פברואר היה מהחודשים הקטלניים ביותר שהיו מתחילת התפרצות מגפת הקורונה בישראל: 1,236 ישראלים מתו מקורונה בתקופה הזו. בסך הכול כאלפיים איש שרובם חלו בזן האומיקרון של הנגיף נפטרו מדצמבר.
על פי נתוני הלמ"ס, בינואר נשברו שיאי התמותה העודפת של כל הזמנים ונרשמה עלייה של 20 אחוזים בתמותה הכוללת לעומת שנים קודמות. 10,239 ישראלים מתו מקורונה מפרוץ המגפה לפני שנתיים.
בתוך כך, מגמת הירידה הכללית במספר המאומתים נמשכת כבר שבוע חמישי ברציפות. ממוצע המאומתים השבוע עומד על כ-9,500 ליום – ירידה של כ-40 אחוזים מהממוצע בשבוע שעבר. לראשונה מזה כחודש, הממוצע ירד מתחת לשיא שנרשם בגל הדלתא. עם זאת, ביממה האחרונה נרשמה עלייה קלה במספר החולים החדשים, לעומת היממה הקודמת. מקדם ההדבקה נותר נמוך ועומד על כ-0.7.
במרכז המידע והידע למערכה בקורונה אמרו אתמול כי בימים האחרונים עלה בישראל שיעורו של זן BA.2 המדבק אף יותר מהאומיקרון, וצפוי להפוך בקרוב לזן הדומיננטי בארץ.
בדו"ח המערך נכתב כי "העלייה בשכיחותו עלולה להוביל להאטת הירידה בתחלואה ובהמשך – אפשר שאף לבלימתה". נראה כי BA.2 מדבק ב-30 אחוזים יותר מהאומיקרון אך לא גורם למחלה חמורה יותר. הסיכוי שמחלימים מאומיקרון יידבקו בזן החדש נחשב לנמוך מאוד ונדיר בשלב הזה, אך בקרב מחלימים שלא היו מחוסנים קודם לכן, הפוטנציאל בהידבקות חוזרת גבוה יותר.
"בימים אלו אנחנו מתמקדים בהבנת האומיקרון ובזיהוי ההגנה מפני הדבקה בשנית", אומרת לנו פרופסור גילי רגב, מנהלת היחידה לבקרת זיהומים בבית החולים שיבא תל-השומר. לדבריה, לא מן הנמנע שבדומה לנגיפי שפעת, הנוגדנים שהוא מייצר לא מחזיקים מעמד זמן רב ואפשר להידבק שוב אך "עוד מוקדם לקבוע ואנחנו חוקרים זאת בימים אלו".
על רקע הירידה החדה במספר המאומתים והחולים קשה המאושפזים בבתי החולים, במערכת הבריאות מנסים לחזור לשגרה: "אני מתעסקת כעת בעיקר בשימור הידע ותיעוד כל שלמדנו והכרנו מהקורונה בחודשים האחרונים לצורך למידה ומסקנות בעתיד", מספרת פרופ' רגב. "עם זאת, יש כעת גם זמן לחזור ולעסוק בדברים נוספים בצורה משמעותית יותר ולנצל את הזמן של הרגיעה עד להגעת הזן הבא".
אך היא מציינת כי "אין ספק שההדבקות עדיין כאן והתחלואה לא נעלמה ועוד תישאר כאן, בין השאר בגלל מספר המאומתים הגבוה יחסית והעובדה שהנגיף עדיין נמצא ומדבק בקהילה".