האם מדינת ישראל צריכה לקיים רגולציה על המתרחש ברשתות החברתיות? משרד המשפטים ומשרד התקשורת פרסמו היום (ג') קול קורא, שבו מבקשים את התייחסויות הציבור לנושא הרגולציה על פלטפורמות התוכן הדיגיטליות.
את הקול הקורא הוציאו "הועדה להתאמת המשפט לאתגרי החדשנות והאצת הטכנולוגיה" בראשות מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד ערן דוידי. הוועדה, שמינה שר המשפטים גדעון סער, עוסקת בימים אלה בקידום פתרונות שונים להתמודדות וטיפול בתכנים פוגעניים ברשת ומציאת ההסדרים הרגולטוריים והמשפטיים הקיימים, שיתנו מענה התואם את המציאות הטכנולוגית החדשה וקידום צעדים לצמצום הפערים. בנוסף, צוות בראשות מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר-בן-חורין, בוחן את האסדרה על פלטפורמת תוכן דיגיטליות, ויגיש את המלצותיו לשר התקשורת, יועז הנדל.
כחלק מהפעילות, הצוות מבקש להיוועץ בציבור בסוגיות הקשורות לרמת האחריות של פלטפורמות התוכן הדיגיטליות על התוכן המופץ בהן כמו ניטור תכנים פוגעניים וסימון דיווחים לא אמינים. נושא נוסף הוא רמת השקיפות שעל פלטפורמת תוכן דיגיטלית לעמוד בה ביחס למדיניותה בקידום, סינון והסרה של תכנים או משתמשים, ואף סוגיית הטיפול בפניות של משתמשים.
הצוותים הממשלתיים מציינים בקול הקורא כי לכל אחת מהסוגיות לעיל קיים מנעד רחב של מודלים רגולטורים אפשריים, ועל כן הם מעוניינים לאפשר לבעלי עניין להביע את דעתם, ולקבל התייחסויות הנוגעות לשלל האפשרויות של הסדרת התחום.
"הסוגיות העומדות לפתחה של הוועדה אינן תיאורטיות", אומר מנכ"ל משרד המשפטים, ערן דוידי. "הן משפיעות על יותר ויותר אזרחים ובעיקר על ילדים ובני נוער, שהיום עומדים לפעמים חסרי אונים אל מול תופעות חברתיות קשות. בכוונתנו לפעול באופן ברור ויעיל כדי לשפר את המצב הקיים. הקול הקורא היוצא היום מבטא את ההבנה שקולו של הציבור הכרחי בבחינת הפעולות הנדרשות אל מול החברות. לכן אנו פונים לציבור ולבעלי ענין שישמיעו את דעתם, תוך שבכוונת הוועדה להביא פתרונות כבר בזמן הקרוב".
"הרשתות החברתיות הן חלק בלתי נפרד מחיינו", מוסיפה מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר-בן-חורין. "הן הביאו המון תועלת אך גם לא מעט נזקים ותופעות בלתי רצויות. אנחנו רואים לא מעט מקרים בהם חברות הענק האלו מתנהלות בחוסר שקיפות מוחלט מול המשתמשים; בהחלטות שלהם על צנזור וחסימות, באלגוריתם שמקדם או מצמצם חשיפה של תכנים לפי שיקולי החברה, ובשימוש שלהן במידע שלנו שברשותן. המדינה לא יכולה להוסיף ולהיעדר מהמרחב האינטרנטי. השלב הבא יהיה השימוע לחברות. אנחנו נדע לשאול את השאלות, לדרוש תשובות, ובסופו של יום לקבל החלטות אמיצות".
את התייחסויות הציבור ניתן יהיה להעביר עד לסוף חודש מרץ.