נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לא הצליח להבהיר כיצד בדיוק יגיבו ארה"ב ובעלות בריתה לכל פעולה רוסית על אדמת אוקראינה שאינה מתקפה בקנה מידה מלא ורב־זירתי. במסיבת עיתונאים שלשום אמר ביידן לכתבים שהוא מאמין שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא רוצה "מלחמה מלאה", אבל כן רוצה לבחון את ארה"ב ואת נאט"ו. הוא איים שהקרמלין יתחרט על פעולותיו בעקבות המחיר הגבוה שהן יגררו. "אני לא בטוח שהוא בטוח מה הוא הולך לעשות", אמר ביידן. "הניחוש שלי – שהוא יפלוש. הוא חייב לעשות משהו".

בזמן שהתקיימה מסיבת העיתונאים ביקר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן בקייב, במאמץ להביע תמיכה אמריקנית בממשלת אוקראינה במקרה של התחדשות המלחמה. יותר מ־100 אלף חיילים רוסיים התקבצו סמוך לגבול אוקראינה בשבועות האחרונים, והחשש הוא שרוסיה, שסיפחה את חצי האי קרים ב־2014, תפלוש שוב למדינה. מאז הסיפוח עוררה רוסיה במזרח המדינה סכסוך בדלני שגבה כ־14 אלף קורבנות, לפי גורמים אוקראינים.
ביידן אמר לעיתונאים בוושינגטון כי בניגוד לפלישה בקנה מידה מלא, "פלישה מינורית" של כוחות רוסיים לאוקראינה לא תגרור בהכרח לתגובה החמורה שוושינגטון ובעלות בריתה מאיימות בה. דבריו עוררו בלבול בנוגע לתגובה האפשרית של ארה"ב למתקפה רוסית שלא תתפתח לכדי פלישה מלאה וכיבוש נרחב. "אני חושב שמה שנראה הוא שרוסיה תישא באחריות אם היא תפלוש, וזה תלוי במה שהיא תעשה", אמר ביידן. "זה דבר אחד אם זו פלישה מינורית, ואז בסופו של דבר נצטרך להתווכח על מה לעשות ומה לא לעשות וכן הלאה; אבל אם הם באמת יעשו מה שהם מסוגלים לעשות עם הכוחות שאספו על הגבול, זה הולך להיות אסון לרוסיה. בעלי בריתנו ושותפינו מוכנים לגבות מחיר כבד ולפגוע ברוסיה ובכלכלתה".
העיתונאים ביקשו מביידן להבהיר אם "פלישה קלה" לאוקראינה לא תוביל לעיצומים חמורים; הנשיא ענה שהשאלה היא מה יקרה "אם זה משהו קטן באורח ניכר מפלישה גדולה, או אפילו משהו חסר משמעות".
כאמור, השימוש של ביידן במונח "פלישה מינורית" עורר בלבול. מזכירת העיתונות של הבית הלבן, ג'ן סאקי, טענה ש"הנשיא ביידן היה ברור מול נשיא רוסיה: אם כוחות צבא רוסיים יעברו את הגבול האוקראיני, זו פלישה מחודשת, והיא תעורר תגובה מהירה, חמורה ומאוחדת של ארה"ב ובעלות בריתנו. הנשיא ביידן גם יודע מניסיונו הרב שלרוסים יש תוכנית תוקפנות נרחבת מלבד פעולה צבאית, כולל מתקפות סייבר וטקטיקות צבאיות למחצה. הוא אישר היום שמעשי התוקפנות הרוסית הללו ייענו בתגובה נחרצת, הדדית ומאוחדת".

