ארה"ב, האיחוד האירופי וקנדה הכריזו הלילה (א') על שורה של עיצומים שבכוונתם להפעיל בימים הקרובים נגד רוסיה. בראשם, לאחר כיומיים של התלבטויות בנושא, הוחלט על ניתוקם של כמה מהבנקים הרוסיים ממערכת הסליקה הבינלאומית סוויפט, וכן הטלת סנקציות אישיות כנגד בכירים רוסים, ואוליגרכים המקורבים לאליטה.
בהודעה שיצאה הלילה מהבית הלבן, וכן על פי הודעת אורסולה פון דר ליין נשיאת נציבות אירופה, נמסר כי מנהיגי הנציבות האירופית, צרפת, גרמניה, איטליה, בריטניה, קנדה וארה"ב, מחויבים לגרום לכך שהמלחמה תהיה כישלון אסטרטגי עבור פוטין.
סוויפט היא רשת לרישום עסקאות פיננסיות, שנוסדה לפני כ-50 שנה. במסגרתה, לכל בנק ישנו קוד דרכו ניתן לרשום העברות כספים. רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות, מסביר כי אין ספק שלסנקציה הזו תהיינה השפעות דואליות. בצד הפגיעה המשמעותית בהכנסות הרוסיות, גם שאר העולם יחוש את הפגיעה.
כך לדבריו, "התקציב הרוסי תלוי במידה רבה בהכנסות של רוסיה מיצוא נפט גולמי וגז טבעי, ובהעדר יכולת לרשום את העסקאות במערכת הסוויפט, היא לא תוכל לקבל את הכספים. בנוסף, היות ורוסיה היא יצואנית עולמית מובילה של סחורות חקלאיות ומתכות תעשייתיות, גם במקטעים האלה שקשורים להרבה מאוד חברות רוסיות, תהיה להם בעיה".
עוד הוסיף מנחם כי "מהצד השני, רוסיה היא גם יבואנית של הרבה מאוד מוצרי צריכה, במיוחד מוצרים יוקרתיים. הוצאתה של רוסיה ולו חלקית מהמערכת הבינלאומית, לא תאפשר לחברות שמייצאות לרוסיה לרשום את העסקאות וגם הן תיפגענה".
מנחם מזכיר, כי רוסיה נמצאת גם כך במצב כלכלי לא מזהיר, בשל הפגיעה המסיבית של מגפת הקורונה בתחומיה בשנתיים האחרונות. "גם העולם יוצא עכשיו ממיתון של שנתיים בגלל הקורונה, הצמיחה הגלובלית היא כרגע בחיתוליה ולכן ככל שתהיה פגיעה, היא תורגש גם בצד שמטיל עיצומים".
כשהנשיא ביידן הודיע ביום חמישי על החמרת הסנקציות, הוא אמר בנאומו כי "אין ספק שאלו עלולות לפגוע במחירי הנפט ואין ספק שגם אזרחי ארה"ב ירגישו את הפגיעה הזו. בנוסף העלייה במחירי התבואות תגרום לעלייה במחירי המזון, שמחיריהם עולים כעת גם כך".