כשישב הרמטכ"ל אביב כוכבי לכתוב את הנאום שנשא אמש בטקס ההתייחדות לזכרם של נופלי אסון המסוקים בלילה הארור לפני 25 שנה, הוא ידע שמולו ישבו מאות בני המשפחות של עשרות הנופלים ולצידם כמו בכל שנה, מאות בני נוער שבימים אלו מקבלים החלטות גורליות היכן לשרת בצה"ל. קיבוץ דפנה מאמץ את משפחות אסון המסוקים במסורת מכובדת ארוכת שנים. רגע לפני שהם עולים לקבר יקיריהם, המשפחות מגיעות לבית הספר הר וגיא לנשום את מיטב בנינו – הנוער שימלא את השורות בשנים הקרובות.
יש קשר ישיר בין החיבור הזה של בית הספר לתוצאות הגיוס של הנוער המופלא הזה. הם ממלאים את השורות ביחידות קרביות, קורסי הקצינים, טייסים וחובלים ומפקדים בעתיד ויש שם גם לא מעט שמגיעים ליחידות הטכנולוגיות ול-8200 המפורסמת. זו ליבת המהות של קיום המדינה הזו שאל צבאה מגיעים צעירים ערכיים כל כך. שבשלוש השנים האחרונות שלהם בתיכון הם מחוברים בשורשיות איתנה לאסון הנורא.
עבור הרמטכ"ל זהו הטקס הרביעי והאחרון שלו. בשנה הבאה יעמוד במקומו רמטכ"ל אחר, וכוכבי שרואה את אפקט המערכונים והשיח המאוד לא ערכי על שאלת מחיר השירות בקרבי אל מול הרווח בהתגייסות ל-8200, ידע בדיוק מי הקהל שלו. "סיבה נוספת לייחודיות הצבא היא הכישורים שהוא מעניק לאנשיו, והיכולות שהוא מקנה להם" אמר להם הרמטכ"ל ולא חסך פירוט מלא: "משימתיות, עבודת צוות, תפקוד בלחץ, גמישות, ניסיון פיקודי ומנהיגות. עם הכישורים האלו חוזרים החיילים והחיילות אל החברה שממנה באו, ומזריקים לה כוח רענן בדמות אנשים עם ניסיון, תחושת מסוגלות וביטחון עצמי". הרמטכ"ל המשיך "אבל מעל הכול, צה"ל יוצר אחדות ומחזק את החברה בישראל. מה קורה שם בבטן הטנק, הספינה או המחסן? חיילים וחיילות, מהעיר ומהכפר, גברים ונשים, חילוניים ודתיים, מכל המגזרים ומכל האוכלוסיות נפגשים ומתפקדים ביחד למען מטרה אחת".
לא פשוט להגיע לליבם של הצעירים שחיים את מירב היום בתוך המסך, כשלא תמיד המציאות שקיימת מסביב, מתיישבת עם מה שהם רואים שם במרקע הסלולארי שלהם. הדרך להיכנס לעיניים של החיילים, עוברת בתיאור שאולי מעלה אצלם את הניצוץ החשוב שנקרא מוטיבציה. "מה קורה שם במוצב? מה קורה בשמירות המשותפות ובפעילויות הצוותיות?". "אנשים נפגשים, מכירים, לומדים זה את זה, נפתחים ונהיים חברים ופעמים רבות חברים לכל החיים" ניסה כוכבי לתמרץ. והם הקשיבו לו בשקיקה, קשה מאוד שלא. כוכבי יודע לנאום ולדבר והכריזמה שלו מרתקת. השיח הזה שלו מולם שווה אלף פעולות שעושים במיט"ב, בבתי הספר ואפילו בארוחות שישי בבית. לא בכל יום אתה יושב מול מפקד הצבא ושומע ממנו איך הנוער נראה מנקודת מבטו. זה היה חסר להם בשנים האחרונות והרמטכ"ל בא למלא את החסר.
כוכבי נוהג להגיד בשיחות סגורות, פתוחות ובנאומים, על אתגר הצבא להילחם בשש זירות. ספק אם חשב שלקראת השנה האחרונה שלו, תיכנס זירה נוספת – "הזירה השביעית" הוא קורה לה, המורכבות הפנים ארצית, החברה הישראלית, והרשתות החברתיות. כל אלו יחד העמידו בפני צה"ל אתגר נוסף שהוא לא מספיק חזק בו. "במחשבה נוספת" אמר להם כוכבי, "צה"ל פועל ומשפיע בשבע זירות: שש זירות מבצעיות ועוד זירה מרכזית – זירת הפנים, הזירה החברתית, שהוא מזריק לה רוח של שותפות, סולידריות ותחושת מסוגלות".
הרמטכ"ל הבין היטב את האתגר ובניגוד לקודמו בתפקיד הוא גם משנה את הצבא בהתאם. ביום האחרון של גדי אייזנקוט בתפקיד, הוא אמר שהרשתות החברתיות לא מעסיקות אותו ולא מעניינות אותו, שהוא לא רואה חשיבות לשיח הרדוד במרחב הזה. אייזנקוט לא ראה את הנולד, את עוצמת הרשת שהאמת בה לעיתים מטשטשת ולעיתים משנה מציאות, לטוב ולרע. פייק ניוז יכול להוליד הרס, לפגוע ולגרום נזקים אדירים, ולצד זה הרשת גם מלאה במתנות קטנות שהופכות גדולות.
איפה תמצאו עוד מקום שמילים יכולות להציל חיים, להפוך ילד מוחרם לילד שרואים אותו, חייל שמקבל ארוחה רעה לכזה ומבינים שחייבים לשנות עבורו את המציאות. מהפכות גדולות מתחוללות בזכות הרשת החברתית שיכולה להיות גם אלימה, אך גם מתנה. אייזנקוט לא הבין את זה, כוכבי כן והיום ההצבא כבר יודע שרשתות הן עוצמה אדירה לא רק לסיכול טרור, אלא גם מקום שניתנת בו הזדמנות להשפיע ולא פחות חשוב מכך – להקשיב. והוא דיבר עם בני הנוער דרך הרשתות ואמר להם, "אנחנו רואים אתכם, הרשתות החברתיות והדיגיטל אמנם מחברים בין אנשים, אבל הן גם גורמות לאנשים להתכנס לתוך עצמם ולהתחבר רק לקבוצות הדומות להם. צה"ל פועל באופן הפוך למגמה הזו. צה"ל מפגיש באופן פיזי בין האוכלוסיות השונות, מאגד אותן בצוותים וביחידות, ועל ידי כך שובר חומות וממזג חצרות, מטשטש זרות ומחבר בין זהויות. צה"ל בהגדרה יוצר היכרות, שיתוף וחברות".
כוכבי החל מהפכה שלא ברור איך תסתיים. שנה אחת לא תספיק, כי הרשת מתקדמת בצעדי ענק וגם הנוער המופלא שלנו. יחד עם ראש אכ"א האלוף יניב עשור הצבא צועד קדימה, אם ידביק את הקצב הוא יצליח לעמוד במשימה.