הרב הראשי לישראל דוד לאו שב ביום חמישי האחרון לארץ מביקור בזק במוקד קליטת הפליטים היהודים מאוקראינה, במולדובה. "האנשים האמיצים שעוסקים בהוצאת יהודים מאוקראינה עושים מלאכת קודש", אמר לנו בשיחה במטוס עמוס פליטים ששכר ארגון איחוד הצלה.
במהלך ביקור הבזק פגש הרב לאו את ראש עיריית קישינב, איוון צ'באן. "הוא סיפר לי שעד כה נכנסו למולדובה כרבע מיליון איש, וביקש שנברך אותו בפועלו בקליטת הפליטים. התרשמתי שרוחשים פה הרבה כבוד למדינת ישראל בגלל פעילות החסד שמתבצעת במקצועיות".
הרב הראשי הגיע למולדובה בעקבות פנייה של הרב פנחס זלצמן, רבה של מולדובה. "הרב זלצמן יצר איתי קשר במוצאי שבת ושאל אם אני יכול לענות על שאלות הלכתיות ולהגיע למולדובה לחזק את האנשים שלא יודעים אם אי פעם ישובו לביתם", סיפר לנו.
המלחמה באוקראינה אתגרה את הרבנים בהתמודדות עם מקרי קיצון הלכתיים. הרב לאו מספר כי מהיום הראשון של המלחמה זרמו אליו שאלות של רבנים מאוקראינה ומהמדינות הסמוכות. לדבריו, "אנחנו נמצאים בשעת מלחמה, ולכן יש הלכות מלחמה שמחייבות יחס שונה. הרב שלמה בקשט מאודסה התקשר אליי לפני שבת וביקש שאשלח לו סרטון עידוד לילדים, שיוקרן באוטובוס בדרכו אל הגבול. הוא הבהיר לי שהסרטון ישודר כשבישראל תהיה שבת. אמרתי לו שישדר את הסרטון בלולאה אם זה יעודד את הילדים".
בתשובה לשאלה אם מדינת ישראל לא הייתה צריכה לנקוט קו מדיני ברור יותר לטובת אוקראינה, אמר לנו הרב לאו כי "לפני 80 שנה היינו חלק מעם פליט שלא פתחו לו את הדלתות, חלילה לנו אם ננהג כך". עם זאת, הוא רמז שלדעתו אין להעניק אזרחות ישראלית לפליטים שאינם יהודים.
במענה לשאלתנו כיצד ידעו הרבנים לפסוק במהירות ותחת לחץ המלחמה מיהו יהודי, השיב הרב לאו: "הוריתי לסמוך על עדותם של רבני קהילות באוקראינה על יהדות, ולהסתפק בעדותם כדי להנפיק אשרות כניסה לארץ. זהו זמן מלחמה.
"ביקשתי מהיועצת המשפטית לממשלה לעזור לי עם המחסור בדיינים ולהכניס לפעילות דיינים גמלאים בעלי ניסיון והבנה, שידעו להכריע על יהדותו של אדם שאיבד את המסמכים שלו על סמך שיחה איתו.
"אני חושב שקודם כול צריך להוציא אותם ממקום הסכנה למקום מבטחים, ולאחר מכן לתת מענה של בירור יהדות, כמו שצריך, בארץ. ברוך ה' קיימת מדינת ישראל, שיכולה לעזור לפליטים בעניין תושבות ואזרחות. נצטרך לזרז הליכים כדי לקבל את הנתון של בירור יהדות בצורה מיטבית".