בריטניה האשימה אמש (שבת) את הקרמלין בניסיון להתקין מנהיג פרו-רוסי באוקראינה, ואמרה שקציני מודיעין רוסים עמדו בקשר עם מספר פוליטיקאים אוקראינים לשעבר כחלק מתוכניות הפלישה שלה למדינה.
משרד החוץ הבריטי סרב לספק ראיות לגיבוי ההאשמות שלו, שפורסמו בתקופה של מתיחות גבוהה בין רוסיה למערב על רקע הכוחות העצומים שרוסיה הציבה סמוך לגבולה עם אוקראינה. מוסקבה התעקשה שאין לה כוונה לפלוש.
המשרד הבריטי אמר שיש בידיו מידע שממשלת רוסיה שוקלת את המחוקק האוקראיני לשעבר יבחני מורייב כמועמד פוטנציאלי לעמוד בראש ממשלה פרו-רוסית. "לא נוכל לשאת את מזימת הקרמלין להתקין מנהיגות פרו-רוסית באוקראינה", כתבה שרת החוץ הבריטית ליז טראס בטוויטר. "הקרמלין יודע שפלישה צבאית תהיה טעות אסטרטגית מסיבית, ובריטניה והשותפות שלנו יטילו מחיר כבד על רוסיה".
לדברי מקור במשרד החוץ, זה לא נוהג לחלוק ענייני מודיעין, והוסר החיסיון מהפרטים רק בעקבות שיקול מדוקדק במטרה להרתיע את התוקפנות הרוסית.
משרד החוץ הרוסי דחה את הדברים כ"דיסאינפורמציה", והאשים את בריטניה ונאט"ו ב"הסלמה של המתיחות" סביב אוקראינה: "אנו קוראים למשרד החוץ להפסיק בפעילויות הפרובוקטיביות הללו, להפסיק להפיץ שטויות ולרכז סוף-סוף את מאמציו בלימוד ההיסטוריה של העול המונגולי-טטארי", כתב המשרד בחשבון הפייסבוק שלו.
דרישות
הטענות הבריטיות הגיעו יום לאחר שדיפלומטים בכירים מארה"ב ורוסיה לא הצליחו להגיע לפריצת דרך משמעותית בשיחות לפתרון משבר אוקראינה, למרות שהם הסכימו להמשיך לשוחח. רוסיה הגישה דרישות ביטחוניות לארה"ב, כולל הפסקת ההתרחבות של נאט"ו מזרחה והתחייבות שאוקראינה לעולם לא תצטרף לברית הצבאית המערבית.
דוברת המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, אמילי הורן, אמרה בהצהרה: "מזימות מסוג זה מדאיגות מאוד. לעם האוקראיני יש את הזכות הריבונית לקבוע את עתידו בעצמו, ואנו עומדים לצד שותפינו הנבחרים באופן דמוקרטי באוקראינה".
מורייב, בן 45, הוא פוליטיקאי פרו-רוסי שמתנגד להשתלבות אוקראינה במערב. לפי סקר של צוות החשיבה של מרכז רזומקוב שנערך בדצמבר 2021, הוא דורג במקום השביעי בין המועמדים לבחירות לנשיאות ב-2024 עם 6.3 אחוזי תמיכה.
"עשיתם את הערב שלי. משרד החוץ הבריטי נשמע מבולבל", אמר מורייב לעיתון הבריטי "אובזרבר". "זה לא מאוד הגיוני. נאסר עליי לטוס לרוסיה. ואם לא די בכך, גם כסף מהמשרד של אבא שלי שם הוחרם".
בריטניה, שסיפקה השבוע 2,000 טילים וצוות של מאמנים צבאיים לאוקראינה, אמרה גם שבידיה מידע ששירותי הביון הרוסיים מקיימים קשרים עם "מספר רב" של פוליטיקאים אוקראינים לשעבר, כולל בכירים בעלי קשרים לנשיא לשעבר ויקטור ינוקוביץ'.
ינוקוביץ' נמלט לרוסיה ב-2014 לאחר שלושה חודשים של הפגנות נגד שלטונו ונידון בהיעדרו ל-13 שנות מאסר באשמת בגידה ב-2019.
"מתכננים מתקפה"
"חלק מאלו עמדו בקשר עם קציני מודיעין רוסים המעורבים כעת בתכנון מתקפה על אוקראינה", נכתב בהודעת משרד החוץ הבריטי.
גם משרדו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון ברחוב דאונינג אמר שהמנהיג הבריטי מתכנן להגביר את הלחצים על רוסיה השבוע על ידי קריאה לעמיתיו האירופיים להתאחד עם ארה"ב כדי להתמודד עם התוקפנות הרוסית.
מוקדם יותר דיווחה סוכנות הידיעות RIA כי שרת החוץ הבריטית טראס תבקר במוסקבה בפברואר כדי לפגוש את מקבילה הרוסי סרגיי לברוב, בעוד שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו ומקבילו הבריטי בן ואלאס הסכימו אף הם לקיים שיחות.