במסיבת עיתונאים שקיימו הערב (ד') ראש הממשלה נפתלי בנט, שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, הציגו השלושה את תוכנית הממשלה להפחתת יוקר המחיה. התוכנית הוצגה בעקבות ביקורת ציבורית נרחבת על ההתייקרויות השונות במשק, ממוצרי מזון (שבינתיים בוטלו), ועד מחירי החשמל, הארנונה, המים והדלק. התוכנית כוללת שורה של צעדים לשנת 2022 שיגדילו את ההכנסה הפנויה ויעודדו תעסוקה בקרב מעמד הביניים, משפחות צעירות ועובדים בשכר נמוך. כמו כן תיצור התוכנית הפחתה רוחבית של מכסים שתוביל להוזלה של מוצרי מזון וצריכה, חומרי גלם לתעשייה ולבנייה שיסייעו בהפחתת מחירי הדיור והשיפוצים.
בפתח מסיבת העיתונאים אמר בנט כי "הממשלה שלנו שמה את ההורים האלה במרכז, את המשפחות העובדות. גם בצד הנטו – שצריך לעלות, וגם בצד ההוצאות – שצריכות לרדת. הצעדים שנציג היום, שגיבש שר האוצר ליברמן בעבודה מצוינת, וסיכמנו עליהם יחד עם השר לפיד ועם שרת הכלכלה ברביבאי, יגדילו את הנטו של המשפחות העובדות באופן שכל משפחה תרגיש, זה ייתן אוויר לבתים רבים בישראל".
שר האוצר, אביגדור ליברמן, אמר כי "הטיפול ביוקר המחיה אינו בגדר נוסחת קסם. מדובר בתהליכים מורכבים על פני זמן. יחד עם זאת, אנחנו איננו מרפים בנושא וממשיכים גם היום לקחת אחריות. גיבשנו צעדים חשובים שיעודדו תעסוקה, יגדילו את ההכנסה ויפחיתו את יוקר המחיה. הפעם באמצעות מודל מהפכני במסגרתו אנו מתמקדים באזרחים שעובדים ומשלמים מיסים". הוא הוסיף כי הצעדים הללו היו מתפרסמים גם ללא גל ההתייקרויות והביקורת בתקשורת.
הדיונים על התוכנית הכלכלית התמשכו עד לרגע הכרזתה, וחלק מהנושאים שהייתה כוונה לכלול בה לא נכנסו בסופו של דבר. שרת הכלכלה אמרה כי הכוונה להרחיב את רפורמת היבוא עדיין נמצאת בדיונים עם משרד הבריאות, שעדיין מתנגד להרחבתה, דווקא בקטגוריות שבהן פערי המחירים הם הגבוהים ביותר – מוצרי היגיינת הפה, דאודורנטים, ומוצרי טואלטיקה ותמרוקים נוספים. גם הפחתת מכסים על פירות וירקות, הבטחה הקיימת עוד מחודש נובמבר, לא נכנסה לתוכנית הנוכחית וממתינה עדיין להסכמות שלא מגיעות מול ארגוני החקלאים. על פי שר האוצר ושרת הכלכלה ייתכנו צעדים נוספים בהמשך.
התוכנית מתמקדת בסיוע למעמד הביניים ולמשפחות צעירות עובדות. בין הצעדים שייכנסו לתוקף בתוכנית הנוכחית:
הטבת מס למשפחות צעירות עובדות: עבור כל ילד בגילי 12-6 יזכו שני בני הזוג לנקודת זיכוי נוספת על כל אחד מהילדים, בשנת 2022. שווי ההטבה במשפחה שבה שני בני הזוג עובדים מגיע עד ל-5,352 שקל בשנה לכל ילד. מההטבה צפויים ליהנות כ-530 אלף הורים משלמי מיסים. עלות הצעד נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל.
הגדלת הסבסוד לצהרונים למשפחות במעמד הביניים באשכולות 4-5: סבסוד הצהרונים לילדים בגילי 8-3 יגדל באופן מיידי בסך של כ-2,500 שקל לשנת לימודים לכל ילד, למשקי בית באשכול חברתי־כלכלי 4 ו-5, בנוסף לאשכולות 3-1. מההטבה ייהנו כ-60 אלף ילדים, שעלותה נאמדת ב-150 מיליון שקלים.
הגדלת מענק עבודה לעובדים בשכר נמוך: כ-300 אלף העובדים הזכאים למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) יקבלו תוספת חד פעמית של 20 אחוז למענק בגין עבודה בשנת 2022. סכום התוספת הממוצעת עומד על 800 שקל בשנה לכל עובד ויכול להגיע עד ל-1,700 שקל בשנה לאימהות לשלושה ילדים. על מנת להקל על הזכאים גם מבחינה תזרימית, ישולמו מקדמות בחודש יולי בגין המענק המשוער. עלות הצעד נאמדת ב-250 מיליון שקל.
בנוסף, משרד האוצר מפחית באופן חד פעמי לשנת 2022 את הבלו על הפחם. הצעד ימתן את העלייה בתעריף החשמל למשקי הבית, העסקים והתעשייה. המשמעות למשק בית טיפוסי תהיה מיתון העלייה בכ-2.4 אחוז. זאת, לצד מחויבות הממשלה לגמילה משימוש בפחם וצמצום השימוש בדלקים מזהמים בשנים הקרובות. עלות הצעד נאמדת ב-600 מיליון שקל.
כן יבוטלו מכסים על שורה של מוצרי מזון, ביניהם: בשר בקר, דגי ים, מזון מן הים, שימורי טונה, נקניקים, רטבים, פירות יבשים, עוגות ועוגיות וקמח. בנוסף יורחבו באופן משמעותי המכסות הפטורות שיחולקו במכרז מחיר מינימום לצרכן בשמן זית, ביצים ודבש. עלות הצעד נאמדת ב-260 מיליון שקל.
ביטול מכסים על מגוון מוצרי צריכה, מוצרי תעשייה וחומרי גלם לבנייה בסך של כמיליארד שקלים. המוצרים כוללים בין היתר: מוצרים לבית ובהם ריהוט, כלי אוכל, מוצרי טקסטיל, שטיחים, תחבושות היגייניות, אופניים חשמליים ועוד; חומרי גלם ומכונות לתעשייה; חומרי גלם לענף הבנייה; ציוד רפואי וחלקי חילוף לרכב.
ביטול המכסים צפוי להביא לירידת מחירים לצרכן והגדלת הפריון למפעלים בתעשייה בשל הוזלת עלויות חומרי הגלם. בנוסף, ביטול המכס צפוי להקל על יבואנים מקבילים ויאפשר גם להם ליהנות מהפטור ממכס ללא הצגת תעודות מקור. הפחתת המכסים בענף הבנייה צפויה להביא לירידה במחירי הדירות, זאת בדגש על דירות באזורי הפריפריה שבהן מחיר הדירה מושפע כמעט באופן מלא מעלות בניית הדירה.
עוד הכריזו במשרד האוצר על הקמת ועדה להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות בענף המזון. הוועדה תמפה את שוק המזון, השחקנים, נתחי השוק, רמת הרווחיות, רמות המחירים ומיזוגים ורכישות שנעשו בשנים האחרונות, תוך השוואה למדינות מפותחות בעולם. הוועדה תמליץ על צעדים אקטיביים להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות, ואף על תיקוני חקיקה ככל שיידרשו.