מחר, יום רביעי, ייצא נשיא המדינה יצחק הרצוג לביקור ממלכתי באנקרה בהזמנת נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן. הרצוג יהיה המנהיג הישראלי הראשון שיבקר בטורקיה מאז שנת 2008.
אל הנסיעה הזו, הקדים הרצוג ביקורים בקפריסין וביוון, כדי להבטיח להם שחימום היחסים הישראלי עם אנקרה, לא יעיב על טיב הקשרים עמן.
עם כניסת הרצוג לתפקידו, התקשר נשיא טורקיה לברך אותו, שיחה שהובילה לחידוש שיח בין המדינות לאחר שנים של נתק דיפלומטי. מאז התנהלו בין השניים כמה שיחות טלפוניות. לאחר שחרור בני הזוג אוקנין ממעצר, התקשר אל ארדואן גם ראש הממשלה נפתלי בנט, במה שהייתה שיחת הטלפון הראשונה בין נשיא טורקיה לבין ראש ממשלה ישראלי מזה כשמונה שנים.
ארדואן, העלה לאחרונה בשיחה עם כתבים את האפשרות כי טורקיה תרכוש גז מישראל. זאת בהמשך לפרסומים כי ארה"ב מסירה את תמיכתה מצינור הגז "איסטמד", במסגרתו אמור היה גז טבעי לעבור ממזרח אגן הים התיכון ליוון ומשם לאירופה.
האינטרס האנרגטי הזה, לצד המצב הכלכלי הירוד של טורקיה, הוא אחד הגורמים להושטת היד מצידו של ארדואן, שגירש את השגריר הישראלי איתן נאה ב-2018, לאחר ההתפרעויות הפלסטיניות על גבול עזה, ואינו בוחל באמירות אנטישמיות קשות כלפי ישראל. דוגמתן השמיע למשל בחודש מאי האחרון בעקבות מבצע שומר חומות.
אחד החסמים המרכזיים ביחסים בין המדינות, הוא העובדה כי ארדואן מאפשר לחמאס להתנהל מאיסטנבול ולהמשיך משם בתכנון והוצאה לפועל של פעילות טרור. לאחרונה, אמר גורם מדיני בכיר כי ישראל לא דרשה מטורקיה תנאי של הוצאת חמאס משטחה, כצעד מקדים להתקרבות בין המדינות. הגורם הוסיף, כי עם זאת, ישראל מזהה לאחרונה התגברות של פעילות טורקית נגד טרור בשטחה.
ראש המוסד לשעבר, יוסי כהן, אמר לאחרונה בוועידת "מקור ראשון" כי הוא תומך בחידוש היחסים עם טורקיה, ומאמין "שבדיפלומטיה מנוהלת היטב אפשר לקבל קשב רב יותר לדרישותינו הצודקות, לסגור באופן מוחלט את הנוכחות של חמאס בטורקיה. הם מכירים את דרישותינו. המהלך נכון ונדרש. טורקיה הייתה באמת אחת הידידות האסטרטגיות שלנו באזור לפני הסכמי אברהם ולפני שהיו גם ידידות אחרות. היא נשארה מדינה חשובה. היא חברה בנאט"ו, סוחרת משמעותית מולנו, הרבה ישראלים טסים הלוך וחזור אליה וממנה. חשוב שנמשיך לשמר יחסים דיפלומטיים נאותים עם המדינה הזו", דברי כהן.
הרצוג צפוי לנחות באנקרה מחר בצהריים, שם יתקבל בטקס רשמי על ידי שר מממשלת טורקיה ומשמר כבוד. בהמשך, תתקיים הפגישה עם ארדואן שצפויה לארוך כשלוש שעות. בתחילתה, יתקיים טקס קבלת פנים ממלכתי בו ינוגנו המנוני שתי המדינות ויבוצע מטח כבוד. לאחר ארוחת ערב בארמון הנשיאות, אמור נשיא המדינה להמשיך לאיסטנבול, שם ייפגש עם נציגי הקהילה היהודית בבית הכנסת "נווה שלום" באיסטנבול. ביום חמישי אחר הצהריים צפויים הנשיא ורעייתו לשוב לישראל.