הסכם בדבר שיתוף מידע נחתם השבוע בין ישראל לארצות הברית, מה שמהווה צעד נוסף לקראת קבלת פטור מאשרת כניסה לארה"ב עבור אזרחים ישראלים. השר לביטחון פנים, עמר בר לב חתם על ההסכם אתמול (ד') יחד עם סגן השר להגנת המולדת, רוברט סילברס ובמעמד שרת הפנים, איילת שקד.
במסגרת שיתוף המידע, יוכלו שתי המדינות להגיש אחת לשנייה כאלף שאילתות בשנה אודות אזרחים שהורשעו בעבירות פליליות חמורות, ומבקשים להיכנס זה למדינה של זה. שקד ציינה כי מדובר בקריטריון הכרחי בתנאי הסף של האמריקנים כדי להיכלל בתכנית הפטור מוויזה. "הרצינות של השר להגנת המולדת, אלחנדרו מיורקס, של סגנו רוברט סילברס, של שגריר ארה"ב בישראל, טום ניידס ושל הצוות האמריקני לנושא היא גבוהה מאוד ומעוררת אופטימיות רבה. כפי שהתחייבתי אנחנו ממשיכים לקדם את המשימה הזו. יש עוד תהליך לעבור אך בעזרת העבודה המאומצת מצד שני הצדדים – נביא לאזרחי מדינת ישראל בשורה", אמרה שקד.
עם זאת, עדיין נותרו כמה פערים משמעותיים אף יותר כדי להגיע לפטור מאשרת כניסה. הראשונה היא הדרישה החוקית האמריקנית כי כדי להיכלל ברשימה, על המדינה המבקשת לעמוד על אחוז נמוך, פחות משלושה אחוז של סירוב אמריקני לבקשות אשרה מקומיות. כיום, עומד אחוז הסירוב לבקשות ישראליות על כשישה אחוזים. בישראל אמור לעלות בימים אלו קמפיין שיסביר איך להגיש את בקשת הוויזה באופן נכון כדי שלא יתקבל סירוב על רקע טכני, בניסיון להוריד את אחוזי הסירוב.
מהמורה מרכזית אפילו יותר טמונה בדרישה לאפשר לפלסטינים בעלי אזרחות אמריקנית, להיכנס ולצאת באופן חופשי דרך נתב"ג. הדרך ליצירת מתווה שיהיה מקובל על מחלקת המדינה וגם יספק את דרישות הביטחון הישראליות טרם גובש. זאת על אף פרסום לפני שבועות ספורים בכמה כלי תקשורת ישראלים, כי הנושא נסגר.
גורמים בצוות העובד ישירות מול האמריקנים על נושא הוויזות, אומרים כי לא רק שהנושא טרם נסגר בין הצדדים, הוא גם עלה רק באופן שולי בדיונים הנוכחיים עם הנציגים האמריקניים שהגיעו לישראל. זאת כיוון, שיש לפתור את הסוגיות האחרות קודם, ורק אחר כך יגיעו אל הנושא הביטחוני הרגיש. "יש דיונים בין גופי הביטחון בנושא, אבל אין עדיין כל סיכום", נמסר.