לקראת יום השואה הבינלאומי שיחל ביום חמישי הקרוב, פרסמה בסוף השבוע התנועה למאבק באנטישמיות נתונים ממחקר רשת שביצעה, שמציג תמונה על מימדי התופעה שנקראת ׳בנליזציה של השואה׳. במסגרתה, בין היתר, מושווית השואה למגפת הקורונה.
על פי הניטור שבוצע על ידי חברת 'בזילה' בתקופה של שנתיים (ינואר 2020-דצמבר 2021) נסרקו רשתות חברתיות ובהן פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, יוטיוב, פורומים ובלוגים, וכן תגובות לידיעות חדשותיות בשפות אנגלית, עברית, ספרדית, ערבית וצרפתית. בהם נבדקו עשרות צירופים בהם יש שימוש במילים, שמות ומושגים מהשואה, בהקשר של מגפת הקורונה. בין הצירופים שנבדקו: קורונה-שואה; תו ירוק-טלאי צהוב; בידוד-מחנה ריכוז; חיסון-מנגלה; קורונה-נאצים; ועוד.
מהנתונים עולה כי מיליון דיונים שנסרקו ברשת (ב-5 שפות) יצרו יותר מ-60 מיליון פוסטים/ציוצים/טוקבקים, מתוכם 2.6 מיליון בישראל לבדה, שקשרו בין השואה לקורונה. הנתונים מתפרסמים על ידי התנועה למאבק באנטישמיות כחלק מקמפיין עולמי כנגד התופעה בשיתוף ארגון מצעד החיים העולמי וארגונים נוספים.
״תנו כבוד לשואה, תנו כבוד לאמת", אמר הרב ישראל מאיר לאו, ממייסדי מצעד החיים, ויו״ר מועצת המנהלים ביד ושם. "לשואה אין אח ורע, השוואה שלה למגפת הקורונה היא מזעזעת ומחרידה. כל ניסיון להשוות מה שלא יהיה לשואה זו זילות של השואה וביזיון של האמת״. הרב לאו קרא לאלה המשווים את השואה לדברים אחרים ״שלו נעליכם מעל רגליכם כי הנושא הזה קודש הוא. אין מה שידמה לה ואין מה שישתווה אליה״.
עליזה לנדאו הייתה בת שנה בלבד כשהשואה פרצה. עליזה ניצלה ממוות וודאי בבור ההריגה, כאשר חיבקה את רגלו של אביה, שנורה למוות והיא נפלה יחד איתו אל הבור. בהמשך עליזה מצאה מחסה אצל משפחת איכרים חשוכת ילדים ובתום המלחמה הצליחה למצוא את אימה שבדרך נס, נשארה גם היא בחיים.

עליזה שחוותה על בשרה את השואה יוצאת נגד התופעות של זילות, הכחשת ועיוות השואה שהופכות ליותר ויותר בולטת ושכיחות בזמן המגפה: "אני לא מופתעת מהתופעה הזאת, מדובר באנשים שאי אפשר לשכנע בדיבורים. אי אפשר לדבר עם מכחישי שואה בהיגיון. מה שאולי כן אפשר, מה שאני עושה יום יום, זה להוכיח שאנשים יכולים לעבור גיהנום ולהישאר בני אדם, לבנות מדינה, להשתקם, להמשיך לחיות. הם יכולים אולי לשבור את הגוף שלנו אבל לא הרוח".
גם ניצול השואה גדעון לב דוחה בתוקף את ההשוואות בין השואה לקורונה: ״אני דוחה לחלוטין את ההשוואה בין עטיית מסכה וקבלת חיסון לבין לענוד טלאי צהוב עם הכיתוב Jude עליו. היום המטרה היא להגן על החיים שלנו על אחרים מהנגיף ובמקרים מסוימים גם ממוות. לבישת טלאי צהוב, הייתה דרך אכזרית להחריג, להשפיל ולייצר דה-הומניזציה ליהודים בשואה. זה שקר מוחלט לנסות אפילו להשוות בין השניים״. גדעון הוא אחד מ-92 הילדים ששרדו את גטו טרזיינשטט בצ׳כיה (מתוך 15,000 ילדים), והוא איבד עשרות בני משפחה בשואה.
מאז השקת הקמפיין בסוף השבוע האחרון שורדי השואה מוצפים בתגובות התנערות מוחלטת מהתופעה, ובחיבוק חם מישראל ומהעולם כולו.
סשה רויטמן דרטווה, מנכ״ל התנועה לאנטישמיות אמר כי ״השימוש הרחב והבזוי בסמלים ומונחים מהשואה לתאר תופעות שבינן לבין השואה אין דבר, המביאות להפחתה במימדים האישיים וההיסטוריים של השואה, הם תמרור אזהרה גדול לעולם. זיכרון השואה הוא אבן יסוד מרכזית במאבק באנטישמיות ואני קורא למקבלי ההחלטות, לענקיות האינטרנט, ולכל אחד להתייחס למגמה המדאיגה הזו ברצינות״.
ד״ר שמואל רוזנמן, יו״ר ארגון מצעד החיים העולמי: ״בנליזציה של השואה היא צעד אחד לפני עיוות השואה והכחשת השואה, ועלינו לפעול נגדה בנחרצות. העובדה שניצולי השואה שעוד איתנו חוזים במגמה המדאיגה הזו, שהיא איום משמעותי על זיכרון השואה בדורות הבאים, מקוממת ומצערת. ארגון מצעד החיים העולמי ימשיך לקדם את חינוך השואה ולהעביר את זכר השואה מדור לדור, במיוחד כאשר האמת ההיסטורית נמצאת תחת מתקפה״.