"יש לנו חלון הזדמנויות קצר במיוחד להוציא את הישראלים מאוקראינה. אני אומר להם – תחזרו לפני שזה יסתבך", אמר כעת שר החוץ יאיר לפיד בשיחה עם עיתונאים. לדבריו, אמירה זו מבוססת על ניתוח של גורמים מודיעיניים, בעיקר אמריקנים, עימם עומדת ישראל בקשר צמוד. "ישראל היא המדינה היחידה שלא רק שלא הוציאה דיפלומטים מאוקראינה, אלא תגברה – אנשים מהשירות הקונסולרי יצאו לתגבר את הצוות שם. אנחנו עדיין מקווים שזה ייפתר בדרכים דיפלומטיות", אמר לפיד.
בפגישתו היום בירושלים עם סגנית שר החוץ האוקראיני, אמינה ג'אפרובה, הגיע עמה לפיד להבנות כי במידת הצורך תפתח ישראל משרד או נציגות נוספת בעיר לבוב, מלבד הנציגות הקיימת כיום בקייב. לפיד הוסיף כי "העמדה שלנו אומרת שצריך לעשות כל דבר כדי למנוע עימות רוסי-אוקראיני. אולי אני מפגין יותר זהירות משרי חוץ אחרים, כי יש לי בעיה שאין להם – ברוסיה ואוקראינה יש קהילות יהודיות ענקיות ואנחנו צריכים להיות זהירים יותר. אבל העמדה שלנו כמו של כל המערב, היא שאת העימות הזה צריך ואפשר עוד למנוע". לדבריו ישנם באוקראינה בין עשרת אלפים ל-15 אלף אזרחים ישראלים, רבים מהם סטודנטים ערבים, וקהילה יהודית גדולה הכוללת בין 150 אלף ל-200 אלף איש. "לא נצא בלי לדאוג להם".
לפיד אמר כי שר התיירות יואל רזבוזוב נפגש עם השגריר הרוסי בארץ כדי לעדכן ולהתעדכן. "אנחנו מתכוונים לאפשרות של סגירת השמיים, למרות שכרגע זה לא נראה שיקרה. פתחנו את האפשרות להוציא יהודים וישראלים גם באופן יבשתי דרך פולין, סלובקיה, סלובניה ומולדובה. וידאנו עם כל המדינות הללו שזה אפשרי".
ג'אפרובה, הזמינה היום בביקורה בירושלים את ראש הממשלה נפתלי בנט ואת שר החוץ יאיר לפיד להגיע באופן מיידי לביקור בקייב. זאת מתוך הערכה כי נוכחות מנהיגים זרים בבירה האוקראינית, תסייע להרתיע את הרוסים. כמו כן, ביקשה סגנית השר משר החוץ לפיד כי ישראל תשמש גורם מתווך.

הדברים עלו בשיחה עם לפיד, והוא השיב כי "ישראל היא לא שחקן מעורב בעימות הרוסי-אוקראיני, ולפיכך היא פועלת בזהירות. שמעתי את בקשתה של סגנית השר. אני מתייחס לזה ברצינות. נקיים על זה דיון מוסדר". הוא אמר עוד, כי "האוקראינים ביקשו כל מיני סוגים של סיוע. הדברים נבחנים על פי מכלול מאוד מורכב של נסיבות, אירועים ואינטרסים".
לפיד נשאל אם ישראל ניסתה לתווך בין רוסיה לאוקראינה, והשיב כי היו סדרה של נגיעות בנושא. אחת מהן עלתה בשיחה של בנט עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שביקש להציע לפוטין את ירושלים כמקום לדון בו על פשרה. בנט העלה את הנושא בפני פוטין, אולם, "זה לא התאפשר או לא הובע עניין בצד השני. היו ניסיונות אבל הם לא שונים בהרבה מניסיונות של מדינות אחרות", דברי לפיד.
שר החוץ התייחס לקשר שבין המתיחות באוקראינה להתקדמות שיחות הגרעין בווינה, והשיב כי "זה מפחית את הקשב לשיחות בווינה, דבר שהוא בעינינו לא נכון", שכן כל תוצאה שתהיה לשיחות בווינה – עם הסכם בין איראן למעצמות או בלי, תהיה דרמטית בהשפעתה על שלום העולם כולו, דברי לפיד. נציין כי נציג רוסיה בשיחות בוינה, מיכאיל אוליינוב, צייץ בימים האחרונים בטוויטר את קיומן של פגישות שלו עם נציגי משלחות בווינה, וכתב כי העניינים הדיפלומטיים מתקדמים כרגיל, וכי אפשרות למלחמה באוקראינה היא פרי המצאתם של התקשורת ומשטרים במדינות המערב.
שר החוץ לפיד נשאל האם המשבר מלמד כי אסור גם לישראל לסמוך על כוחות זרים שיגנו על בטחונה, והשיב – "למרבה הצער העם היהודי לא צריך את הניסיון האוקראיני כדי לדעת שלא צריך לסמוך על אף אחד חוץ מעצמנו. אבא שלי הבין את זה בגטו. הוא אמר שאם ישראל תושמד העולם יכתוב בתגובה מכתב נוגע ללב. ישראל לא צריכה אישור מאף אחד ולא את הגנתו של אף אחד, אנחנו מגנים על עצמנו בעצמנו".