החלטת היועץ המשפטי לממשלה לאשר מתווה להקמת ישיבה ביישוב אביתר בשומרון, התקבלה בשבחים מצד האגף הימני בממשלה ובזעם מצד מפלגות השמאל. בימינה הופתעו מההתנגדות שהביע גם שר החוץ יאיר לפיד, אף שלטענתם הוא היה מעורה בהתקדמות המתווה.
לצד הברכות שנשמעו במפלגות הימין ומצד בכירים בהתיישבות, בין מתיישבי השומרון ובייחוד אנשי אביתר נשמעים גם קולות אופטימיים פחות. בהסכם שהושג בקיץ האחרון בין המתיישבים למזכיר הממשלה נכתב כי "מיד בתום תהליך הסקר, האדמות שניתן יהיה להכריז עליהן כאדמות מדינה יוכרזו", וכי "בהקדם האפשרי… תוקם במקום ישיבה ומגורים נלווים".
אלא שהליך סקר האדמות, שבו נמצא כי כ־60% משטחי אביתר ניתנים להכרזה כאדמות מדינה – הסתיים כבר בחודש אוקטובר, ומאז לא התקדם דבר בעניין הקמת הישיבה או מגורי המשפחות במקום.
בתנועת נחלה, שייסדה את היישוב, אמרו השבוע כי "על פי המתווה הישיבה הייתה צריכה כבר להתגורר וללמוד באביתר", והזכירו כי "ממשלת ישראל התחייבה להעלות את הישיבה לאביתר מיד בסיום סקר הקרקע. אנו דורשים להעלות את הישיבה לאביתר באופן מיידי".
"כולם רוקדים ושמחים אבל אותי זה לא מספק", אמרה לנו איילת שליסל, ממתיישבי אביתר. "אישור היועץ המשפטי הוא אולי התקדמות בצד הטכני, אבל בפועל אנחנו מרגישים שמורחים ומסובבים אותנו בלי רצון אמיתי לממש את ההסכם. עשינו את החלק שלנו בהסכם בכאב גדול, ובסיכום שבסיום הסקר יוכרזו אדמות המדינה והישיבה תקום. כעת אנחנו מקבלים תמונה שונה. הסקר הסתיים ומאז שום הכרזה לא התקדמה. אנחנו מבקשים שכמו שעמדנו במילה שלנו, שזה יהיה הדדי. לתת לישיבה לקום בלי מריחות וסחבת, ובלי לתלות את אביתר בפינוי חומש או ויתור על מקומות אחרים. כשנראה את הישיבה קמה, תהיה באמת סיבה למחוא כפיים".
שר החוץ לפיד בחר להביע את מחאתו באמצעות מכתב ששלח לראש הממשלה נפתלי בנט. במכתב, שציטוטים ממנו הובאו בעיתון הארץ, העריך לפיד כי התקדמות במתווה תגרום "נזק ממשי במסגרת המערכה המשפטית־מדינית המתעצמת בפני פורומים בינלאומיים, תוך ניצולו לקידום קמפיין הדה־לגיטימציה נגד ישראל ובאופן שיקשה עלינו לגייס ידידים לצדנו במאבק נגד קמפיין זה". נטען כי הדברים מגובים בחוות דעת של יועמ"שית משרד החוץ, אך זו טרם פורסמה.
שרת התחבורה מרב מיכאלי אמרה אף היא כי "קידום אביתר הוא משחק בפוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה ועתידה".
בעמדתו זו לפיד מיישר קו עם מפלגות השמאל, מרצ והעבודה, שמתנגדות להתיישבות באביתר, וזאת בניגוד לגנץ שהוביל למתווה. גורמים בקואליציה אומרים כי "כמו שהשר ניצן הורביץ קידם פונדקאות ללהט"בים תחת המשרד שלו, ככה גנץ מקדם דברים ביהודה ושומרון תחת המשרד שלו, ולשרים אין זכות להתערב".
ח"כים בודדים אף איימו בפירוק הקואליציה אם היישוב אביתר יעלה על הקרקע. "אם הפלת הממשלה תגרום להפלת אביתר, זה שווה את זה. הרע באביתר גובר על הטוב בממשלה", אמר ח"כ מוסי רז. שותפו לסיעה ח"כ יאיר גולן הביע עמדה דומה.
כעת ההחלטה בנוגע לאימוץ המתווה שאישר היועמ"ש מצויה בידי שר הביטחון גנץ, שנדרש להחליט אם המנהל האזרחי יבצע הכרזה על 50 דונם שאושרו כאדמות מדינה. "זה בסמכותו של גנץ, הכול תלוי בו, והשאלה היא אם הוא ייכנע ללחץ משמאל", סיכם בכיר בממשלה.