"אלו כאבים שלא הכרתי. כאבי שרירים ותשישות. מצאתי את עצמי 12 ימים מאז שאובחנתי כחולת קורונה עולה לרכב לנסיעת עבודה במרכז הארץ ולא יודעת איך אחזור בחזרה הביתה עם הכאבים האלו. לטעמי ממעיטים באומיקרון, זה לא סתם צינון או שפעת". העדות הזאת של אילנה, מחוסנת נגד קורונה שנדבקה בגל החמישי- גל האומיקרון, היא לא היחידה מסוגה שהגיעה אלינו בימים האחרונים. יותר ויותר אנשים בריאים ומחוסנים כהלכה פוגשים את האומיקרון ומתמודדים עם תסמיני מחלה מכאיבים ומעייפים ומתקשים אפילו לגחך בחיוך לנוכח הפרסומים בכלי התקשורת, שמספרים על נגיף האומיקרון שהוא לא יותר מאשר שפעת או הצטננות קלה.
בזמן שבאולפני החדשות חוגגים את סוף הקורונה, בבתי החולים עוד לא מדמיינים את הסוף ובמעבדות הבדיקות קורסים מעומס מבחנות שיש לדגום; מבין מאות האלפים שנדבקו נשמעות עדויות לא קלות על תסמיני המחלה, שרחוקים מלהיות 'סתם שפעת'. "זו ממש לא מחלה קלה", אומרת אורלי גולדקלנג, סגנית עורך מקור ראשון. היא קיבלה תוצאה חיובית לקורונה בבדיקה שערכה לפני 3 ימים. תסמיני מחלה קלים הורגשו כבר ביום שלישי שעבר ולדבריה רק החמירו. בני משפחתה נדבקו גם הם וחוו תסמיני מחלה בעוצמה שונה. "אני ואחת מהבנות שלי חטפנו את זה בצורה בהחלט לא קלה ואני חטפתי הכי קשה. זה אומר להתעורר משינה ממחסור באוויר. הלילה הצלחתי לישון רק בישיבה".
עמיתה נוספת במערכת העיתון, איילת כהנא, שיתפה בחשבון הטוויטר שלה את תחושותיה, כשבוע אחרי שהוגדרה מחלימה: "ב״ה עברתי את זה ואני מוגדרת מחלימה, אבל החולשה היא מטורפת. מאה מטר של הליכה ואני מרגישה כמו אחרי חצי מרתון. כאילו ונעלמו לי כל המחסנים בדם ובשרירים – הברזל, המינרלים, החלבונים. הגוף השתמש בכל המאגרים להילחם בנגיף".
"מספיקות 5 דקות במסדרון כדי להידבק"
שרון נדבקה לפני שמונה ימים בקורונה. בעלה נדבק שבוע קודם לכן וכבר נחשב מחלים למרות ש'סוחב' עדיין סימפטומים. "אני לא מצליחה להגיע לבדיקה שלילית ומרגישה נורא. כאבי השרירים החזקים הופיעו לראשונה רק אתמול", היא מתארת בתסכול. "זה השפיע על המחזור שלי ועוד הרבה סימפטומים לא נעימים שמשגעים אותי".
אמציה וילק ובני משפחתו נדבקו גם הם באומיקרון ונחשבים כבר מחלימים. "קיבלנו את המחלה יחסית קל, לי היו יומיים של חום נמוך, כאב גרון ושיעול. לשאר בני הבית רק שיעול. הבעיה היא שמאז יש לי תופעות שלא עוברות: גלי עייפות לא מוסברים, פעמיים ביום בערך וטעם מוזר בפה אחרי שתיית קפאין. אני ממש אוהב קוקה קולה ולא מסוגל לשתות עכשיו. גם קפה שחור או נמס פשוט מגעיל אותי", הוא משתף. לדבריו, "נדבקתי למרות שאני לא מוריד את המסכה בעבודה ואני מחוסן. והשתדלתי לא לפגוש אנשים. אבל מספיקות 5 דקות בשיחת מסדרון כדי להידבק. לדעתי לא היה יכול להיות אחרת. הדבקה המונית הייתה קורית גם אם היה סגר, ובואו נהיה ריאליים – ישראלים לא היו שומעים לסגר שוב".

