סדר עדיפויות לקוי? במסגרת הסיכומים אמש (שני) בין הקואליציה לאופוזיציה הוחלט על הצבעה על 15 חוקים עד לסיום כנס החורף בסוף השבוע, אולם חוקי העזר של הרשויות המקומיות נותרו בחוץ על אף שתוקפן יסתיים ביום חמישי הבא.
בשבועות האחרונים פועלים ראשי השלטון המקומי לכך ששורת הצעות חוק שנועדו להסדיר את המעמד המשפטי של חוקי העזר שהתקינו הרשויות המקומיות לאורך השנים, לא יצטרכו היות מחוקקים מחדש. המשמעות במידה וצעד כזה יקרה היא, שכל הסמכויות של השלטון המקומי מאיסוף זבל דרך טיפול בנושאי רווחה, ועד לטיפול בתחזוקת והפעלת מערכת החינוך – ייעצרו.
זה קורה במקביל לקידום הצעת חוק ממשלתית שהונחה על ידי הממשלה על שולחן הכנסת ביולי 2021 שאמורה להסדיר את שורת ההצעות בעקבות פסק דין של בית המשפט העליון, אך עד היום טרם עלתה למליאה, לקריאה ראשונה. ככל שלא יתוקן סעיף 2(ב) לחוק העונשין עד ליום חמישי הבא יהיו כל חוקי העזר של הרשויות המקומיות חסרי תוקף.
גורמים המעורבים בנושא אמרו למקור ראשון כי בעוד המפלגות מקבלות את הקרדיט שלהן להעברת חוקים, אף אחת מהן לא מוכנה לוותר על חוקים אחרים שיעלו להצבעה, עבור חוקים משמעותיים יותר, כגון זה. שרת הפנים איילת שקד מנסה לקדם מול הקואליציה והאופוזיציה פתרון להעלאת ההצעה בכל זאת, במקביל ללחצים שמפעיל מנכ"ל השלטון המקומי חיים ביבס על ח"כ יריב לוין.
אמש לאחר ישיבה ממושכת של נציגי הקואליציה והאופוזיציה על מתווה מוסכם, הוחלט כי במסגרת 15 החוקים שיעלו, יכללו גם חוק העונשין של ישראל ביתנו וחוק האזרחות בקריאה שניה ושלישית, או לחילופין שני חוקים של ימינה (הצ"ח הרב קוק, בקריאה ראשונה ; הצ"ח תמ"א 38, קריאה שניה ושלישית).
במכתב ששלח כבר בינואר מרכז השלטון המקומי והאיזורי בישראלי בשיתוף פורום 15 של הערים העצמאיות למיקי לוי יו"ר הכנסת, עידית סילמן יו"ר הקואליציה ויריב לוין מרכז האופוזיציה, נכתב כי "לא ניתן להשלים עם מציאות כה קשה. אנו, ראשי הרשויות מימין ומשמאל, יהודים וערבים, ללא הבדלי דת, גזע ומין, פונים אליכם בקריאה לקידומה הבהול של הצעת החוק הממשלתית".