בניגוד לדברי שר הבריאות ניצן הורוביץ הבוקר (ב') בראיונות לכלי התקשורת, בהם הכריז כי הגל החמישי מתחיל להיחלש, מזהירים מומחי אמ"ן של מרכז המערכה והמידע הלאומי למאבק בקורונה בדו"ח הערכת המצב שלהם כי מוקדם לחגוג ולהסיק מסקנות. זאת לאור החשש כי הירידה במאומתים מושפעת כנראה מירידה משמעותית בבדיקות המוסדיות, שנובעת בין היתר בשל מזג האוויר הסוער בשבוע האחרון, לצד שינוי מדיניות הבדיקות. הירידה מלווה בעלייה עקבית קלה באחוז המאומתים.
בשבוע האחרון אומתו כ-27 אלף איש פחות מהשבוע לפניו. שר הבריאות העריך בריאיון ב"כאן רשת ב" כי בתוך כמה ימים מספרם של החולים קשה צפוי לרדת, בשל הירידה העקבית במספר המאומתים היומי ובירידת מקדם ההדבקה ל-0.95.
ככל הנראה, המדיניות הממשלתית לצמצום היקפי בדיקות PCR, לצד עידוד האזרחים לערוך בדיקות ביתיות עצמיות, יחד עם מתווה החינוך החדש, תייצר עלייה באחוז המאומתים. הטיה זו נובעת מהירידה בהיקף הבדיקות, כאמור. על פי דו"ח הערכת המצב, שינוי מדיניות הבדיקות בחינוך מביאה לכך שילדים שהופנו לבדיקה נמצאים בסבירות גבוהה יותר להימצא כחיוביים לנגיף. עם זאת, הם מציינים כי "הירידה העקבית במספר המאומתים עשויה לשקף ירידה אותנטית בקצב ההדבקות".
נראה כי במהלך השבוע הקרוב ניתן יהיה להעריך בצורה מקצועית ואחראית את התייצבות הגל החמישי והירידה בתחלואה. הדבר תלוי כמובן במידת ההיענות של ההורים לתוכנית בדיקות התלמידים, שתשפיע רבות על הסיכויים להדבקה בקרב ילדים (ומשפחותיהם).
מנתוני משרד החינוך עולה כי רק 35 אחוזים מהתלמידים דיווחו אתמול על תוצאה שלילית בבדיקת הקורונה (התקבלו כ-700 אלף הצהרות מתוך קרוב ל-2 מיליון תלמידים שנדרשו להצהיר), אף על פי שכלל התלמידים במערכת החינוך מגיל 18-0 היו אמורים להצהיר שנבדקו. יש לציין כי כמחצית מהילדים ובני הנוער במערכת החינוך לא קיבלו עד כה את ערכות האנטיגן שהממשלה התחייבה להעביר להם. מתווה הפטור מבידודים לא מחייב בדיקת קורונה שלילית כתנאי כניסה למוסדות החינוך. כך שעל המורים בבתי הספר נאסרה הגישה למערכות המידע ואינם יכולים לראות מי מהתלמידים נבדק והוריו הצהירו על כך במערכת ומי לא.
בדו"ח הערכת המצב עולה כי מספר החולים קשה עומד על קרוב ל-1,100, פי 10 לערך מתחילת החודש, והערכות מערכת הבריאות הן שהשיא במספר החולים קשה זה עוד לפנינו. ממוצע הנפטרים (כל 7 ימים) הוא מעל 30 ונמצא גם כן במגמת עלייה. עוד נכתב בדו"ח כי "העומס על מערכות הבריאות, שנמצא ברמות חסרות תקדים בימים אלה, ימשיך להיות מורגש בשבועות הקרובים גם אם תמשיך מגמת ההאטה בהדבקות".
בתוך כך מזהירים מומחי ניטור המגפה מפני קשר בין תסמונת פימס רב מערכתית לגל האומיקרון. זאת בשל העלייה בשכיחות ילדים מחלימי קורונה שחלו בתסמונת בישראל, ובשל עוד ועוד דיווחים מפי גורמי רפואה בכירים בארה"ב, על מקרי התסמונת בילדים, המקושרים לגל האומיקרון. "בגלל ראשוניות הדיווחים, קיים קושי בקביעת השיעורים המעודכנים של התסמונת, לפי שעה". מסתמן מהדיווחים בארה"ב כי ברוב המכריע של המקרים מדובר בילדים לא מחוסנים. בנוסף ישנם דיווחים ראשונים שעדיין נבדקים המעידים גם על תופעות נוירולוגיות בילדים לאחר שנדבקו באומיקרון.