נציבת קבילות החיילים, תא"ל (מיל') רחלי טבת ויזל, הגישה לשר הביטחון, בני גנץ ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת את הדוח השנתי לשנת 2021. נקח"ל עסקה בשנה החולפת בנושאים מגוונים, בהם: התמודדות צה"ל עם מגפת הקורונה, המענה רפואי הניתן למשרתים בצה"ל, זכויות בתחום השכר ותנאי השירות בצה"ל, מערך המילואים, משרתי הקבע והמועמדים לשירות ביטחון וסוגיות בפיקוד ומנהיגות– שכמו בשנים קודמות, היוו את הנושא שבגינו הוגשו מרבית הקבילות (41%) וכלל בין היתר אלימות מילולית ופיזית של מפקדים כלפי פקודיהם.
אחד הנושאים הבולטים והמדאיגים שעלו בדו"ח הוא נושא האלימות, הזלזול, התבטאויות בלתי ראויות כלפי חיילים והתנהלות מסכנת בריאות חיילים. בין היתר מצאה הנציבה כי במקרים רבים ניתנו לחיילים חיסונים נגד קורונה ללא הכשרה. גם נושא המזון שעובר בימים אלו מהפכה מצא עצמו בליבת הדו"ח בקבילות שעסקו בהגשת מזון שאינו מותאם לאלרגיים וכלה בשימוש בחומרים מסוכנים ללא ציוד מגן תואם. כל אלה הסתיימו ללא פגיעה משמעותית בגוף, אך הותירו אצל החיילים הקובלים תחושת חוסר אמון וחוסר ביטחון במפקדים.
נציבת קבילות החיילים ציינה בדוח כי התנהגויות מסוג זה מפירות את חובת המפקדים לשמור על כבודם ושלומם של המשרתים בצה"ל ופוגעת באמון שניתן בהם. במקרה אחד חייל ששהה בבסיס הכליאה "נווה צדק" הלין על כך שבארוחת הערב קיבל מזון שמכיל אגוזים, זאת למרות שבעת קליטתו בבסיס ציין כי הוא אלרגי. החייל פונה למרפאה ובהמשך לבית החולים לקבלת מענה רפואי. בעקבות המקרה נכתבו נהלים מפורטים בנושא קליטת חיילים אלרגיים בבסיס הכליאה.
באשר להתמודדות צה"ל עם מגפת הקורונה, הדו"ח קובע כי מפקדים ובהם מפקדים בכירים, פעלו במודע בניגוד להנחיות ואף קבעו נהלים המיועדים ליחידתם בלבד. לצד מקרים אלה עלו טענות בדבר הפעלת לחץ פסול להתחסן, הפליית חיילים שאינם מחוסנים ויישום שגוי של ההנחיות. "התנהלות זו של מפקדים, כולל מפקדים בכירים, הפועלים באופן ברור בניגוד לפקודות, הינה חמורה ויש בה משום כרסום ביסודות שעליהם מושתת הצבא, דוגמה אישית בעייתית כלפי חיילי צה"ל ופגיעה משמעותית באמון הציבור", נכתב בדוח. באחד המקרים רס"ר מחנה חיסן 8 חיילים בחיסון נגד שפעת ללא הכשרה או סמכות. הרס"ר הבחין בעומס ההמתנה לחיסוני שפעת והציע לחובש סיוע בביצוע החיסונים, תוך שהציג עצמו כבעל הסמכה כחובש. קצין בריאות הצבא האוגדתי שהבחין ברס"ר מחסן את החיילים לא פעל לעצור אותו. בעקבות המקרה, הנגד שוחרר משירות צבאי.

