המשבר הכלכלי העמוק בלבנון נתפס בעולם כהזדמנות שאותה אפשר לנצל כדי להשפיע על המדינה המתפוררת. מדינות המערב, ישראל והמפרץ מבקשות להפחית את השפעת איראן וחיזבאללה, שמנסים בעצמם להעמיק את השתלטותם. תאריך היעד הלבנוני החדש לשינוי הוא 15 למאי, אז צפויות להתקיים בחירות כלליות.
"לבנון הפכה לאי של חוסר יציבות. אזרחי לבנון אינם אויבים שלנו לכן הצעתי השנה ארבע פעמים סיוע ללבנון, כולל בשבוע האחרון בפנייה שהועברה למפקד יוניפי"ל", הכריז שר הביטחון בני גנץ בשבוע שעבר בנאום מוקלט בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי.
"במזרח התיכון האינטרס העליון למניעת מלחמות ופגיעה בזכויות אדם הוא שמירה על יציבות, מתוך הבנה שאחריה תתפתח דמוקרטיה. ההיסטוריה הוכיחה את חשיבותה של היציבות שמונעת צמיחה של גורמים קיצוניים באזור", הוסיף גנץ. "אנחנו מבקשים לסייע לצבא לבנון שסובל ממחסור באספקה בסיסית ואיבד למעלה מ-5,000 חיילים שעזבו אותו בתקופה האחרונה מול התחזקות של חיזבאללה בתמיכה ישירה של איראן. זו תופעה מאוד לא רצויה".
החשיפה הפומבית של הסיוע הישראלי ללבנונים לוותה בקולות מחאה חריפים של גורמים בישראל ובזירה הבינלאומית. חיבוק הדוב חשף פעילות המתבצעת מתחת לפני השטח שנועדה להפחית את ההשפעה האיראנית על לבנון, ובסופו של דבר הציגה את צבא לבנון כחלש מול החיזבאללה וחיזק את ארגון הטרור תדמיתית ללא שום סיבה ניכר לעין.
אחד הצעדים הדרמטיים מבחינת הפוליטיקה הלבנונית הייתה התפטרותו של סעד אלחרירי, מי שהיה ראש הממשלה של לבנון ובנו של רפיק אלחרירי המנהיג הנצחי של מתנגדי חיזבאללה ואיראן בלבנון ששילם בחייו על שעמד על עקרונותיו.
בשבוע שעבר חרירי הבן הודיע, על התפטרות ועל סיום חייו הפוליטיים. הוא קרא לחבריו במפלגת אלמסתקבל – "העתיד" – שלא להתמודד בבחירות הבאות ועזב את לבנון. בכך ביקש לסתום את הגולל על ההשפעה הסעודית באמצעות המשפחה עתירת הממון וההשקעות בממלכה המפרצית.
"המאמצים לשנות את הסצנה הפוליטית באמצעות חרירי נכשלו, ולכן אין טעם להמשיך בתמיכה בו ובמשפחתו ובהשקעות המפרץ היקרות הללו בלבנון", אמר עימאד סלמי, פרופסור למדעי המדינה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטה האמריקנית בלבנון.
בעיתון סעודי התפרסם מאמר שמבהיר ללבנונים כי התפטרותו של סעד אלחרירי היא לא סוף פסוק בכל הקשור להשפעה הסעודית על ארץ הארזים. אך בתקופה האחרונה סורר משבר של ממש ביחסים בין ערב הסעודית ללבנונים, בעיקר בגלל השפעת חיזבאללה. משלוחי סמים מלבנון שהגיעו לערב הסעודית ומדינות המפרץ הובילו להחלטה להפסקת הייבוא הלבנוני. התבטאות של שר ההסברה של לבנון ג'ורג' קורדאחי המזוהה עם חיזבאללה נגד המלחמה בחות'ים בתימן, הייתה עילה לגירוש השגריר הלבנוני מהמדינה בלבנון ניסו לרצות את הסעודים ופיטרו את השר הסורר, אבל המצב עדיין רגיש.
אחרי התפטרותו של חרירי, ארה"ב באמצעות השגרירה הפעלתנית שלה בלבנון דורותי שיי, פועלת לזהות כוחות פוליטיים אחרים שימלאו את החלל. השגרירה שלחה נציגים מטעמה לצפון לבנון כדי לעקוב אחרי התגובות להכרזת ההתפטרות של חרירי, ולבדוק האם היא עתידה להשפיע לרעה על הבחירות. הנציגים ניסו לחוש את הדופק הפוליטי הלבנוני ואת כיסי ההתנגדות לחיזבאללה.
השגרירה גילתה שוושינגטון סיפקה סיוע בשווי 100 מיליון דולר לעם הלבנוני כדי להתמודד עם מגפת הקורונה. בריאיון לערוץ אלחורה הבהירה שיי שהסיוע ניתן ליחידים, למוסדות וליזמים פרטיים ולא לממשלת לבנון, מחשש שהכסף ייעלם בכיסים של פוליטיקאים מושחתים. ניסיון אמריקני נוסף שנועד להקל על הלבנונים הוא עסקת הגז המצרי, שאמור להגיע ללבנונים דרך ירדן וסוריה. האמריקנים, שמנסים לאשר את המתווה, מעלימים עין מהרווחים שעתיד הממשל הסורי להרוויח מהעסקה. זאת בניגוד גמור ל"חוק קיסר" עליו הכריז ממשל טראמפ, שאוסר לסייע לרודן בשאר אל-אסד.
כמובן שהניסיונות של ארה"ב, מדינות המפרץ וישראל לחלץ את הלבנונים מהבוץ, מוצגים על ידי איראן וגרורותיה באופן שלילי. העיתון אלאחבאר, המקורב לחיזבאללה, פרסם בשבוע שעבר ידיעה שהמודיעין הלבנוני חשף רשת ריגול ישראלית ענקית במבצע חשאי שיצא לדרך לפני חודש. ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי המייצג את מחנה "8 במרץ" בהנהגת חיזבאללה ואמל, שיבח את הפעולה. יו"ר הפרלמנט, נביה ברי, גם הוא איש של חיזבאללה, הצטרף לברכות. בכלי תקשורת נוספים המזוהים עם הארגון השיעי ציינו כי חשיפת הרשת מלמדת על ניסיון ההשפעה הישראלי על הנעשה בלבנון. גם פליטת הפה של גנץ הייתה כלי בידי הארגון והפטרונית איראן כדי להוכיח שהם אלו הנלחמים באויב האמיתי – ישראל.