פורום קהלת הגיש היום (ד') בקשת הצטרפות כ"ידיד בית המשפט" לעתירה שהגיש עו"ד תומר ורשה נגד מדיניות משרד הפנים ורשות האוכלוסין בכל הנוגע להכנסת המגיעים מאוקראינה. בבקשה שהגיש בא כוח הפורום, עו"ד אריאל ארליך, נכתב כי יש לדחות על הסף את העתירה שהגישה שגרירות אוקראינה בישראל באמצעות משרד עורכי הדין של תומר ורשה, זאת משני טעמים עיקריים – היעדר שפיטות והיעדר זכות עמידה.
על פי העתירה של פורום קהלת, לעותרת אין זכות עמידה, זאת מכיוון ששגרירות אוקראינה הנה ישות מדינית זרה שאינה בעלת זכות עמידה בפני בג"צ, כאשר העותר רשמי, עו"ד תומר ורשה, כותב בעתירה כי "יודגש כי העותר מגיש עתירה זו לבקשתו ועל דעתו של שגריר אוקראינה בישראל". בפורום קהלת מציינים כי גם אם היה מדובר בעתירה פרטית מצד עו"ד ורשה היתה מתעוררת שאלת זכות העמידה. "בית המשפט העליון של מדינת ישראל חייב לסלק על הסף עתירה של ישות מדינית זרה. עליו לנהוג בעניין זה לחומרה, אפילו היה מדובר בעניין פורמלי בלבד, שכן להחלטתו השלכות בינלאומיות ומוסדיות", לשון העתירה.
בנוסף טוענים אנשי פורום קהלת בעתירה כי הנושא שבמוקד העתירה אינו שפיט, מכיוון שהוא קביעת מדיניות כללית של כניסה לישראל נוכח אתגרי השעה, וזהו עניין מדיניות מובהק שבית המשפט אינו מתערב בו. בנוסף עוסקת העתירה ביחסי החוץ של ישראל, נושא שלטענת קהלת אינו בתחום השיפוט של בג"צ, אלא נתון לסמכות ואחריות הדרגים הנבחרים. גם הטענה כי ישראל לא עמדה בהסכמים בילטרליים שלא נקלטו בחוק הישראלי אינה שפיטה. "שאלת הכניסה בשעריה של ישראל היא שאלה טרומית, והיא אחד מיסודותיו של עיקרון הריבונות. קביעת מדיניות כניסה לישראל נוכח נסיבות משתנות ואתגרים בינלאומיים ודמוגרפיים אינה שאלה שפיטה", לשון העתירה.
לאור הדברים פורום קהלת מבקש מבית המשפט לדחות על הסף את הניסיון של גורם מדיני זר לפגוע באמצעות בית המשפט בריבונות של מדינת ישראל.
"השלמה עם התנהלות של מדינה זרה הפונה לבית המשפט חלף ערוצים דיפלומטיים היא פגיעה בריבונות מדינת ישראל. היא תעודד פניות של גורמים זרים נוספים בנושאים מדיניים הנוגעים אליהם. מדיניות הגירה והענקת מעמד הם לב-ליבו של מושג הריבונות. מתן הרשאה לגורם מדיני זר ולדרוש מרשות שלטונית אחת לבטל מדיניות של רשות שלטונית אחרת משמעותה הענקת דריסת רגל לגורם זר להתערב בהליך פנים ישראלי. בית המשפט מתבקש לדחות ניסיון זה על הסף", אומרים בקהלת.
עו"ד אריאל ארליך הוסיף: "מדובר בניסיון לרתום את מערכת המשפט כדי לכבול את הסמכות הריבונית לקביעת מדיניות כניסה לישראל. בית המשפט היה צריך לדחות על הסף את הניסיון הזה, בייחוד נוכח האתגר המורכב של הנמלטים מאוקראינה. אין מקום לדיון בעתירה שהגישה שגרירות אוקראינה נגד מדיניות ישראל, שכן בית המשפט הוא לא כתובת למדינות זרות שרוצות להשפיע על המדיניות הישראלית, וגם לא לשאלות מדיניות שאינן שפיטות. לישראל אין מחוייבות משפטית כלפי אזרחי אוקראינה עם כל האמפתיה לסבלם. אנו מקווים ששרת הפנים תגלה עמידה מול הלחצים ולא תוותר על מדיניות אחראית בנושא זה. במקביל, אנו קוראים למדינת ישראל להפנות את כל משאביה כדי לדאוג לאלפי היהודים התקועים באוקראינה. המדינה כושלת בכך".