עד יום רביעי אמורה המדינה להגיש את תשובתה לבג"ץ, באשר למעמדה החוקי של ישיבת חומש. זאת במסגרת עתירה שהוגשה על ידי עמותות שמאל נגד אלוף פיקוד מרכז והיועץ המשפטי לממשלה, בשאלה מדוע אינם אוכפים במקום את חוק ההתנתקות, מאחר והמקום פונה לפני 16 שנה.
ברקע הכותרות בהם נקשרה ישיבת חומש עלה הנושא מחדש כאשר לא מדובר בשאלה אידיאולוגית אלא טכנית לכאורה. משרד המשפטים ומשרד הביטחון נדרשים לענות בנושא לבג"ץ בעוד רה"מ לא נדרש להשיב. עם זאת, במשרד רה"מ ערים לעתירה ויעירו את הערותיהם במידה ויהיה צורך, בהתאם למדיניות של ראש הממשלה בנט. לשאלה האם משרד הביטחון ומשרד המשפטים יגישו תשובות שונות ואף סותרות, לא הצלחנו לקבל תשובה משני המשרדים.
גורמים בממשלה מעריכים כי תשובת המדינה לא תהיה שצריך לפנות את הישיבה, אלא תסתפק באמירה כי 'מתבצעות באזור פעולות אכיפה על מבנים חדשים ולכן לא נדרשת התערבות בית המשפט. דהיינו, המבנים החדשים שהוצבו במקום לאחר רצח יהודה דימנטמן ז"ל נהרסו, אך את מבנה הישיבה יש להשאיר על כנו.
בתשובה מעין זו, בנט יימנע ממראות פינוי וגם שר הביטחון גנץ לא ייראה כמי שחידש את ההתיישבות במקום. עם זאת, גורמים בהתיישבות העלו חשש כי התשובה לא תספק את שופטי בית המשפט העליון ובג"ץ יורה על פינוי הישיבה, מבלי להתייחס לנוכחות כמעט באין מפריע שהתקיימה במקום בדיעבד בשנים האחרונות.
עד כה התבטאו לא מעט שרים וגורמים בקואליציה נגד פינוי הישיבה. ביניהם השר זאב אלקין, השרה איילת שקד, השר מתן כהנא והשר יועז הנדל. "הישיבה בחומש קיימת שנים, ללא קשר למה שקורה באזור. לפנות אותה אחרי פיגוע זו איוולת. אני בעד ההתיישבות, לא כתגובה לפיגוע אלא כאסטרטגיה, וודאי שאני נגד פינוי יישובים כתגובה לפיגוע", אמר הנדל. לפי שקד, "יש להשאיר את ישיבת חומש במקומה, השטח באחריות שר הביטחון. אנחנו מולו בשיח כל הזמן שהישיבה תישאר".
תשובת המדינה תהיה מוגשת בצמוד להבטחת חה"כ ניר אורבך (ימינה) כי חומש לא תפונה. "אנחנו במפלגת ימינה לא נפנה את הישיבה בחומש", אמר אורבך במסגרת דיון סוער בוועדת הכנסת בשבוע שעבר. הדברים נאמרו במסגרת דיון בערעור שנדחה על ידי נשיאות הקואליציה, אותו הגישו חברי הכנסת אורית סטרוק (ציונות דתית) ושלמה קרעי (ליכוד) על החלטת הקואליציה שלא לדון במליאת הכנסת בנושא חומש, לקראת הכרעת הממשלה שצריכה להודיע על עמדתה בנושא הישיבה לבג"ץ.