לאחר מסיבת העיתונאים אמר מקור בכיר בממשל לכתבים שאם רוסיה תכבוש חלק קטן או גדול משטח אוקראינה, זו תחשב פלישה שתיענה ב"תגובה כלכלית קשה".
בפגישתו בקייב עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הבטיח בלינקן את המשך התמיכה האמריקנית, כולל אפשרות להסלמה צבאית במקרה של פלישה רוסית. בלינקן אמור לפגוש גם את שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בז'נבה היום, לאחר ששוחח עם מנהיגי אירופה על דרכים לנטרל את המשבר סביב אוקראינה.
בשעה שהיא שולחת כוחות לגבול אוקראינה, דרשה רוסיה מנאט"ו להפסיק את התרחבותה מזרחה ולהחזיר את כוחותיה ותשתיותיה לגבולות 1997, לפני צירוף מדינות מזרח אירופה והארצות הבלטיות לברית הצפון-אטלנטית; בנוסף דרשה רוסיה מארה"ב לשלול הצבת נשק התקפי באוקראינה. פוטין התלונן על תרגילים שמתקיימים סמוך לגבולות רוסיה, שחצו את הקווים האדומים של הקרמלין.
בשיחות לפתרון המשבר בשבוע שעבר הציעו הנציגים האמריקנים לדון במגבלות הדדיות על תרגילים והצבת טילים, אך הפקידים הרוסים התעקשו שיש לדון בהתרחבותה של ברית נאט"ו – דרישות הליבה של הקרמלין. ביידן אמר שהשיחות לא הובילו לדבר, בין השאר משום שלא ברור אם הנציגים הרוסים יודעים מה פוטין באמת רוצה או אם פוטין עצמו כבר הכריע על פלישה.
ביידן הוסיף שבשיחות הטלפון ביניהם בנושא, פוטין הביע בפניו שתי דאגות עיקריות: הצבה עתידית של נשק אסטרטגי אמריקני באוקראינה, וחברות עתידית של אוקראינה בנאט"ו. ארה"ב ורוסיה עשויות להגיע להסכמה בנושא הראשון, אמר ביידן, וציין שלא סביר שאוקראינה תצטרף לנאט"ו בקרוב, "בהתבסס על העבודה הרבה שהם צריכים לעשות במונחים של דמוקרטיה ועוד כמה דברים שקורים שם, ואם בעלות הברית הגדולות במערב יצביעו כעת להוסיף את אוקראינה".
ביידן הבהיר שהוא לא יודע מה פוטין יעשה. "הדבר היחיד שאני בטוח בו הוא שההחלטה הזו היא לחלוטין, אך ורק, החלטה של פוטין. אף אחד אחר לא יקבל את ההחלטה", אמר ביידן. "אף אחד אחר לא ישפיע עליה".

הוא גם טען שהחששות מכך שרוסיה תעצור את זרם הגז לאירופה הם מוגזמים, וציין שהכסף שרוסיה מרוויחה ממכירת הגז תורם מאוד לכלכלתה: "אני לא רואה בזה נתיב חד־סטרי". ביידן אף הזהיר שהמחיר של פלישה בקנה מידה מלא לאוקראינה תהיה גבוהה מאוד מבחינת הרוסים, לא רק משום שארה"ב ובעלות בריתה יטילו עליה עיצומים הרסניים, אלא גם כי הכוחות הרוסיים ייתקעו בביצה של לחימה אוקראינית עיקשת. "העלות במונחים של אובדן חיים פיזי תהיה כבדה, אמיתית, ויהיו לה השלכות", הזהיר ביידן.
כתבנו צביקה קליין מוסיף: הדיווחים על פלישה אפשרית של רוסיה העלו את הדריכות בקרב ארגונים ישראליים באוקראינה, ובהם משרד החוץ ושליחי המוסדות הלאומיים. בהודעה שהופצה בימים האחרונים בקרב שליחים באוקראינה נכתב שייתכן שיוחלט בדרג המדיני לפנות שליחים ובני משפחה לישראל "עקב מצב לחימה".
לדברי הגורם הביטחוני שהפיץ את המסמך, "זו תוכנית מגירה בלבד וכולנו תקווה שהיא גם תישאר במגירה".