משרד החוץ פרסם היום הודעה ישראלית רשמית ראשונה המתייחסת אל המתיחות באוקראינה. על פי ההודעה "ישראל שותפה לדאגה הבינלאומית מהצעדים במזרח אוקראינה ומההסלמה החמורה שחלה במצב, מקווה שיימצא פתרון דיפלומטי שיוביל לרגיעה ומוכנה להתגייס לכך, אם תתבקש. ישראל תומכת בשלמותה הטריטוריאלית ובריבונותה של אוקראינה".
רוסיה, אינה מוזכרת כלל בהודעה. עוד נכתב כי "מדינת ישראל דואגת גם לשלומם של אלפי אזרחים ישראלים המתגוררים באוקראינה ולקהילה היהודית הגדולה שבה. ישראל ערוכה להעביר לאוקראינה סיוע הומניטרי מיידי בהתאם לצרכים שיעלו, ומקיימת על כך שיח עם הרשויות במדינה. ישראל ממשיכה בשיח קרוב עם שותפותיה על דרכים להשיב את המאמץ הדיפלומטי למסלולו".
ההודעה יצאה בתום התייעצות בין ראש הממשלה נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ. עד כה, ישראל נמנעה מלנקוט עמדה רשמית, בין היתר בשל מנגנון התיאום שקיים מול רוסיה, בכל הנוגע לתקיפות של יעדים איראניים במרחב הסורי. גורם מדיני בכיר, אמר כי זו "דילמה קבועה ואמתית", שכן, "יש לנו שכנה מצפון שנקראת רוסיה".
עם הסלמת המציאות בשטח אתמול והודעות הגינוי שיצאו מהמדינות השונות, החלו אתמול הגורמים המקצועיים במשרד החוץ לעבוד על נוסח ההודעה המדוקדק, שמשמר את נקודת האיזון החשובה לישראל. "הוקדשה מחשבה לעניין המדיני, לדאגה לקהילות היהודיות, לחשיבות של להיות חלק מקבוצת המדינות 'הנכונה', וכן החשיבות של חוסר פגיעה באינטרסים הביטחוניים של ישראל", אומר גורם שהיה מעורב בניסוח. הבוקר, התקיים כאמור דיון בדרג המדיני, שאישר את הנוסח הסופי, המדוקדק. "זה מיועד לאוזניים דיפלומטיות. דיפלומטים יודעים להבין גם את מה שלא נאמר".
על פי הגורמים המדיניים, ארה"ב לא לחצה על ישראל לפרסם הודעה רשמית בנוגע לאוקראינה. "האמריקנים מבינים את המורכבות שאנחנו נמצאים בה, ולמעשה כל הקהילה הבינלאומית מבינה את המורכבות הזו". אך בכל מקרה, ישראל הייתה אמורה להציג את עמדתה בדיון שיחל בהקדם באו"ם, ולכן פרסמה כבר בצהריים את נוסח ההודעה הרשמית
אתמול, הושלם פינוי השגרירות הישראלית בקייב, אל העיר לבוב. "נמשיך לתת שירות לאזרחים הישראלים מכאן, ואנחנו שבים וקוראים לישראלים לעזוב בהקדם את המדינה", אמר אתמול שגריר ישראל באוקראינה מיכאל ברודסקי.