משרד הביטחון הודיע הבוקר (א') כי במסגרת הרפורמה לטיפול בפגועי הפוסט-טראומה, הוחלט על הקמת מרכז לטיפול בנכי צה"ל במצבי משבר נפשי מורכבים. המקום יקרא "בית בטוח" והוא מבוסס על מודל טיפולי חדשני בנכי צה"ל פוסט טראומטיים במצבי משבר נפשי, הזקוקים לטיפול נפשי מהיר בטווח של עד 72 שעות מרגע הגעתם למרכז הרפואי שיבא תל השומר. נכי צה"ל מוכרים או בתהליך ההכרה, מכל רחבי הארץ, שיימצאו במצב משבר נפשי אקוטי, יופנו להתערבות טיפולית מיידית, על ידי טובי המומחים בתחום. זהו מהלך נוסף שצפוי לסייע לנכי צה"ל במצבי משבר ומבוצע בתיאום עם ארגון נכי צה"ל.
"פרויקט בית בטוח צמח מתוך סדרת פגישות שקיימנו עם ארגון נכי צה"ל ונציגי נכים פוסט טראומתיים שהציפו את הצורך למקום שבו יוכל להגיע נכה במשבר אקוטי מבלי להיכנס לאשפוז פסיכיאטרי", מסבירה הבוקר לימור לוריא, סמנכ"ל וראש אגף השיקום במשרד הביטחון. "מדובר בבשורה עבור נכי צה"ל הפוסט-טראומתיים החווים משברים נפשיים שעד היום לא היה להם מקום בו יזכו לטיפול מהיר ומקצועי".
המטרה המרכזית היא להפוך את התחום למקצועי ולהציע סיוע מקצועי שעד היום היה בעיקר נופל בבירוקרטיה ובין הכיסאות. מדובר בשירות חדשני וייעודי שיהווה כתובת, 24 שעות ביממה, לנכי צה"ל שנקלעו למשבר נפשי קשה וזקוקים להתערבות רפואית מיידית. נכה שנקלע למשבר יעבור תחילה הערכה קלינית והתייעצות עם פסיכיאטר מומחה כונן במיון הפסיכיאטרי של שיבא, פיזית או באמצעות שיחת וידאו. לאחר מכן, במידת הצורך, הוא ישהה כ-72 שעות בבית הבטוח, שבמהלכן יינתן לו מענה רב-מקצועי והוליסטי שישפר את מצבו. בסיום ההתערבות הטיפולית יופנה למסגרת אשפוזית מתאימה.
פרופ' מרק וייזר, מנהל האגף לרפואת הנפש ע"ש דרורה ופנחס זכאי במרכז הרפואי שיבא, אומר כי המטרה המרכזית היא לרכז את תחום הטיפול בנפגעי פוסט טראומה במקום אחד. "הכוונה היא להקים בית שבו נכי צה"ל בזמן משבר נפשי יוכלו לשהות כמה ימים, לנוח, לצבור כוחות ולקבל את הטיפול המיטבי שלו הם זקוקים", מסביר פרופסור וייזר. "תכנון הבית נעשה בשיתוף אגף השיקום במשרד הביטחון ובתיאום עם נציגי הנכים. אנו נערכים לקראת הכנת תוכנית פעולה סופית, שבשלביה הראשונים יוגדר הפרויקט כפיילוט שבמסגרתו נלמד את הנושא הלכה למעשה ונשנה נוהלי עבודה לפי הצורך".
גם שר הביטחון בני גנץ התייחס הבוקר לבשורה הגדולה ואמר כי "רפורמת נפש אחת תמשיך להתקדם, להתרחב ולהעמיק – מתוך חובה מוסרית וערכית שלנו למי ששילמו בגופם ובנפשם. הבית הבטוח הוא עוד אמצעי בסל רחב של כלים שאנו מפתחים ומרחיבים, במטרה להציל חיי אדם, לשפר את איכות חייהם של פגועי הנפש והפוסט טראומה שנפגעו בפעילות צבאית, ולשפר את מסע השיקום. אני מבקש להודות לאגף השיקום על ההובלה של עוד מהלך, צעד אחר צעד, נעצים ונקדם את הרפורמה הזו שהיא בליבת העשייה של מערכת הביטחון".