בעקבות הפרסום בכלכליסט אודות השימוש של המשטרה בתוכנת הרוגלה של חברת NSO גברו הדרישות לבדיקה מעמיקה של הנושא. לאור הדרישות השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, הודיע היום (שני) כי החליט להקים ועדת בדיקה ממשלתית בעניין. זאת על אף, שעל הפרק היו אפשרויות חקירה מעמיקות יותר.
לוועדת בדיקה ממשלתית, שמוקמת על פי החלטת שר, אין משמעות פלילית, אלא ציבורית בלבד. חבריה נבחרים על ידי השר בתחום משרדו והרכבה נקבע על ידו, זאת בניגוד לוועדת חקירה בלתי תלויה הממונה על ידי הממשלה ואת הרכבה ממנה נשיא בית המשפט העליון, בדומה לוועדת החקירה לבדיקת אירועי מירון למשל .
עם זאת, בר לב הבהיר כי ימנה שפוט בדימוס לעמוד בראש ועדת הבדיקה, ויוקנו לה הסמכויות העיקריות של ועדת חקירה ממלכתית לעניין זימון עדים, חקירתם באזהרה ותפיסת מסמכים. "תהא רמת בכירותם של המזומנים באותם ימים אשר תהא – מהדרג המדיני, ממערכת המשפט, או ממשטרת ישראל", הבטיח בר לב.
אולם, על אף הרחבת הסמכויות עליה דיבר בר לב זוהי ועדה עם יכולות מוגבלות. מעצם היותה ממשלתית ולא ממלכתית תמקד את עבודתה בהיבטים הציבוריים ולא הפליליים, כיוון שאין אפשרות להשתמש בחומר הנאסף על ידה כראיה במשפט פלילי. הסמכות הלא פלילית נועדה להסיר חשש מחברי ממשלה שמחליטים על הקמת הוועדה, או מאזרחים המעידים בפניה, כי הם עלולים לעמוד לדין פלילי בעקבות החקירה.
כמו כן, בוועדה ממשלתית השר יכול לשלוט על הוועדה, להחליף את זהות השופט העומד בראשה וכשר הממונה לקבל את מסקנותיה לפני פרסומם.