כמעט שבועיים לאחר הפלישה הרוסית לארצם, הצליחו הכוחות האוקראיניים להאט את התקדמות אויביהם בהתנגדות צבאית שזכתה לשבחים מבעלי ברית מערביים. מומחים בינלאומיים טוענים שהביצועים האוקראיניים מול צבא עדיף מספרית ניזונו משילוב של הכנה טובה, סולידריות לאומית וטעויות רוסיות.
אולם לא ברור כיצד תתפתח המלחמה מכאן, והנשיא הרוסי ולדימיר פוטין הכריז שוב ושוב ששום דבר לא יעמוד בינו לבין מטרותיו. "הרוסים בעצם לא מתקדמים מהר מאוד", אמר גורם צבאי בכיר בצרפת. "בשלב מסוים הם יצטרכו להתמקד מחדש, אבל זה לא יעיד על כישלון".
ריכזנו חמש סיבות מרכזיות להצלחה האוקראינית עד כה.
הכנה
אוקראינה, בסיוע מערבי, חיזקה באופן משמעותי את כוחותיה המזוינים לאחר 2014, כאשר רוסיה סיפחה את חצי האי האוקראיני קרים בפעולת בליץ ובדלנים פרו-רוסיים השתלטו על חלקים ממזרח המדינה.
בשנת 2016, נאט"ו וקייב החלו בתוכנית אימונים לכוחות מיוחדים אוקראינים, שכיום מונים 2,000 איש, והצליחו לאמן מתנדבים אזרחיים. "אוקראינים בילו את שמונה השנים האחרונות בהתכוננות, הכשרה והצטיידות להתנגדות לכיבוש רוסי", אמר דאגלס לונדון, מרצה באוניברסיטת ג'ורג'טאון.
מתוך הבנה שארה"ב ונאט"ו לא יחלצו לעזרתה בשדה הקרב, האסטרטגיה של אוקראינה התמקדה "בלפצוע את מוסקבה עד כדי להפוך את הכיבוש לבלתי נסבל", כתב איש ה-CIA לשעבר בכתב העת פוריין אפיירס.
ידע מקומי
נראה שרוסיה, בהסתמך על היכרות סובייטית עם אזור בו שלטה מוסקבה תחת ברית המועצות, לא העריכה נכון את היתרון של הכוחות האוקראינים בלוחמה במגרש הביתי. זה כולל הן ידע על השטח – בתקופה של השנה שבה כבישים ומסילות עשויים להפוך לבוציים – והן את היכולת של תושבים מקומיים לשאת נשק נגד הכוחות הפולשים.
בתרחיש כזה של לוחמה לא סדירה, כוחות חלשים יותר יכולים למקסם את היתרונות שיש להם על פני יריביהם החזקים – "יתרונות של שטח, ידע מקומי וקשרים חברתיים", אמר ספנסר מרדית', מרצה לביטחון לאומי.
האתגרים יהפכו למורכבים עוד יותר אם תתפתח לחימה עירונית כאשר רוסיה תנסה לפרוץ לערים כמו קייב. "זה משנה הכל", אמר המקור הצבאי הצרפתי. "הרוסים יתקלו בצרות בכל פינת רחוב, בניין אחר בניין".
סולידריות
בהנהגת הנשיא וולודימיר זלנסקי, שנשאר בקייב למרות הסכנה לחייו שעה שרוסיה מתקרבת לבירה, האוקראינים הפגינו את החוסן העמוק ביותר אל מול המצוקה.

אזרחים רגילים התנדבו להילחם בחזית, לעתים קרובות לאחר שהבטיחו שמשפחותיהם בטוחות במערב המדינה או מחוץ לגבולותיה. תמונות שהסתובבו ברשת הציגו אוקראינים שמכינים בקבוקי תבערה או חקלאים שמשתמשים בחומרה צבאית רוסית שנתפסה.
לאוקראינה לא הייתה "ברירה אחרת מאשר להגדיל עוד יותר את יכולת מלחמת ההתשה שלה על ידי אימון מהיר של חיילים טריטוריאליים ושימוש בנשק קל", אמר הקולונל הצרפתי במיל' מישל גויה.
טעויות אסטרטגיות
אנליסטים צבאיים אומרים שרוסיה ביצעה טעויות אסטרטגיות בימים הראשונים שלאחר הפלישה ב-24 בפברואר: היא שלחה מעט מדי כוחות קרקע בשלב הראשון ולא הצליחה לסנכרון את פעולות כוחות הקרקע והאוויר.
נראה שמוסקבה ציפתה להשיג הצלחה צבאית בתוך ימים ספורים.
"בהתחלה הם חשבו שהם יכולים להכניס יחידות מהר מאוד לקייב… אבל כבר בשלב מוקדם הם הופתעו לגלות שזה לא המצב", אמר מייקל קופמן, מנהל התוכנית ללימודי רוסיה במרכז לניתוחים ימיים בארה"ב. "ההנחות היו מגוחכות… איך אפשר לכבוש את קייב בשלושה ימים? הצבא הרוסי הסתגל כעת ומנסה לנהל את המערכה כפעולת נשק משולבת".

פסיכולוגיה
רוסיה הפעילה פעמוני אזעקה ברחבי העולם כשהציבה עשרות אלפי חיילים קרוב לגבול עם אוקראינה במהלך השבועות האחרונים. אבל ייתכן שלמעטים מהם היה מושג שהם עומדים להישלח למלחמה במדינה שכנה שתושביה הם סלאבים אחרים ורבים מהם מדברים רוסית כשפת אם.
האבדות הכבדות בכוחות הרוסיים לא סייעו למורל. לפי המקור הצרפתי בין המתים נכלל לפחות גנרל אחד – סימן שהאליטה הצבאית הבכירה הרגישה נאלצת לבקר בקו החזית.
טום פפינסקי, עמית בכיר במכון ברוקינגס, אמר שהעדויות עד כה מצביעות על כך שהיחס של אוקראינה לשבויי מלחמה רוסים עלול להחמיר ככל שהפולשים יתקדמו עוד יותר לתוך המדינה: "ההתנגדות האוקראינית תהיה הכי יעילה אם הרוסים יהיו על הקצה, ללא שינה ונוטים לתגובות יתר".