אורית, תושבת המרכז ומחוסנת כמו יתר המרואיינים בכתבה, מספרת על "תחושות שהגוף אף פעם לא הכיר. מיום חמישי מרגישה זוועה. כל בדיקות האנטיגן יצאו שלילי ורק של אתמול בערב יצאה חיובית. אבל היה לי ברור שזה זה, כי באמת שפעת זה ממש לא. כאבי גרון, צינון מוגזם, כאבים בצלעות, חום. אם ככה מרגישים מחוסנים שחוטפים את זה, אני לא רוצה לדמיין איך מרגיש מי שלא מחוסן וחוטף את זה".
"אני לא מפסיק להשתעל מאז שנדבקתי, הגרון כואב לי ואני חווה כאבי ראש מידי פעם", מתאר גם עובד פרל. הוא נדבק ככל הנראה בסוף חודש דצמבר עם התפשטות האומיקרון בישראל. "בהתחלה הרופאה שלי חשבה שזו דלקת גרון, קיבלתי אנטיביוטיקה. אחרי יומיים אמרה לי שזו לא דלקת והפסקתי לקחת אנטיביוטיקה. שאלתי אם להיבדק קורונה – אמרה שלא ופשוט לא לצאת מהבית שבוע. כעת אשתי והילדים חיוביים".
"זו לא הצטננות או שפעת קלה בשום צורה"
שיח מחלימי האומיקרון שאיתם שוחחנו אינו מהווה קבוצת מדגם מדעית או מצביע על כלל הנדבקים בנגיף אבל בהחלט מספר סיפור שלא נוכח. בכל זאת, עדיין מוקדם להסיק מסקנות חותכות לכאן או לכאן לגבי מידת אלימותו של הנגיף. גם אם נדמה כי אין מנוס מהידבקות באומיקרון, יהיה זה מוגזם לשלול את פגיעתו, גם אם אינה דומה להשפעות הדלתא. "אני לא חושב שהאומיקרון זו הצטננות או שפעת קלה בשום צורה", מבהיר פרופסור תומר הרץ, וירולוג וחוקר שפעת מהמחלקה למיקרוביולוגיה, אימונולוגיה וגנטיקה של אוניברסיטת בן-גוריון. "הדבר שמבדיל באמת קורונה משפעת ונגיפים נשימתיים אחרים הוא שגם אלה מביאים אנשים לבתי החולים והורגים אנשים ושפעת הורגת בכל שנה, זה לא ייחודי לקורונה ובטח לא לאומיקרון, אבל הדבר הייחודי באמת זה שיש פגיעות מערכתיות נוספות שלא קשורות רק למערכת הנשימה, שאותם אנחנו רק מתחילים להבין".

פרופ' הרץ חבר בצוות המחקר של מכוני הבריאות האמריקאים NIH) ) ועוסק במיפוי ובדירוג של הווריאנטים השונים. "בדיוק בשבוע שעבר התפרסם מאמר שממש הראה את הנזקים הנוירולוגיים של אנשים שיש להם לונג קוביד וכיצד מוצאים פתולוגיה במוח עם פגיעות בתאים, בגלל שהמחלה לא רק נשימתית. להיבטים הלא נשימתיים של המחלה אין שום קשר לשפעת".
לדבריו, "אין שום סיכוי שהאומיקרון מתנהג אחרת מהקורונה ולא נראה בקרב המחלימים ממנו תופעות של לונג קוביד. אני לא יודע באיזה היקף נראה אותם ומה עוצמת התסמינים ארוכי הטווח. בשפעת אין כזה דבר שאתה מחלים מהמחלה ופתאום שבועיים אחרי זה אתה מתקשה להתרכז ולישון ולזכור איך קוראים לך".
