בעקבות הלחימה באוקראינה פתחו פעילים בפלג הדרומי של התנועה האסלאמית ונציגים בסיעת רע"מ חדר מצב לצורך חילוץ מאות הסטודנטים הערבים הלומדים במדינה.
"הקמנו חדר מבצעים משותף שנועד לקבל פניות מסטודנטים ערבים, לאתר אותם ולדאוג להם ליציאה בטוחה מהמדינה דרך הגבולות השונים", אמר למקור ראשון ואליד אלהושלה, מנהל סיעת רע"מ. "חדר המבצעים המשותף מתנהל כמובן מול משרד החוץ ומול גורמים מקומיים באוקראינה. עד כה הוצאנו כ-90 אחוז מהסטודנטים, אך עדיין ישנם סטודנטים שלא הצלחנו לאתר".
אלהושלה סיפר כי מרבית הסטודנטים יצאו מאוקראינה כבר שלשום (שבת), וכעת מתמקד מאמץ בהוצאת אלו שנתקעו בחרקוב וקייב הנמצאות תחת שלטון צבאי. "אנחנו יודעים על שתי קבוצות של כעשרה סטודנטים שנמצאים בקייב וחרקוב. היום אנחנו מקווים להוציא את אלו שבחרקוב לכיוון מעבר הגבול עם מולדובה. משם יהיו אוטובוסים שייקחו אותם לבתי מלון ומשם הם יצאו לארץ דרך רומניה. מדובר במבצע מורכב".

במבצע הוצאת הסטודנטים הערבים הוצאו גם יהודים שנזקקו לחילוץ. "לפי ההערכה שלנו כ-110 יהודים יצאו בזכות הפעילות שלנו", ציין אלהושלה. "אנחנו מדברים על נושא הומניטרי בו אין שום הבדל. אנחנו מוציאים אנשים לגבולות פולין, רומניה ומולדובה. יש פה גם עניין של לינה שהוא מורכב, זה מערך שלם שפועל מתוך הבנה שישנם אנשים במצוקה להם צריך לעזור".
אחד העוגנים המשמעותיים במבצע החילוץ הוא ד"ר בלאל עבאס, שעמד בראש אגודת הסטודנטים באוקראינה. עבאס, תושב דיר חנא, למד והתגורר במשך 15 שנים באוקראינה ונהנה מקשרים עם מקומיים שמסייעים בפעולות החילוץ.
ח"כ אימאן יאסין חטיב שפועלת בחדר המצב כנציגת רע"מ, סיפרה על פניות שהתקבלו הבוקר מסטודנטים שעדיין נמצאים באוקראינה ועל העזרה לסטודנטים שכבר ברחו להשלים את לימודיהם. "מתחילת הלחימה קיבלנו טלפונים של סטודנטים מפוחדים שמרגישים מאוימים וחסרי אונים. מבצע ההתארגנות ליציאה משם היה מסובך, כשהיו סטודנטים שנסעו בדרכים שלושה ימים שלמים כדי להגיע למעבר גבול. גם ההגעה למעבר הגבול לא סימנה את סוף הסיפור כי שם במיוחד, בגבול מול פולין, ישנם תורים ארוכים של עשרות אלפי אנשים", סיפרה.

"אנחנו מקבלים סיוע מהשגרירות הישראלית שהדריכה אותנו לשים סממנים של מדינת ישראל על האוטובוסים של הסטודנטים שלנו. הם נמצאים שם עם דגלי ישראל והאותיות IL באנגלית במטרה לקדם את היציאה שלהם, אבל הלחץ במעברים קשה מאוד.
"היו סטודנטים שהלכו ברגל למעברי הגבול, כולל סטודנט שעבר ניתוח ברגל ונאלץ ללכת קילומטרים, בסיוע החברים שלו, למעבר. היה גם מקרה של סטודנטים ממרוקו ואחת נוספת ממצרים שיצאה בזכותנו מאוקראינה יחד עם התינוק שלה בן החודשיים. בנוסף הייתה התארגנות לספק מזון במעברי הגבול. והסולידריות מרשימה מאוד. היו סטודנטים ערבים שקיבלו את המחולצים בצד הרומני ואירחו אותם בביתם".