שעות אחרונות ומתוחות בחמ"ל הטיסות של איחוד הצלה.
בחמ"ל הטיסות בקישינב מתבצעות הבוקר (שלישי) הכנות אחרונות לקראת טיסה נוספת לישראל ועליה כ- 150 פליטים יהודים מכל רחבי אוקראינה הגיעו לבית הכנסת המקומי בהנהלת רבה של מולדובה, הרב פנחס זלמן.
"נכון לעכשיו יש לנו עוד כמה פליטים שצרכים להגיע מרחבי קישינב אנחנו רוצים לרשום אותם כדי להעלות אותם לטיסה של הצהריים" אומר איליה גופמן מאיחוד הצלה. "אלא שיש קשיים, למשל אם מגיע מישהו עם דרכון אוקראיני ואין לו קרבה ראשונה בארץ. אנחנו מעלים אותם לטיסה אבל יודעים שלא בטוח שיוכלו להיכנס לישראל. יש גם אנשים בלי מסמכים ובלי דרכונים כי הם פשוט ברחו", הוא מתאר. "יש גם כאלו שפשוט שנים לא חצו את הגבול אז הפספורטים שלהם פגי תוקף".
"אני חובש ונהג אמבולנס באיחוד הצלה כבר 15 שנה" מספר גופמן. "אתמול בשעה 11 קיבלתי קריאה להשתתף במבצע החילוץ בגלל היותי דובר רוסית ומתורגמן מוסמך. אני שמח שהשפה שלי עוזרת בהצלחת המבצע".
במוקד האיסוף בבית הכנסת, שמהווה גם מקום לינה והאכלה לפליטים, מתאספים מבוגרים וילדים שהגיעו אחרי ימים של מסע מפרך עם הרבה תקווה בעיניים.
"קשה להבין שיש חלק מהמקרים שאי אפשר לעזור", אומר גופמן. "רק היום הגיעה משפחה אחרי מספר ימים של מסע, אין להם את המסמכים הדרושים והם צרכים לפנות לשגרירות כדי לסדר לעצמם עלייה מסודרת. הם כנראה יצטרכו לחכות פה עוד איזה שבוע עד שיצליחו לארגן את כל מסמכים".
במוקד הפליטים מקבלים גם טיפול רפואי ראשוני. רופאים, פראמדיקים וסטודנטים לרפואה של המשלחת מטפלים בפליטים הרבים. "יש פה מרפאה שנותנת טיפול מגוון לאוכלוסיית פליטים שזקוקה לתרופות שיגרתיות, פליטים שעזבו את הבתים שלהם תוך כדי מלחמה ולכן אין להם אותן. בנוסף יש טיפולים מורכבים יותר של אנשים ששברו גפיים בעקבות הבעיות שהם עברו עד מעבר הגבול", אומרת מירי שווימר, פראמדיקית וסטודנטית לרפואה באוניברסיטת אריאל.


"אנחנו יוצאים למשימות מיוחדות בגבולות כל יום כדי לסייע לפליטים עם בעיות רפואיות. מעבר לטיפול הרפואי יש גם עניין של חוסן נפשי. אנשים נמצאים במצב נפשי לא פשוט. צריך לזכור שמעבר לחוויית המלחמה היו אנשים שלקחו החלטה מהירה לצאת מאוקראינה ללא קרוביהם. זה ברור שזה משפיע על מצבם הנפשי".