לאחר שנים ללא מערכת "אקמו", המחליפה את פעילות הלב והריאה עבור חולים שהנשמה לא מועילה להם, התבשרו היום (ד') במרכז הרפואי לגליל בנהריה כי בקשתם להפעיל מערכת כזו אושרה, לרווחת כמיליון תושבי הגליל והגולן.
ועדה מטעם משרד הבריאות, בהובלת ראש אגף רפואה כללית ד"ר סיגל ליברנט-טאוב, שביקרה היום במרכז הרפואי בנהריה, אישרה את הבקשה. זאת, לאחר שעמדו בכל הקריטריונים והכשירו צוותים לטיפול בחולים המונשמים באמצעות האקמו. "מדובר ברגע היסטורי ובקפיצת מדרגה משמעותית, שתסייע רבות לקהילה אותה משרת המרכז הרפואי", מסר פרופסור מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל. לדבריו, "בגלים הקודמים של הקורונה כולנו ראינו עד כמה מכשיר האקמו הוא ציוד מציל חיים, וכמרכז רפואי שני בגודלו צפונית לת"א, היה ברור שאיננו יכולים לוותר על שירות זה".
במרכז הרפואי הגישו בקשה להכרה ביחידת אקמו באוקטובר 2021. הליך הבקשה דורש עמידה בקריטריונים רבים ובהם מינוי אחראים, הכשרת צוותים, הכנת תשתיות, רכישת המכשיר ויצירת שיתוף פעולה עם בית חולים קרוב שבו קיימים צוותי אקמו לצורך גיבוי מקצועי. כיום נמצאים בשימוש רק כ-40 מערכות אלה, ב-12 בתי חולים בלבד: קפלן, סורוקה, שערי צדק, הדסה עין כרם, שיבא, איכילוב, וולפסון, אסף הרופא, בילינסון, הכרמל, רמב"ם ופוריה.
בשל חוסר המוכנות, תפס הגל החמישי את בתי החולים ללא מספיק מכונות, ובבתי החולים התריעו כי "מערך האקמו הגיע לאי-ספיקה" וכי חולים שילמו על כך בחייהם. בתחילת ינואר, עם התפרצות האומיקרון בישראל, קיימו מנהלי בתי החולים שיחה קשה עם שר הבריאות ניצן הורוביץ והאשימו את משרדו בהתנהלות לקויה. מאז פרצה המגפה, האקמו מהווה תקווה אחרונה להצלת חייהם של חולי קורונה במצב קשה. בשל מספר הצוותים והמכשירים המצומצם נאלצו בבתי החולים לתעדף את החולים בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר לשרוד. במהלך שנת 2021 הועברו מהמרכז הרפואי שבנהריה 19 מטופלים במצב קריטי לצורך חיבור לאקמו בבתי חולים אחרים, רובם חולי קורונה. כך למשל במוצאי יום הכיפורים האחרון הועבר גבר בן 40 מנהריה לביה"ח הדסה עין כרם בירושלים, לצורך חיבור לאקמו, זאת לאחר שכל המכשירים בבתי החולים בצפון היו תפוסים.
במקרה אחר, תינוק בן יומו הועבר מהפגייה בנהריה לקריה הרפואית רמב"ם לצורך חיבור לאקמו, לאחר שסבל מבעיה נשימתית קשה ומכשל רב-מערכתי. בזכות שיתוף הפעולה בין שני בתי החולים, ניצלו חייו של התינוק, ובביה"ח שבנהריה אף התקיים טקס הברית.
"לאחר שאושרה הפעלתו של רובוט דה וינצ'י, אנו גאים ומברכים על קבלת האישור לשירות האקמו, שני שירותים חדשים הממצבים את מעמדו של המרכז הרפואי כאחד המובילים במדינה", הוסיף פרופ' ברהום. הוא הודה למשרד הבריאות, לחברי הוועדה שהוקמה מטעם המרכז הרפואי ולעמותת הידידים של ביה"ח, שסייעה ברכישת המכשירים שאמורים להגיע בקרוב.
לאחר אישור פתיחת השירות בנהריה, במשרד הבריאות דנים כעת במתן היתרים גם לבתי החולים הלל יפה בחדרה וברזילי באשקלון, שדורשים זה חודשים לתת גם להם את האפשרות להעניק את השירות מציל החיים. ההערכה היא כי לקראת סוף החודש תאושר הפעלת יחידת האקמו בברזילי, אך לא בהלל יפה, בית החולים המשרת את מאות אלפי תושבי חדרה, פרדס חנה, ג'סר א־זרקא, המשולש ויישובי האזור. למרות מאבק נרחב ולחצים מצד ועדת הכספים של הכנסת, לצד חברי כנסת שהתגייסו למען בית החולים, במשרד הבריאות תקפו בחריפות את הנהלת בית החולים שלוחצת על קבלת היתר להפעלת השירות. זאת, ללא שעמדו בדרישות ההיערכות של הוועדה המקצועית. במשרד הבריאות האשימו את בית החולים שבקשה להכרה ביחידת אקמו אינה מהווה "סמל סטטוס" וכי האישור המיוחל לא יתקבל ללא הצגת עמידתם בכל התנאים הנדרשים. עם זאת, לא שללו את בקשתם להפעלת היחידה, לאחר העמידה בכל התנאים המקצועיים.