החיסון מגן טוב יותר מפני לונג קוביד
במשרד הבריאות, מאז התפרצות האומקירון עורכים מעקב אחר דיווחי התחלואה והתסמינים ומנסים ללמוד, בדומה למומחי הבריאות והמדע ברחבי העולם, את נזקיו ומשמעותיו של האומיקרון. "אנחנו רואים תסמינים נשימתיים כמו שיעול, נזלת, חום והרבה מאוד אנשים עם כאבי שרירים וגב כתוצאה מהדבקה במחלה", מסבירה לנו ד"ר אורלי גרינפלד, המנהלת הרפואית של מטה ההסברה במשרד הבריאות. "חלק מהנדבקים מרגישים תסמינים קלים אם בכלל וחלק מאוד סובלים. זה יכול להימשך מספר ימים וגם לאורך זמן כמו שיעול טורדני או חולשה. עוד מוקדם לדעת מהם תופעות הלונג קוביד כי זה דורש מעקב של כמה חודשים. אנחנו מצפים לראות בשבוע-שבועיים הקרובים את ההשפעות על הילדים של תסמונת פימס ואנחנו עוקבים. יש מקרים כאלו ואנחנו בודקים עד כמה הם משמעותיים. בהחלט אפשר לומר שהזן הזה מדבק הרבה יותר וגורם למחלה יחסית קלה יותר מאשר הזנים הקודמים, אבל עדיין מחלה שיכולה להיות עם תסמינים ולהביא למחלה קשה".
ד"ר גרינפלד דוחה את הטענה על כך שהממשלה ומשרד הבריאות אמרו נואש מהניסיון למנוע את הדבקת ההמונים בנגיף והולכים על מתווה של הדבקת עדר. "אפשר להימנע מהדבקה, קודם כל יש לנו נתונים של משרד הבריאות לגבי השפעת החיסון על ההדבקה. רואים שילדים שמחוסנים נדבקים פחות מאשר ילדים שהם לא מחוסנים והחיסון בהחלט עוזר להפחית את התסמינים, גם אם לא מונע את ההדבקה", היא טוענת. לדבריה, "הקפדה על מסיכה, ריחוק חברתי, היגיינה ושטיפת ידיים, אוורור החדרים- כל אלו משמעותיים ומאוד קלים לביצוע ויכולים להפחית את ההדבקה".
ד"ר גרינפלד מבקשת להדגיש כי "מי שלא מרגיש טוב, עוד לפני שנבדק חשוב להישאר בבית ולא לחשוף את עצמו לאחרים. הדבר השני הוא שחשוב לטפל בסימפטומים, אם חווים חום וכאבים, לקחת נוגדי כאבים ולהוריד חום וכמו כל מחלה לצינון ולשיעול לטפל בהם. חשוב לשים לב במידה והחום מאוד גבוה, מעל 39 או חום שנמשך מעל 3 ימים ברצף, או קושי בנשימה ושיעול מאוד כבד, הדברים האלו מצריכים פנייה טלפונית לרופא כדי לעשות הערכה ולקבל טיפול מתאים".
גם לפרופ' תומר הרץ, יש בשורה שיכולה לנסוך מעט אופטימיות בקרב המחוסנים שנדבקו וחוו תסמיני מחלה, אפילו כואבים ולא נעימים במיוחד, "מהניסיון בגלים הקודמים, למחוסנים יש הסתברות קטנה יותר לקבל לונג קוביד ולכן כדאי להתחסן אפילו אם אתה עשוי להידבק. אנחנו עמוק כל כך באירוע והוא כל כך מהיר ואנחנו לא מספיקים לעקוב, אבל בעוד שבועיים שלושה נשמע יותר ונוכל לקבל תמונת מצב ברורה יותר על השלכות הווריאנט הזה".