נשיא המדינה יצחק הרצוג חתם הבוקר (ה') את ביקורו המדיני בטורקיה במפגש עם אנשי הקהילה היהודית במדינה בבית הכנסת נווה שלום שבאיסטנבול. בדבריו בירך הנשיא את בני הקהילה ואמר כי "אתם סמל לערבות הדדית, למסורת, לקהילתיות, שעומדות מול כל האתגרים. אני יודע שהקהילה היהודית כאן בטורקיה וגם בית הכנסת הזה – "נווה שלום", חוו על בשרם מתקפות טרור קשות. לצערי הרב ברחבי העולם – בתי הספר היהודיים, בתי הכנסת, המרכולים והעסקים היהודיים – היו ועודם על הכוונת של השונאים. אני מחזק את ידיכם, ומברך על המחוייבות של השלטונות לשלומם ולחירותם של יהודי טורקיה".
הרצוג התייחס לפגישתו עם ארדואן ואמר: "נפגשתי אתמול בביקור היסטורי באנקרה עם הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, הייתה לנו שיחה טובה, פתוחה וכנה. בפגישה שלנו אמרתי לו כמה חשובים לי היחסים בין ישראל וטורקיה. סיפרתי לו שאני מאמין שכולנו – בני כל הדתות במזרח התיכון – יכולים וצריכים לחיות בשלום. שמחתי לשמוע ממנו שהוא מסכים איתי, ושגם הוא חושב שהיציבות האזורית חשובה במיוחד, ושצריך לחזק את מה שמאחד בינינו, בין כל העמים והדתות".
"הבנו ששנינו מאמינים שדווקא בימים של רוחות מלחמה, וטרגדיה נוראה באוקראינה, צריך ללכת בדרך המורשת של בני אברהם. מורשת של כבוד, סובלנות וידידות. ושל מאבק בלתי מתפשר בשנאה ובגזענות, באנטישמיות ובשנאת האחר". סיים הנשיא".
בית הכנסת נווה שלום, שהוקם ב-1951, ידע מתקפות טרור קשות בעשורים האחרונים, בראשן פיגוע ירי ורצח 22 מתפללים ב-1986 ופיגוע מכונית תופת ב-2003. זהו בית הכנסת הספרדי המרכזי והגדול ביותר באיסטנבול, והוא פעיל באופו יומיומי.
הקהילה היהודית בטורקיה מונה כיום כ-15,000 חברים, רובם המוחלט מתגורר באיסטנבול. הגידול הטבעי שלילי, מספר המיתות עולה על מספר הלידות והצעירים עוזבים לחו"ל. רוב בני הקהילה משתייכים לעדות המזרח, לצד מיעוט קטן אשכנזי. בני הקהילה היהודית מתמודדים עם אנטישמיות מוסלמית, שמשולבת בעוינות לישראל ונמצאת במגמת עלייה בשנים האחרונות. ברגעי עימותים בין ישראל לפלסטינים, כמו זה האחרון במבצע 'שומר החומות' במאי אשתקד צצים פרסומים אנטישמיים קשים (במיוחד ברשתות החברתיות), ולעתים רחוקות גם באלימות פיזית ואווירת פחד.
בפגישה אמש, בביקור הראשון מזה 14 שנה של בכיר ישראלי באיסטנבול, שוחחו הנשיא הרצוג ונשיא טורקיה ארדואן על הקמת מנגנונים לבירור מחלוקות במידה ויהיה שוב 'פיצוץ' בקשרים בין שתי המדינות. האמונים על הצוות המשותף צפויים להיות מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז ויועצו הקרוב של ארדואן. קשריו של ארדואן עם הקהילה היהודית ובמיוחד עם מנהיגיה טובים. הוא גם מנסה להיעזר בקהילה לצורך קשריו עם ארגוני יהדות ארה"ב. כמו כן, הנשיא ארדואן הוא דובר קולני נגד האנטישמיות, אותה הוא כורך במאבק שהוא מנהל נגד האיסלאמופוביה באירופה.