מתווה ביטול הבידודים במערכת החינוך זכה השבוע למתנגדת חריפה במיוחד בדמות מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן־דויד, והגיע עד בית הדין לעבודה. השביתה במערכת החינוך, שעל פי הכרזת בן־דויד הייתה אמורה להתקיים אתמול, נמנעה בצו שהוציא בית הדין לעבודה באישון ליל רביעי.
בשבוע שחלף מאז הודיעה הממשלה על כוונתה לבטל את חובת הבידודים במערכת החינוך החריפה הביקורת נגד המתווה. התגברות התחלואה והעלייה באשפוזי ילדים השבוע הביאו את גורמי המקצוע במשרד הבריאות לחשוש מפני יישומו כעת, ואיגוד רופאי הילדים המליץ לדחותו.
לפי המתווה, תלמידים שנחשפו לחולה מאומת לא ייכנסו לבידוד, ובמקום זאת יידרשו לערוך שתי בדיקות אנטיגן ביתיות מדי שבוע, בימים ראשון ורביעי, ולדווח על התוצאות באתר משרד החינוך. תלמידים שתוצאת הבדיקה שלהם תהיה שלילית יוכלו להגיע לבית הספר. תלמידים שתוצאה הבדיקה שלהם חיובית יעברו בדיקה מפוקחת, ורק אם היא חיובית – ייכנסו לחמישה ימי בידוד ויצאו לאחר שתי בדיקות שליליות, בימים הרביעי והחמישי לבידוד. תלמידים לא מחוסנים שיסרבו להיבדק ייכנסו לבידוד של חמישה ימים אם יתגלה תלמיד מאומת בכיתתם.
מזכ"לית הסתדרות המורים התריעה מפני הסכנות במתווה החדש, וביקשה מראש הממשלה נפתלי בנט, משרת החינוך יפעת שאשא־ביטון ומשר הבריאות ניצן הורוביץ לדחות את יישומו. "המתווה המתוכנן יביא לכך שתלמידים רבים יגיעו לבית הספר מאומתים לקורונה, ואין לאיש דרך לדעת על כך", טענה. "ההתפשטות ההולכת וגוברת של המגפה תעמיד בסכנת הדבקה את כלל צוותי ההוראה והתלמידים".
חרף ההתרעות, ראש הממשלה ושר הבריאות הודיעו שלשום שלא ידחו את מתווה הפטור מבידודים, וכי הוא ייכנס לתוקף כמתוכנן. בתגובה הכריזה בן־דויד עוד באותו ערב על שביתה. וכך, כ־11 שעות לפני פתיחת יום הלימודים במתווה החדש, קראה הסתדרות המורים לכלל עובדי ההוראה המיוצגים בה – גננות, מורות יסודי ומורות חטיבות הביניים – להיעדר מעבודתם. בהודעה ששלחה לעובדי ההוראה כתבה בן־דויד: "לאור החלטת הממשלה שחושפת אתכם לנגיף הקורונה באופן שמסכן את בריאותכם ולנוכח אלפי פניות מכם, יינקטו מחר צעדי מחאה – אין להגיע מחר לבתי הספר ולגנים".
ההוראה ניתנה ללא סמכות חוקית, שכן החוק מחייב הכרזה על סכסוך עבודה 15 ימים לפחות לפני נקיטת צעדים ארגוניים, והכרזה כזאת לא הוגשה. שרת החינוך ד"ר שאשא־ביטון מסרה ש"צעדים כוחניים ופוליטיים על גבם של ילדי ישראל אינם ראויים ואינם מקובלים, בטח בימים מאתגרים כאלה. התנהלות אגרסיבית וחד־צדדית – לא בבית ספרנו". כך גרסה גם יו"ר ועדת החינוך שרן השכל: "את מי שמכריז שביתה בתקופת משבר כנראה לא מעניינים מיליוני ילדים שיישארו בבית ללא מסגרת", כתבה השכל. "בתקופה כזו לא מתנהגים בבריונות על גבם של תלמידים, הורים ומורים".
מירום שיף, יו"ר הנהגת ההורים הארצית שהצטרפה לעתירת המדינה נגד השביתה, הגיב בחריפות לאיום השביתה ופנה לבן־דויד: "את המלחמות שלך, את משחקי הכוחות, האגו וכיפופי הידיים, אל תעשי על חשבונם של הילדים שלא עשו לך כלום וכל חטאם הנורא הוא רצונם ללמוד, אחרי שנתיים מזוויעות".
כאמור, שעות ספורות אחרי שהוכרזה השביתה הוציא נגדה בית הדין לעבודה צווי מניעה זמניים והורה למורים ללכת לעבוד כרגיל. הצעד הזה היה צפוי, ויש להניח כי גם בן־דויד ידעה שהוא יגיע. החוק ברור, והשביתה שהכריזה לא הייתה חוקית. אך היא ביקשה להראות שהיא נלחמת על בריאותם של המורים, גם אם הצעד הזה העלה עליה את חמתם של ההורים ושל הממשלה.
זו הסיבה להודעה שהוציאה המזכ"לית למורים לאחר ביטול השביתה, ובה הבהירה כי "כל האחריות על הנזקים שייגרמו לבריאותם של עובדי ההוראה והתלמידים מוטלת על כתפי הממשלה. הסתדרות המורים תמשיך לעשות הכול כדי להגן על בריאותכם".
בדיון שנערך אתמול בצהריים בבית הדין לעבודה טענה המדינה כי השביתה הוכרזה בניגוד לחוק. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אמר כי המתווה "מאזן בין הסיכון לפגיעה בלימודים". בן־דויד דרשה לדחות את יישום המתווה, וטענה שהמערכת אינה מוכנה ליישומו, וכי עוד שבוע היה מאפשר חלוקת ערכות בדיקה לכל התלמידים, במקביל לירידה בתחלואה. ואכן, ערב החלת המתווה התברר במשרד החינוך כי במקומות רבים לא הסתיימה חלוקת בדיקות האנטיגן, והתלמידים לא קיבלו ערכות שיאפשרו להם להיבדק כפי שהמתווה מחייב. בתשובה הורה משרד החינוך לתלמידים שאין ברשותם ערכה להגיע לבית הספר גם ללא בדיקה, אם הם "מרגישים טוב".
בן־דויד לא טועה בכך שהמתווה אכן מגדיל את הסיכון להדבקה של המורות והגננות, ושההגנה עליהם היא בהחלט בתחום תפקידה, גם אם הכרזת השביתה לא הייתה חוקית. אבל גל האומיקרון פוגע במערכת החינוך כבר שלושה שבועות, עם אחוז מאומתים גבוה במיוחד בקרב מורים בהשוואה לכלל האוכלוסייה. הפתרון המתבקש, שהיה מגן באופן מיטבי גם על המורים וגם על התלמידים, היה להכריז על חופשת חורף של שבועיים, שהמורים יחזירו במהלך החופש הגדול, אבל זה פתרון שבן־דויד הורידה מהשולחן באופן שיטתי מאז תחילת המגפה.
גם ללא בידוד לתלמידים שנחשפו לחולה, כ־200 אלף תלמידים נמצאים כעת בבידוד משום שנדבקו באומיקרון, וכמותם אלפי עובדי הוראה. בכיתות רבות מתקיימים לימודים חלקיים, ותלמידים רבים לא מגיעים ללימודים גם בגלל חשש מהדבקה, כך ששגרה במערכת החינוך לא באמת התאפשרה בחודש האחרון.