסכום התעריף הנקוב למלונות וסיווג יחידות האירוח שהם מפעילים ברחבי העיר העתיקה כצימרים. אלו עודכנו בחודש שעבר כי החלטת העירייה נדחתה בידי שרת הפנים איילת שקד ושר האוצר אביגדור ליברמן. זאת מאחר והעירייה מוגדרת כרשות מקומית לא איתנה ויציבה ומצבה הכלכלי לא מאפשר אישור הנחות שכאלו. התיירנים נדרשים לשלם כ-95 ש"ח לכל ברוטו מ"ר בעוד התעריף של צימרים נמוך בכחמישים אחוזים, 52.7 ש"ח בלבד.
"מצבנו בכי רע לאחר שנתיים כל כך קשות, אנחנו על סף קריסה" סיפרה לנו מיכל מטלון, בעלת מתחם הצימרים היוקרתי 'מליסנדה' שבעיר העתיקה. לדבריה, לא ציפתה שדווקא בעת כזאת כאשר התיירנים מבקשים לפתח ולהקים מחדש את ענף התיירות, נחתה עליהם בשורה שכזו ואלו ידעו עד כה שהחלטת מועצת העיר תאפשר להם לשלם מחיר מופחת, כפי ששילמו עד שנת 2019. "גם ככה עלויות הארנונה שמוטלת עלינו הן יקרות ואנחנו משלמים על עובי הקירות, שמגיע גם למטר, כמו על שטח מגורים בגלל שהיחידות העתיקות שלנו נבנו בתקופת הצלבנים והעותומאנים" מתארת מטלון. "אין לנו לובי ולא חדר אוכל ואנחנו לא מקבלים שירותים מוניציפליים שבתי מלון מקבלים ובטח שלא כמות תעבורת אורחים כמו בבית מלון ואין שום היגיון שנשלם כמו בית מלון".
במכתב ששלחו בשבוע שעבר לשרת הפנים איילת שקד כתבו התיירנים כי בעוד העירייה ביקשה להפחית את ההיטלים, במשרדי הפנים והאוצר מסרבים לכך: "למרות שאיננו מקבלים סיוע ממשרד התיירות, למרות שאנחנו תחת מגבלות שימור מבנים ללא כל תמורה עבור עלויות אלו, ולמרות שעכו העתיקה סובלת ממצוקת חניה קשה, ובעיות של לכלוך וחוסר משילות, החלטנו לבוא ולהשקיע בעיר מתוך אמון ותקווה שנוכל לשים את העיר החשובה הזו, הנכס הלאומי הזה, על מפת התיירות כראוי לה" כתבו לה וביקשו את חתימתה על צו הארנונה המופחת אך השרה סירבה לאשר את בקשתם מאחר והעיר אינה עומדת בקריטריונים. מנגד, טוענים אנשי התיירות כי השרה שקד ומשרד הפנים אישרו בקשה דומה של עיריית באר שבע להפחית את הארנונה בעיר העתיקה ב-35 אחוזים עבור מסעדות, פאבים, מוזיאונים, גלריות וכו'.
"לפני שהגעתי לעיר ובחרתי להשקיע כאן ולפתח את התיירות דחקו בי אנשי עיריית באר שבע לבחור דווקא בעירם כיעד להשקעה" סיפר מאיר דוידסון, בעלי מלון חדרי האירוח 'עכותיקה'. הוא הגיע לעיר לפני כשש שנים וקבע בה את ביתו והיה מראשוני מובילי הרנסנס התיירותי בעיר העתיקה. "בחיפה מעודדים משקיעים, בבאר שבע מעודדים ואצלנו לא מעודדים משקיעים ומעלים את המחירים. ככה העיר לא יכולה להתרומם".

במשרד הפנים מסבירים כי ניתן היה לאשר את בקשת עיריית עכו להפחתה בתעריפי הארנונה לצימרים בעיר העתיקה רק אם היא מסווגת כרשות מקומית איתנה או יציבה וקיימת הצדקה להפחתת התעריפים "לאחר בדיקה נמצא כי עיריית עכו עומדת בתנאים באופן חלקי בלבד ומשכך בקשתה סורבה". במשרד הפנים אומרים כי "מודעים למצבה של העירייה ועושים ככל שיש בידם על מנת לסייע לרשויות בכלל ולעיריית עכו בפרט בכל הנוגע לתיקון עיוותים היסטוריים בתעריפי הארנונה וכן ביטויי תיקוני מדיניות הרשות". בדוברות המשרד הוסבר לנו כי "ההשוואה לעיריית באר שבע אינה רלוונטית מאחר ותנאיי הרשות המקומית אינם דומים, מבחינת הקווים המנחים. עם זאת, מסתמן כי הקווים המנחים לשנת 2023 יאפשרו מתן מענה למקרים נקודתיים שהינם בליבת המדיניות של הרשות המקומית, אך זאת בכפוף לקביעת קריטריונים לקבלת החלטה ברמה הארצית ושמירת האיזון התקציבי של הרשות".
מדוברות עיריית עכו נמסר כי "ראש העיר עכו, שמעון לנקרי הוא אשר יזם את שינוי סיווג הארנונה בתחום הצימרים וחדרי האירוח וזאת במטרה להקל על התיירנים ולהוזיל באופן משמעותי את תשלום הארנונה. היוזמה אף אושרה פה אחד במועצת העיר, אולם לצערנו הרב משרד הפנים לא אישר את ההפחתה. ראש העיר הנחה את גורמי העירייה להקצות 100 אלף ש"ח לטובת פעילות מיוחדת לקידום התיירנים ועסקיהם.
באשר להסדרי החניה, הרי שבשל מאפייניה הייחודיים של העיר העתיקה לא ניתן להגיע עם רכב לכל צימר וסמטה, אך עם זאת הורה ראש העיר לקדם מול משרד התחבורה תכנית להפעלת שאטלים. כמו כן, מספר החניות בעיר העתיקה הוגדל באופן ניכר.
במהלך השנה החולפת והמאתגרת במיוחד ביצעה העירייה קמפיינים בטלוויזיה וברשתות החברתיות בעלות של מאות אלפי שקלים במטרה לקדם את התיירות בעיר ולסייע לתיירנים. גם בימים אלה שוקדת העירייה לצאת בקמפיין תיירותי נוסף בהיקף של כחצי מיליון ש"ח, שאת פירותיו יקטפו בראש ובראשונה התיירנים עצמם".