בית המשפט העליון קבע היום (ה') כי חברת החשמל לא תוכל לנתק את אספקת החשמל לצרכנים שיוכיחו כי הם נתונים במצב של עוני קשה או בקשיים כלכליים המשתלבים עם מצב רפואי. העתירה הוגשה על ידי האגודה לזכויות האזרח בשיתוף עם הקליניקה לזכויות אדם באוניברסיטת תל-אביב, עמותת רופאים לזכויות אדם ואיגוד העובדים הסוציאליים.
בפסק הדין שכתבה השופטת דפנה ברק-ארז, בהסכמת השופטים יצחק עמית ודוד מינץ, נכתב כי אספקת חשמל בסיסית נחשבת כיום למצרך חיוני שלא ניתן לנהל אורח חיים שגרתי בלעדיו. בעקבות זאת קבעו השופטים כי אספקת החשמל קשורה בקשר הדוק לזכות לקיום מינימלי בכבוד או לזכות לחיים ולבריאות, וההגנה עליה קשורה להגנה על הזכות החוקתית לכבוד האדם.
בעקבות החלטה זו קבע בית המשפט כי רשות החשמל נדרשת לקבוע כי בנוסף לניצולי שואה ורשימה סגורה של אנשים שהוגדרו כ"צרכנים שאספקת חשמל חיונית להם", מעתה חברת החשמל לא תוכל לנתק את אספקת החשמל גם למי שנתונים במצב של עוני קשה או בקשיים כלכליים המשתלבים עם מצב רפואי.
בית המשפט אף קבע כי לפני ניתוקו של צרכן מאספקת החשמל על רשות החשמל לקיים הליך לשמיעת טענותיו של הצרכן ולבחינת נסיבותיו הפרטניות, ולאמץ נוהל מסודר ומפורט שיקבע את העקרונות המעשיים ליישום ההסדר.
"יש לשבח את העותרים שהביאו עתירה זו לפתחו של בית המשפט", נכתב בפסק הדין. "העתירה חושפת את התופעה של 'עוני אנרגטי', שהוא אחד ההיבטים הקשים ביותר של עוני מרוד. בעידן המודרני, החשמל משול לחמצן, ואין צורך להכביר במילים על המשמעות המעשית של ניתוק מחשמל או מחסור בחשמל. לכך יש להוסיף את תחושת ההשפלה והבושה שחווה משפחה בעקבות ניתוק מחשמל או בשל צריכה במשורה ובצמצום של חשמל. הגישה לחשמל היא אפוא צורך חיוני, זכות אנושית-אוניברסלית".
"אני מברך על פסיקת בית המשפט העליון בעניין ניתוק צרכנים מחשמל", אמר בתגובה שר המשפטים גדעון סער. "צדק בית-המשפט כשקבע שלא ניתן לנתק אזרחים מחשמל כאמצעי לגביית חובות מבלי להתחשב כלל במצבם הכלכלי. רשות החשמל תידרש עתה לבחון אמות מידה חדשות לניתוק מחשמל ולגביית החוב, תוך בחינת נסיבותיו הפרטניות של הצרכן".
ממשרד המשפטים נמסר כי "הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, אשר הצטרף כידיד בית המשפט לעתירה שהוגשה לבג"צ בעניין ניתוק צרכנים מחשמל, מברך על פסק הדין של בג"ץ המכיר בהיותה של הזכות לצריכת חשמל כזכות אנושית-אוניברסלית, שהיא חלק מן הזכות הבסיסית לחיים בכבוד הראויה להגנה, וכן בפגיעה האנושה הנגרמת לאנשים החיים בעוני כתוצאה מניתוקם מחשמל על רקע מצוקתם הכלכלית. בית המשפט חייב את חברת החשמל לתקן את אמות המידה כך שמצב כלכלי או רפואי חריג יהוו טעם לאי-ניתוק מחשמל וכי טרם ניתוק מצרכן תקיים חברת החשמל לצרכן הליך שימוע מוסדר, ואף קצב לכך זמנים.
"אין ספק כי פסק הדין יסייע לצרכנים המצויים במצוקה קשה, אשר נפגעו מניתוק חשמל או מהצורך לוותר על תרופות ומצרכים בסיסיים כדי שלא להיוותר בעלטה וללא צרכים בסיסיים אחרים. הסיוע המשפטי במשרד המשפטים ימשיך לעמוד לרשות צרכנים זכאים שזכויותיהם הבסיסיות נפגעות ומזמין את הנפגעים לפנות אל מחוזות הסיוע ברחבי הארץ".