בשיחה עם עיתונאים שקיים בסוף השבוע שעבר, לא מיהר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן להכריז על מדיניות אמריקנית נרחבת של קליטת פליטים מאוקראינה, ואפילו להפך. לדבריו, מי שיבקשו מפלט בארה"ב יצטרכו לפנות קודם לסוכנות הפליטים של האו"ם כדי לקבל מעמד פליט. עם זאת, בכדי להקל על ההליך וליצור מסלול מהיר יותר – האמריקנים שוקלים להתיר איחוד משפחות של מבקשי מקלט עם בני משפחה שכבר מתגוררים בארה"ב.
בלינקן אמר כי כתוצאה מהלחימה באוקראינה, מספר הפליטים הוא הגבוה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. "אנחנו נמצאים הרבה מעל ל-2.5 מיליון פליטים בשלב זה, שלא לדבר על אלה שעקורים בתוך אוקראינה. וכל עוד המלחמה ממשיכה, האכזריות נמשכת, ועוד ועוד אנשים יעזבו. זה המצב שאנחנו מתמודדים איתו עכשיו, וזה גם הצפי להמשך", אמר בלינקן.

את המאמצים, הוא אומר, משקיעה בינתיים ארה"ב בסיוע לסוכנות הפליטים של האו"ם כדי לוודא "שהם נמצאים היכן שהם צריכים להיות". עוד אמר בלינקן, כי "מה שאנחנו רואים כרגע צפוי להשתנות בשלב מסוים ככל שמספרי הפליטים יגדלו. אבל כרגע, הרצון העז של רוב האנשים שעוזבים הוא להישאר הכי קרוב לאוקראינה שהם יכולים, ובוודאי להישאר בתוך אירופה". הסיבה לכך, לדברי בלינקן קשורה לעובדה כי מדובר בעיקר בפליטות נשים עם ילדיהן, שאינן רוצות להתרחק מבני הזוג והבנים שנותרו בתוך אוקראינה, כמו גם העובדה, לדבריו, כי לרבים מהנמלטים ישנם קרובי משפחה במדינות אירופה.
"עם זאת, בהתחשב במספרים שאנו מסתכלים עליהם, כמעט בוודאות יהיה עניין, דרישה ממדינות רחוקות מאירופה – כולל ארה"ב – לקלוט אנשים. בשלב ראשון, יש את תהליך הפנייה לסוכנות הפליטים של האו"ם, ואז אנשים מופנים משם אלינו. אבל זה תהליך ארוך, ומה שאנחנו בוחנים זה האם יש עוד צעדים בטווח הקרוב שאנחנו יכולים לנקוט שיעזרו לתרום את חלקנו בהבאת אנשים לארצות הברית. למשל, איחוד משפחות. זה אחד הדברים שאנחנו בוחנים כרגע".
נציין כי תהליך קבלת זכאות לפליטות בארה"ב הוא אכן ארוך וכולל ראיונות, בדיקות ביטחוניות, בדיקות רפואיות וצעדים בירוקרטיים נוספים שיכולים להימשך שנים.
כדי להיכנס לארה"ב באופן זמני, נדרשים האוקראינים לאשרה (ויזה). ההקלה האמריקנית היחידה שנרשמה בינתיים בנוגע לוויזות עבור אוקראינים היא מתן אפשרות להגיש בקשה בכל קונסוליה אמריקנית ולאו דווקא בארצם. עם זאת, זמני ההמתנה לקבלת אשרה ארוכים גם כך מאז הקורונה, ומעבר לכך – כדי לקבל ויזה אמור המבקש להוכיח כי הוא מתכוון להישאר בארצו, ולא להגר, מה שיהיה מורכב למדי עבור רבים מאזרחי אוקראינה כעת.