חיילי צה"ל יחד עם אנשי בית הספר שדה כפר עציון לקחו בשבוע שעבר (ה') חלק במיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", ובהתנדבות משותפת פרצו דרך מהבסיס הצבאי בו הם משרתים אל המנזר הרוסי שבגוש עציון.
המנזר, שהוקם במאה ה-19 כדי לשרת בעיקר נוצרים שבאו לבקר באזור בית לחם ובירושלים, היה גם זה ששימש מקלט לתושבי הסביבה היהודים במאורעות תרפ"ט ועמדת שליטה משמעותית שנים אח"כ על הציר המחבר בין חברון לירושלים. תושבי גוש עציון החזיקו בו הצליחו מנקודה זו למנוע הגעת תגבורות ערביות מדרום לעיר הנצורה ירושלים.
לדברי עמיחי נועם, סמנכ"ל בית ספר שדה כפר עציון, במנזר הרוסי נפל מוש זילברשמידט, שהיה מפקד הגוש כשנותר לחפות באש על אף פציעתו ואפשר לחייליו לשוב אל כפר עציון ואל הישובים האחרים בגוש. "תמיד מרגש לעשות שיתופי פעולה עם כל מי שאוהבים את הארץ הזאת. יחד, הנחלנו לעוד דור את סיפור המקום, סיפור הנופלים ואת הפרק של גוש עציון מהתנ"ך דרך תש"ח ועד לימנו. אנחנו גאים שהצבא רואה בחינוך וחיבור לארץ חלק חשוב מהעשייה", הוא אומר.
לקראת התחלת העבודות, פגשו החיילים בנציגי בית הספר שדה כפר עציון בהובלתו של ירון רוזנטל. אלה סיפרו להם על ההיסטוריה של המקום, המשמעות האסטרטגית של המנזר ועל הקרבות שהתרחשו בסביבה ערב קום המדינה. משם, צעדו החיילים אל צומת הגוש ואל השטח הפתוח המחבר בין הצומת למנזר כשהם צועדים בשביל בו צעדו לוחמי תש"ח, תוך כדי סימון בגלי אבנים את נתיב השביל.

שם, בתצפית, העביר להם גיא סלעי, מנהל מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", הסבר על המיזם חשיבותו ותרומתו לשמירה על ערכי הטבע והסביבה, ואמר "מרגש להיות עם מפקדים וחיילים שעוצרים את שגרת יומם המבצעית ופועלים למען המרחב בו הם חיים, הטבע והסביבה והמורשת הייחודיים לאזור".
לפני כשמונה שנים הוקם מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", שנמצא תחת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. המיזם הוקם במטרה לסייע לצה"ל ומפקדיו לשאת באחריותו לשמירה על הסביבה, הטבע, ואתרי המורשת בשטחים שבאחריותו ובסביבת הפעילות שלו. לשם כך, חברו בצה"ל, בהובלת חיל הטכנולוגיה והאחזקה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומשרד הביטחון, לארגוני הסביבה המובילים בישראל – החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות – ויחדיו הם מפעילים כ-65 מוקדי עשייה בכל החיילות והזרועות, באוויר בים וביבשה, מאצבע הגליל ועד אילת, מהשומרון ועד חופי הים התיכון.
מפקדי וחיילי היחידות יוצאים לפעילות בשטח היחידות, תוך קבלת ייעוץ וליווי מקצועי משותפי המיזם, וגם מקבלים תכני חינוך והכשרה בנושאי סביבה, טבע ומורשת. המיזם ביסס עצמו כמוקד משמעותי בשמירה על הסביבה, הטבע ואתרי המורשת בתחומי הפעילות של היחידות הפעילות במיזם וכעת, פועל למנף את ההטמעה בשטח להטמעה רחבה וכלל צה"לית לאורך זמן.