בית המשפט העליון קיבל את ערעור פרקליטות המדינה נגד פסיקתו של השופט דניאל פיש מהמחוזי חיפה שהקל עם עונשו של מוחמד אסווד שהשתתף באירועי הצתת מלון האפנדי במהלך אירועי שומר החומות בעכו.
השופט פיש מונה לעמוד בראש הדיונים הנוגעים לנאשמים בפרעות. עם זאת, בניגוד לדרישת הפרקליטות על מתחם עונש של כ- 5 שנות מאסר ועוד שנה וחצי מאסר בגין האישומים החמורים שהורשע בהם בהתאם להודאתו, שופטי העליון גזרו 22 חודשי מאסר בלבד. "לצערנו, אך לא ממש להפתעתנו, העונש עדיין מגוחך ולא יוצר הרתעה נגד פורעים בעתיד", מסרו מתנועת 'ישראל שלי'.
בהרכב שופטי העליון ישבו השופטים פוגלמן, וינר וברק-ארז. בהחלטתם ציינו כי "יש לנקוט במדיניות ענישה אשר תרתיע ותרסן התפרעויות העלולות לסחוף המון רב ולצאת מגדר שליטה" וכי העונש שנגזר על אסווד, שהורשע במעשים ממניע גזעני "אינו הולם את חומרת מעשיו" גם אם אלו היו מצומצמים יחסית לנוכח עוצמת הפרעות והאלימות של חבריו. עו"ד אהרון גרבר, סגן ראש המחלקה המשפטית בפורום קהלת ציין עם זאת כי "למרות שבית המשפט כמעט הכפיל את העונש המגוחך שקיבל הנאשם במחוזי והבהיר שיש להחמיר עם פורעי שומר החומות, עונשו נמוך משמעותית מהמתחם שביקשה הפרקליטות". לדבריו, "על הפרקליטות מוטלת החובה להמשיך ולדרוש את מיצוי הדין עם הפורעים במיוחד במקרים של עבירות חמורות יותר מאלה".
ערעור הפרקליטות על גזר הדין במחוזי חיפה הוגש לאחר מסכת פניות מצד "מקור ראשון" בעקבות הדרישה לפרסם את גזר הדין שעליו הוטל צו איסור פרסום. על פי כתב האישום ולאחר הודאתו, ביצע מוחמד אסווד, יחד עם רעולי פנים רבים נוספים, מעשי ונדליזם במלון והורה לחבריו המתפרעים להוציא את מכשיר ההקלטה של תיעוד מצלמות האבטחה, זאת מתוך מניע גזענות, בשל כך שהמלון היה בבעלותו של אדם יהודי, והכל על רקע גל הפרות הסדר וההתפרעויות האלימות ברחבי הארץ, שפרצו במהלך מבצע "שומר חומות". כל זאת, בזמן שעשרות אורחים ועובדים מסתתרים בחדריהם באימה.
מספר דקות לאחר שהנאשם עזב את המקום, הציתו אחרים את המלון, הצתה שכתוצאה ממנה נגרם מותו של אבי הר אבן ז"ל. בעקבות מעשיו של הנאשם ואחרים, נגרמו למלון נזקים כבדים בשווי של מעל 2 מיליון שקלים. אסווד הודה גם כי השתתף בימי העימותים האלימים מול כוחות המשטרה בהתפרעות במסגרתה נחסמו כבישים, יודו אבנים ונזרקו בקבוקי תבערה לעבר שוטרים.
הוא נידון לעונש של 12 חודשי מאסר בלבד. בהודעת דוברות הפרקליטות נמסר כי במסגרת הערעור, ביקשה הפרקליטות מבית המשפט העליון להחמיר באופן משמעותי בעונשו של הנאשם, שכן לעמדת המדינה "פרט לנזקי הרכוש העצומים, במעשי הוונדליזם הקשים – אותם ניתן לתאר כפרעות של ממש, יש כדי לערער באופן עמוק את תחושת הביטחון של תושבי המדינה – יהודים וערבים כאחד, ולפגוע במרקם החיים העדין בישראל בכלל ובערים המעורבות כדוגמת עכו, בפרט". בהודעת הערעור צוין, כי בית המשפט העליון עמד על כך שכאשר העיסוק הוא בעבירות שבוצעו על רקע גזעני ואידיאולוגי, ישנה חשיבות רבה להרתעת הרבים על מנת לשרש תופעות אלה מקרבנו.
על פי עמדת הפרקליטות בהודעת הערעור, שהוגשה ע"י מנהלת המחלקה הפלילית עו"ד רחל מטר ויוצגה בדיון באמצעות עו"ד שלומי אברמזון, מנהל המחלקה לתיקים פליליים ולתיקים מיוחדים בפרקליטות המדינה, העונש שהושת על הנאשם "אינו מתחשב בחומרה היתרה של ביצוע עבירות על רקע גזעני בכלל, ובתקופה סוערת כדוגמת תקופת מבצע 'שומר חומות' בפרט. החומרה הרבה באירועים כדוגמת אירוע זה, טמונה בדינמיקה של ההמון המוסת, כאשר כל מעשה של כל אדם בודד מוסיף ומשלהב את ההמון שסביבו. משכך, אין זה נכון להסתכל באופן צר על מעשיו של כל אדם בנפרד – זהו טיבם של אירועי התפרעות- חלקו של כל אדם הוא מוגבל, אך הצטברות המעשים יוצרת נחשול של אלימות והרס", צוין בהודעת הערעור. "בכך טמונה גם הסכנה הרבה במעשים כגון אלה, אשר תחילתם ידועה, וסופם מי ישורנו".
ארגון "עד כאן", אשר אנשיו תיעדו את הפרעות וסיפקו יעוץ משפטי בערים המעורבות בשומר החומות, בהתייחסות להחלטת בית המשפט להחמיר את עונשו של הנאשם שהחל את המהומות במלון האפנדי בעכו: "טוב עשה בית המשפט העליון שהחמיר את העונש נגד המחבל מאירועי עכו בשומר חומות בו נרצח אבי הר אבן ז"ל. יש לברך את פרקליטות המדינה על עמידתה האיתנה ולפיה יוחמר עונשו של המפגע. הסתפקות בענישה מגוחכת כפי שקבע בית המשפט המחוזי מלכתחילה ירקה בפרצופם של תושבי הערים המעורבות. יש להביא להחמרת ענישה כללית באירועים לאומניים חמורים מעין אלה למען יראו וייראו".
בתנועת 'ישראל שלי' מסרו בתגובה: "לשמחתנו, בית המשפט העליון קיבל את הערעור נגד אחד ממציתי מלון האפנדי שם נרצח אבי הר אבן ז"ל. לצערנו, אך לא ממש להפתעתנו, העונש עדיין מגוחך ולא יוצר הרתעה נגד פורעים בעתיד. חבל ומצער שבית המשפט העליון לא מבין את כובד האחריות שעל כתפיו".