בעקבות סופת האלפיס והמראות הקשים שהגיעו מסוריה בשבוע שעבר, נפתחה יוזמה של ערביי ישראל לאיסוף כספים למען פליטים סורים הסובלים מקור בצפון סוריה. התרומות מתבצעות דרך עמותות מקומיות שאוספות את הכסף ומפרידות אותו לחשבון בנק ייעודי.
על אף שיש הרואים בעיקר את האופי הפוליטי של מסע איסוף תרומות זה, שקיבל את הכותרת "בית ולא אוהל", הוא נוחל הצלחה גדולה, ועל פי הדיווחים בתוך שעות בודדות נאספו מיליוני שקלים לבניית בתים לסורים במחנות הפליטים בצפון המדינה. כעת, מדווחים, נאספו כבר יותר מעשרה מיליון שקלים.
بالتكبير والتهليل..
تنافس غير مسبوق في كل المدن والبلدات الفلسطينية لإنشاء بيوت بدل الخيام لأهلنا في #سوريا..
التبرعات تجاوزت 10 مليون شيكل حتى اللحظة وما زالت مستمرة..رابط التبرع من خارج #فلسطين..https://t.co/QhLqXPnf6g#بيت_بدل_خيمة pic.twitter.com/Zqj6I8328O
— أدهم أبو سلمية 🇵🇸 Adham Abu Selmiya (@adham922) January 30, 2022
הפעיל איברהים אל-חליל שהגה את רעיון הקמפיין, אמר כי הוא "החל לפני מספר ימים, לאחר קריאה לאיסוף כספים לקניית אמצעי חימום". הוא סיפר כי איש עסקים אחד תרם את כל תנורי החימום. לאחר מכן עבר איברהים לקדם קמפיין לרכישת אמצעי חימום למחנה חדש, והצליח לאסוף תרומות ליותר מ-250 משפחות. "סרטונים שהגיעו מהמחנות המציגים את סבלם של הפליטים הסורים נתנו עידוד לקמפיין, התרומות לא הפסיקו לזרום וההתלהבות הייתה גדולה", הוא מסביר.
תוך 20 שעות הקמפיין השלים סכום שמספיק לבנות 55 בתים. בפוסט בעמוד הפייסבוק שלו ציין אל-חליל כי העמותה בנתה 1,700 יחידות דיור בגבול בין סוריה לטורקיה וכי אותן יחידות יהוו כפר שלם עם מספר מתקנים בתוכו.
Palestinians, who know exactly what it means to be displaced, and what its feels like to live in a tent, donate over $1.7M to build more than 500 housing units, a school, and a medical clinic for Syrians displaced in northern Syria.#بيت_بدل_خيمة pic.twitter.com/6wrMDpTmqc
— Maha Hussaini (@MahaGaza) January 29, 2022
ברשתות החברתיות הופצו מספר קטעי וידאו בהם נראים פלסטינים תורמים לקמפיין, בין היתר ממחנה הפליטים שועפאט בירושלים. בנוסף לכך, גם הנשים לקחו חלק בקמפיין ותרמו מהזהב שלהן.
מי שהתנגד ליוזמת איסוף הכספים למען הפליטים הסורים היה ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתיה. לטענתו, צריך לאסוף את הכספים בצורה מסודרת באמצעות הרשות הפלסטינית. בתגובה לעמדתו, השייח' יוסף אלבאז מלוד פתח במתקפה נגד הרשות הפלסטינית וכינה את ראש ממשלתה "גנב".
"מוחמד אשתיה, ראש ממשלת הבושה הפלסטינית מבקש מערביי הפנים הפלסטינים (ערביי ישראל, א.ג.) להעביר את תרומותיהם, לבניית בתים לפליטים הסורים, דרך הערוצים של הרשות הפלסטינית כדי שהכסף לא ילך למקומות בלתי רצויים בטעות… האם ראיתם אי פעם גניבה יותר מבישה מכך?".
כזכור, בית המשפט המחוזי בלוד הסיר את המגבלה שאסרה על השייח' אלבאז לעלות פרסומים ברשתות החברתיות עד תום ההליכים המשפטים נגדו. הוא מואשם בהסתה נגד המשטרה ותושבי לוד במהלך מבצע "שומר חומות", וכן בעידוד פורעים להפוך לשהידים למען המסגד בלוב ובאל-אקצא.
אחד הפוסטים הראשונים שהעלה אחרי הסרת המגבלה היה הפוסט הביקורתי נגד הרשות הפלסטינית אותה כינה "רשות הבושה הפלסטינית". בהמשך כתב, "לא מספיק שהרשות הפלסטינית גונבת את הכסף של העם הפלסטיני היא רוצה לצבור הון גם מתרומות וכספים של תושבי הפנים. מה עשיתם, גנבים".