לפי הערכות בענף הלול צפוי מחסור אפשרי בביצים לקראת חג פסח, חג שהביקוש לביצים עולה בו באופן ניכר. גם לפני שנתיים היה מחסור בביצים בסביבות פסח, מאותן הסיבות: משטר התכנון הנוהג בענף הביצים בישראל, שמייצר מחסור קבוע מדי שנה. יש לציין שהמחסור לפני שנתיים נגרם גם מהזעזוע הבלתי צפוי של התפרצות הקורונה.
זאת ועוד: אף שמכסות הביצים שמיוצרות בישראל הוגדלו, מתברר שהשנה מועצת הלול לא חילקה את המכסות, והייצור המקומי לא יצליח למלא את הצורך המקומי. גם היבוא מחו"ל מוגבל, בשל התפרצות שפעת העופות באירופה והמלחמה המתחוללת ביבשת.
ישראל מתכננת את ענף הביצים מראשיתו ועד סופו: שר החקלאות קובע מדי שנה את מכסת הביצים הכללית במדינה, כלומר כמה ביצים ייוצרו בישראל באותה שנה. המכסות מחולקות ללולנים בידי מועצת הלול, הקיימת מתוקף חוק, ואלה רשאים למכור רק את הכמות שנקבעה להם. הכמות הזאת מייצרת מחסור מראש: היא שומרת שכמות הביצים בישראל תהיה נמוכה מעט מהביקוש, כדי למנוע הצפה של השוק ושמירה על מחיר ביצה גבוה.
בגלל המחסור הבסיסי הזה, ישראל נדרשת לייבא ארצה כמה עשרות מיליוני ביצים פעמיים בשנה, בתקופות השיא של לפני חגי תשרי ולפני חג הפסח.
שר החקלאות פעל להגדיל באופן ניכר את כמות הביצים בישראל השנה, והגדיל את המכסות שלהן ב־25 אחוזים; אך מתברר כי אף שהמכסות אושרו בוועדת הכלכלה של הכנסת בדצמבר האחרון, מועצת הלול לא חילקה אותן ללולנים. ללא חלוקת מכסות, הלולנים אינם יכולים לאכלס את הלולים וכמובן אינם יכולים לייצר ביצים ולשווקן. מכיוון שדרושים כשלושה חודשים מרגע שמאכלסים את הלול ועד שאפשר להתחיל לשווק ביצים, המחסור בפסח כבר קיים למעשה, לפחות בכל הנוגע לייצור המקומי. במשרד החקלאות שואפים להגדיל את הייצור המקומי כך שלא יהיה כלל צורך ביבוא, אבל הם תלויים במועצת הלול שאמורה לחלק את המכסות, וללא שיתוף הפעולה ממנה הייצור המקומי לא יוכל להספיק לביקוש.
השנה צפוי המחסור הבסיסי להיות גדול מהרגיל, גם משום שמכסות הביצים לא מותאמות לגידול הטבעי הקיים באוכלוסייה בישראל וכאמור לא הוגדלו בפועל על אף ההגדלה שאושרה בכנסת, אך גם בגלל התפרצות שפעת עופות בישראל. ההתפרצות הזאת הביאה להשמדה של 600 מיליון תרנגולות, והעלתה חשש שייווצר מחסור בביצים בהמשך השנה.
ברקע הדברים, שר החקלאות מתכוון לערוך רפורמה בענף הלול ולבטל את התכנון השורר בו, כוונה שעוררה התנגדות עזה מצד ארגוני החקלאים, ובפרט מצד הלולנים ובעלי מכסות הביצים (שחלקם "משכירים" את מכסותיהם ללולנים אחרים) שאינם מעוניינים ברפורמה. הדיונים על הרפורמה מתנהלים זה חודשים ארוכים, אך טרם נשאו פרי. בדרך כלל, האינטרס של המגדלים בענף הלול הוא לשמור על הסטטוס־קוו ולמנוע מחסור שעלול לערער את משטר התכנון. אלא שלנוכח הרפורמה המתגבשת נראה שהאינטרס של מועצת הלול כעת הוא דווקא לייצר מחסור, שיביא ללחץ על שר החקלאות לסגת מהרפורמה שלו. במועצת הלול, הגוף המחלק את מכסות הייצור של ביצים, קיים רוב לחקלאים המגדלים, ולמעשה הם אלו ששולטים בחלוקת המכסות.
