"ההוראות בנוגע לרעידות אדמה, הן מצילות חיים", אומר רס"ן במיל' דני כהן, ראש הדסק לציבור הדתי-חרדי בענף ההסברה של פיקוד העורף. "חשוב לרענן ולוודא כי כל בני המשפחה, הצעירים והמבוגרים כאחד, יודעים את ההנחיות". את דבריו אלה אמר על רקע שתי רעידות האדמה שפקדו את ישראל ביממה האחרונה.
רעידת האדמה שאירעה אתמול (א') והורגשה בצפון הארץ, התרחשה בשעה 12:28, במרחק 16 ק"מ דרומית מזרחית לטבריה ובעוצמה של 3.7 בסולם מגניטודה. כמה שעות קודם לכן, במוצאי שבת בשעה 23:36, אירעה גם כן רעידת אדמה במרחק של 16 ק"מ צפונית מזרחית לבית שאן ובעוצמה של 3.7 בסולם מגניטודה. רעידת האדמה הזו הורגשה באזורים שונים ונרחבים יותר בישראל.
עוד קדמו להן שתי רעידות אדמה חזקות יותר שהתרחשו בחודש האחרון. האחת הייתה ב-29.12.2021, באזור כרתים, בעוצמה של 5.6 בסולם מגניטודה והורגשה גם בישראל. השנייה, אירעה חודש קודם לכן, ב-11.1.2022, באזור קפריסין, גם כן באותה עוצמה והורגשה אף היא בישראל.
"כידוע, את ישראל פקדו בעבר מספר רעידות אדמה הרסניות והסיבה להן היא השבר הסורי-אפריקאי", מסביר רס"ן כהן. לדבריו, "העובדה שבעשרות השנים האחרונות לא הייתה רעידת אדמה חזקה, מגדילה את הסכנה שתתרחש בישראל רעידת אדמה חזקה בשנים הקרובות".

הוא מזהיר כי "בישראל עשויה להתרחש רעידת אדמה חזקה, שעלולה לגרום לאסון המוני המלווה באלפי הרוגים ופצועים ובהרס רב של מבנים ותשתיות. עם זאת, בכוחנו לצמצם את שיעור הנפגעים, שכן לא הרעידה עצמה היא שמסכנת אותנו, אלא העצמים והמבנים בסביבתנו, שעלולים לקרוס ולפגוע בנו".
איך אפשר לדעת אם רעידת האדמה הקרובה תהיה חזקה?
"אי אפשר, ולכן חייבים להתייחס לכל אירוע כזה כאל רעידת אדמה חזקה ולהגיע למקום בטוח בהתאם למקום בו אנחנו נמצאים וליכולת שלנו להגיע אליו בתוך שניות ספורות. רשות החירום הלאומית בשיתוף המכון הגיאולוגי התקינו מערכת רשת של כ-120 גלאים סיסמיים ברחבי המדינה, המאפשרת לזהות רעידת אדמה בראשיתה. מערכת זו תחובר למערכת ההתרעה של פיקוד העורף תוך שבועות ספורים כדי לספק לציבור התרעה על התרחשותה של רעידת אדמה".
הוא מדגיש, "ברעידת אדמה מה שיכול להציל את החיים שלנו זה עוד רגע אחד. ההתרעה לרעידת אדמה מאפשרת לנו לדעת בוודאות כי מדובר ברעידת אדמה שמסכנת את חיינו ועלינו לפעול ברגע זה להגן על עצמנו ועל יקירינו, יתרון שיכול להציל חיים. היכולת לדעת רגע אחד לפני, אפילו זמן קצר, היא ההבדל בין אסון להצלת חיים".
רס"ן כהן מסביר כי ההתרעה על רעידת אדמה תינתן באמצעות צליל של כשתי שניות שמזכיר בחלקו הראשון אזעקה על מנת לעורר את תשומת לב הציבור לכך שקיימת סכנה. לאחר מכן תישמע קריאת "רעידת אדמה" מספר פעמים. ההתרעה תושמע גם בצופרים וגם בכלי תקשורת נוספים.
בנוסף לחשיבות ההתראה רגע לפני, גם שמירה על ההנחיות בעת רעידת אדמה מצילה חיים, "הניסיון שנצבר בעולם מלמד כי היערכות לרעידת אדמה והכרת ההנחיות בעת רעידת אדמה, מאפשרים להציל חיים. לכן חובת ההשתדלות להיערך כבר היום, בשגרה, בעזרת הכרת הנחיות ההתנהגות, הכנת הבית והמשפחה לכל תרחיש שלא נצטרך בעזרת השם".
לדבריו, "בזמן אמת אין זמן לבדוק מה ההוראות ולכן במיוחד במשפחות ברוכות ילדים, חשוב לוודא עכשיו שגם הילדים, וגם סבא וסבתא מכירים את הכללים".
בעקבות האירועים האחרונים בפיקוד העורף יצאו במאמצי הסברה לרענון הכללים כיצד יש לפעול בעת רעידת אדמה:
- במבנה – אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן לצאת מהמבנה תוך שניות ספורות, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים או לצאת לחדר המדרגות ולהמשיך לרדת עד ליציאה מהמבנה. רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
- בחוץ – יש להישאר בשטח הפתוח ולהתרחק ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.
- ברכב – יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.
- בקרבת חוף הים – מחשש לצונאמי, יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות (קיים שילוט המורה על דרכי המילוט) ואם לא ניתן, לעלות לקומה רביעית ומעלה.