לאחר שנים של ביקורת ומאבקים חברתיים ומשפטיים, בשבוע שעבר הודיע צה"ל כי החל מפסח השנה, יבוטלו מסדרי החמץ בבסיסי צה"ל.
ההודעה פורסמה בתשובת הצבא ומשרד הביטחון לבג"ץ במסגרת עתירה שנדונה בבית המשפט העליון, לאחר ששני גופים ועוד 14 הורים למשרתים עתרו נגד הפקודה שאוסרת להכניס חמץ למחנות צה"ל בתקופת חג הפסח. בכך, צה"ל מוותר בעצם על זכותו של כל משרת יהודי לחיות במרחב של מחנות צבאים כאשר המקום מוכשר לחג ונקי מחמץ על פי ההלכה. העתירה שהוגשה על ידי ההורים ועמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון, ועמותת "הפורום החילוני" בעצם משנה בפעם הראשונה מזה עשורים את עמדת הצבא בנושא.
העתירה עסקה בדרישה לבטל את האיסור הגורף על הכנסת חמץ למחנות צה"ל בימי הפסח, ולאפשר לחיילים, קצינים ועובדי צה"ל שאינם שומרי כשרות להחזיק ולצרוך מזון שאינו כשר לפסח ברשות הפרט שלהם, מחוץ למתחמים שבהם הצבא מכין ומגיש מזון.
המדינה, צה"ל ומשרד הביטחון שהיו המשיבים בעתירה היו אמורים להעביר את תשובתם לבית המשפט עד סוף החודש, יום שני הקרוב, העבירו את תשובתם ביום רביעי בערב לבית המשפט והבהירו כי בכוונת צה"ל לרענן את ההנחיות הנוגעות לביצוע חיפושים לאיתור מזון חמץ, ולהבהיר כי בצה"ל אין לערוך בדיקות יזומות בחפצים האישיים של הנכנסים ליחידות הצבא ולמתקניו, ואף לא בתיקים אישיים של חיילים או על גופם לצורך איתור חמץ במהלך תקופת חג הפסח. משמעות הדבר היא שכל משרת יוכל להכניס לבסיס מוצרים שאינם כשרים לפסח, אולם לא יוכל לאכול או להשתמש בהם במטבחים, בחדרי אוכל או בפינות ישיבה משותפת כמו כן גם לא במתחמי הכוורת שמספקים לחיילים מוצרי מזון.
בתשובת המדינה אומרים כי צה"ל לא עורך חיפושים כאלו, אולם זה לא נכון. חיפושים בתיקים ובלוקרים של חיילים היו נהוגים במשך שנים, ואם נמצאו מוצרים שאינם כשרים לפסח הם הוחרמו על ידי המפקדים והושלכו לפח. במקרים מסוימים, שחיילים שהפרו את הפקודה והסתירו מוצרים שאינם כשרים לפסח נענשו על הכנסת חמץ למחנה בריתוקים, בביטול יציאות ואף במאסר בפועל על תנאי.
בתשובה הרשמית נכתבה טענה הפוכה מהמציאות במחנות: "בצה"ל לא נוהגת מדיניות של בדיקה יזומה בחפצים האישיים של הנכנסים לבסיסי הצבא, ואף לא של חיפוש בתיקים אישיים של חיילים או על גופם לצורך איתור חמץ במהלך תקופת חג הפסח", טענה המדינה, אך הבהירה כי יחדדו את הנהלים בנושא. "מובן, כי ככל שתתקבלנה תלונות פרטניות ביחס למימוש ההנחיה האמורה, הן תטופלנה על-ידי הגורמים הרלוונטיים בצה"ל".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בתגובת המדינה לעתירה שהוגשה לבג״ץ בנושא, הובהרו השיקולים שביסוד ההוראות האוסרות על הכנסת חמץ לבסיסי צה״ל בפסח. כן הובהר כי ההוראות הוצאו כדין ובסמכות, וכי גם לאחר בחינה מקיפה שנערכה בצה״ל, נמצא כי הן הכרחיות לשמירה על כשרות המזון המוגש לחיילי צה״ל בפסח, ואין מקום לשנותן. במסגרת התגובה הובהר, למען הסר ספק ובמענה לטענות שהועלו, כי בצה״ל לא נוהגת מדיניות של בדיקה יזומה בחפצים האישיים של הנכנסים לבסיסי הצבא, ואף לא של חיפוש בתיקים אישיים של חיילים או על גופם לצורך איתור חמץ במהלך תקופת חג הפסח. כן צוין כי יופץ בצה״ל רענון בנושא".