כדי להתמודד עם המחסור המקומי הקבוע, יש כאמור צורך ביבוא ביצים מחו"ל. היבוא הזה מוגבל, כדי לשמר את משטר התכנון המקומי וכדי שלא תיווצר תחרות עם ביצים זולות מחו"ל. לכן נפתח היבוא בצורה של מכסות פטורות ממכס פעמיים בשנה, לקראת חגי תשרי וחג הפסח, תקופות שבהן נרשם כאמור ביקוש מוגבר לביצים שהייצור המקומי אינו מצליח לספק.
ואכן, לקראת המחסור המיוחד הצפוי השנה, פתחו השנה משרדי האוצר והחקלאות היקף חסר תקדים של מכסות ליבוא ביצים. לפני כשבועיים חתמו שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר על צו הפותח מכסות פטורות ממכס ליבוא של כמיליארד ביצים, שהן כ־30 אחוזים משוק הביצים בישראל. היקף מכסות יבוא גדול כל כך מעיד על המחסור שהם צופים לקראת הפסח הקרוב, אך ייתכן שגם זה לא יספיק.
היבוא השנה מוגבל משתי סיבות עיקריות: ראשית, ישראל מאפשרת יבוא ביצים רק ממספר מוגבל של מדינות באירופה, הכוללות את ספרד, איטליה, פורטוגל ואוקראינה. אירופה כולה סבלה השנה מהתפרצות נרחבת של שפעת העופות, כך שגם היא סובלת ממחסור בביצים. המחסור האירופי הביא להורדת היצע הביצים המיועדות ליצוא ולעליית מחירים ניכרת, שיבואנים מעריכים את שיעורה ב־35 אחוזים. היבוא לארץ צפוי להיפגע גם בשל המלחמה המתחוללת באוקראינה בימים אלה, שצפויה להגדיל גם את המחסור האירופי. לנוכח זאת נמסר ממשרד החקלאות שהשירות הווטרינרי בודק אפשרות לייבא ביצים ממדינות אחרות חוץ מהארבע שכיום מותר לייבא מהן. במקרה הצורך יפעלו במשרד גם להטסה של ביצים ממקומות אחרים בעולם כדי להימנע ממחסור בפסח, על אף העלות הגבוהה של הובלה במטוסים.
ככל שהמחסור בביצים באירופה יתרחב, מחירי הביצים עלולים לעלות ולהפוך את היבוא לפחות כדאי. היבואנים הגדולים בישראל מחויבים לחוזים גדולים לאספקת ביצים, למשל לבתי חולים או לצה"ל, ובמקרה של מחסור בביצים הם יעדיפו להעביר את הביצים אל הגופים הגדולים. מי שייפגע מכך הוא הצרכן הקטן, שימצא את המדפים במרכולים ריקים שוב.
ממועצת הלול נמסר כי "המועצה פועלת להקצאת המכסות החדשות ותוספות המכסות למגדלים קיימים על פי התקנות. ההרשמה לקבלת מכסות חדשות תסתיים על פי תקנה 5 ב־1 במרץ. מאחר שמכסות חדשות יוקצו למי שיבנה לול חדש נטול כלובים, תוספת המכסות תבוא לידי ביטוי בביצים בשוק רק בשנת 2023. ההרשמה לתוספות מכסות למגדלים קיימים על פי תקנה 7 הסתיימה בסוף ינואר. כל הבקשות עוברות בחינה של עמידתן בתנאי התקנה בימים אלו. המכסות לפי בקשות שיימצא כי הן עומדות בתנאים יוקצו בחודש מרץ".