ביום שני הקרוב תקיים ועדת חוץ וביטחון של הכנסת דיון בהשתתפות תושבים מכלל היישובים בגוש אדומים, החשים לאחרונה חוסר ביטחון ביישוביהם.
בדין ודברים שהתקיים בין הצבא למשטרה ב-2006, באשר לאחריות על ביטחונם של היושבים, התקבלה החלטת ממשלה כי האחריות הביטחונית על יישובי עוטף ירושלים תעבור מצה"ל אל משטרת ישראל. אך מעבר לקבלת ההחלטה על ידי ממשלת ישראל, כמעט שלא נערכו פעולות למימושה. העברת האחריות והמשימות, מרכיבי הביטחון והמציאות בשטח כלל לא מתאימים ליכולות בפועל של משטרת ישראל. וכך, למשל, לניידת משטרה הקרובה ביותר יקח 60-30 דקות נסיעה עד שתגיע ליישוב בו מתרחש אירוע.
למעשה, מאז 2006 אין גוף אחראי שפועל בצורה מסודרת על ביטחון התושבים, ובכל פעם מתקבלת החלטה זמנית לחלוקת משימות, בהן הצבא עדיין לוקח חלק. מפעם לפעם אומנם מתנהלים דיונים, אבל בשטח לא נעשה דבר. התושבים מתארים תחושה של נפילה בין הכיסאות. לדבריהם, "חל כרסום מתמשך במרכיבי הביטחון ובתחושת הביטחון, כאשר במקביל כל גורם זורק את האחריות לגורם האחר. כך, במשך שנים אין תקנים לכיתות הכוננות, אין תקנים לרבש"צים, אין מענה ביטחוני מרחבי, אין תקציב לשימור ופיתוח מרכיבי הביטחון אפילו ברמה הבסיסית ביותר, והתושבים מנסים לפנות לכל מי שאפשר אך ללא הועיל".
השבוע, כוחות צה"ל שאבטחו חלק מהיישובים עזבו את המקום ועברו למשימה אחרת והותירו את היישובים ללא כוח חליפי בעמדות השמירה.
מחברי "דורשים ביטחון לעוטף ירושלים", מטה המאבק להגנת היישובים באזור, נמסר: "אף גורם במדינת ישראל לא לוקח אחריות על הביטחון שלנו. אנחנו חיים בתחושה של עוד רגע יתרחש פה פיגוע. זו אוזלת יד רשלנית של גורמי הביטחון שעלולה לעלות לנו בחיי אדם. אנו דורשים מגורמי הביטחון לקחת אחריות לפני שחס ושלום יהיה מאוחר מדי".
"אני מודה לראשת הוועדה לביטחון פנים, מירב בן ארי, שנענתה לבקשתי לקיים דיון דחוף בוועדה על נושא ביטחון תושבי עוטף ירושלים", אמר ח"כ משה קינלי טור-פז. "כשהתושבים פנו אליי התקשיתי להאמין שבשנת 2022 תתכן מציאות כזו של הפקרת התושבים הנופלים כך בין הכיסאות. בוועדה אתבע לשמוע מזרועות הביטחון מי לוקח אחריות על חיי האזרחים".