תשתיות ותנאי מחייה – מביקורים ומקבילות החיילים עלה לעיתים תכופות כי המזון המוגש למשרתים הינו באיכות נמוכה, כי בחלק מהיחידות יש מגבלת מנת חלבון אחת לכל חייל, וכי לא ניתן מענה שלם לאלרגנים וצליאקים. כמו כן, עלה כי בחלק מהיחידות תשתיות מגורים רעועות. במקרה חמור שנבדק ונמצא מוצדק, חייל בשירות חובה הלין על כך שנגד במטבח הגדודי עשה שימוש בבשר פג תוקף. הנגד טען כי לאחר שיחה שקיים עם גורמי המקצוע בבסיס ההספקה, אושר לו השימוש בו, נוכח תקלה באופן הטבעת התאריכים, אלא שמבירור הקבילה עלה ששיחה זו לא התקיימה ואף יצאה הנחיה שלא לעשות שימוש במוצר זה.
מקרים רבים בתחום מתן שירותי רפואה עלו בדו"ח בהם עלה יחס לא מכבד מצד גורמי הרפואה, אי זמינות ועיכוב בקביעת תורים, ואירועים בהם ניתנו על ידי רופאים מומחים צבאיים הוראות שאינן עולות בקנה אחד עם הנחיות חיל הרפואה.

פרק חמור במיוחד הוקדש לנושא אלימות והתבטאויות בלתי ראויות של מפקדים כלפי חיילים. למשל חייל שהתלונן על קלקול קיבה הושפל על ידי מפקדו שהורה לו ולחבריו ליחידה לעשות את צרכיהם בכוס על מנת להוכיח שהם סובלים מקלקול קיבה. מבירור הקבילה עלה כי מספר רב של חיילים ביחידה התלוננו על כאבי בטן, הקאות ושלשולים ונוצר חשש כי חלקם "מנצלים" את המצב כדי לקבל הקלות באימון. מפקד הפלוגה אסף את החיילים, חילק להם כוסות חד פעמיות והורה להם לעשות את צרכיהם בכוסות ולהניח אותן במרכז הפלוגה כששמותיהם רושמים עליהן. בעקבות הקבילה, מפקדו של החייל נשפט.
באירוע אחר חייל בשירות חובה מהקהילה הלהט"בית קבל על כך שסגן מפקד הגדוד בו הוא משרת התייחס לאפשרות של מפגש עם בני או בנות זוג במהלך חופשת סוף השבוע, תחת נוהלי הקורונה, ואמר: "מקווה מאוד שמדובר בבנות זוג ולא בבני זוג". החייל העיד כי חווה תחושת השפלה בעקבות דבריו של המפקד. בעקבות הקבילה המפקד התנצל בפני החייל על התבטאותו ואף ננזף על ידי מפקד החטיבה על הדברים.
עוד אירוע חמור שנרשם בו חייל קבל על כך שסמל המחלקה השפיל אותו אמר לו "תירה לעצמך ברגל", "תירה לעצמך בראש", וציין בפניו כי הוא "נראה כמו נאצי". בעקבות הקבילה, סמל המחלקה נשפט והתקיימה בקרה צמודה אחר התנהלותו.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה "צה"ל מודה לנקח"ל ולנציגיה על הדו"ח והעבודה לאורך השנה ומייחס חשיבות רבה לדו״ח המציף נושאים הדורשים בחינה וטיפול בחיי היום-יום של חיילי צה"ל. כלל האירועים נלמדים, מטופלים ומופקים מהם לקחים אישיים ומערכתיים אשר מיושמים בהקדם".
באשר לקבילות של פגיעה בזכויות, אלימות והשפלות מפקדים אומרים בדובר צה"ל כי "כל חריגה מנהלים אלו או התנהלות רשלנית או מסכנת חיים, מתוחקרת לעומקה בכדי למנוע הישנות מקרים דומים. מקרי אפליה ואלימות פיזית או מילולית כלפי המשרתים, מנוגדים לערכי צה"ל. המקרים המתוארים חמורים ביותר בייחוד כאשר אירעה אלימות של מפקדים כלפי פקודיהם. אלה מטופלים ביד קשה, תוך ליווי המשרתים שנפגעו".