הלחימה בלבנון תונצח במוזיאון. אחרי מבצע חלוקת אות המערכה לחיילים ששירתו ברצועת הביטחון בלבנון, משרד הביטחון הודיע כי יקים מוזיאון להנצחת המערכה והשהייה ברצועת הביטחון, ממנה יצאה ישראל לפני 22 שנה. הפרויקט הוטל על מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל, ואגף משפחות, הנצחה ומורשת במשרד הביטחון החל בעבודות לתכנון המוזיאון.
שר הביטחון, בני גנץ, שהיה המפקד האחרון שיצא מלבנון וסגר אחריו את השער, אמר כי מדובר ב"סגירת מעגל עבורי ועבור דור שלם. כמי שלחם שנים בלבנון, והיה החייל האחרון לעזוב את רצועת הביטחון, אני חש גאווה ביכולת של מערכת הביטחון להנחיל לדור הצעיר את מורשת הלחימה. חשיבות הקמת המוזיאון היא גם בשימור הזיכרון, אך לא פחות חשוב מכך – בהנצחת האתוס של הלוחמים, וכלל גורמי הביטחון שלקחו חלק בפעילות מבצעית להגנה על יישובי הצפון".
מוזיאון המערכה בלבנון יוקם בתוך מבנה משטרת מטולה, ששימש בשנות הלחימה ברצועת הביטחון כמפקדת האוגדה הצה"לית שהגנה על יישובי הצפון. המוזיאון יציג את סיפור לבנון מאז תחילת העימותים בגבול בשנת 1968, ועד ליציאת צה"ל מלבנון ב-24 במאי 2000. במוזיאון יוצגו כלל גורמי הביטחון שפעלו בלבנון, וכן צבא דרום לבנון ויישובי הצפון.
משרד הביטחון כינס את אלופי פיקוד הצפון ומפקדי צה"ל ברצועת הביטחון לדורותיהם, להצגה ראשונה של תוכניות המוזיאון, ביניהם שר הביטחון לשעבר איציק מרדכי, הרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט ועוד רבים.
אריה מועלם, סמנכ"ל וראש אגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון, סיפר על הפרויקט: "המערכה להגנת יישובי הצפון מהווה פרק ארוך ומדמם בתולדות מדינת ישראל. תצוגת המוזיאון תנסה להציגה במלוא מורכבותה, תוך התמקדות בסיפור האנושי שמאחורי המהלכים הצבאיים והמדיניים הגדולים. תצוגת המוזיאון תביא את החדשנות הטכנולוגית מהעולם למיצגים היסטוריים, תוך שימוש במיצגים פיזיים, מסמכים מקוריים ואמצעים טכנולוגיים מתקדמים".