נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי נשא הערב (ראשון) נאום מקוון בפני חברי הכנסת והשרים במשכן הכנסת . הנאום עורר תגובות זועמות מצד חברי הכנסת המשתתפים על ההקבלה בין המפלגה הנאצית והשואה למתקפה הרוסית על אזרחיו. מתוך פוטנציאל של 141 משתתפים, 129 חברי כנסת וחברי ממשלה השתתפו בנאום.
זלנסקי ערך השוואה בין השואה לבין המלחמה באוקראינה ואמר: "אנו חיים במדינות שונות ותנאים שונים, אבל שני העמים חיים תחת איום. תחשבו על 24 בפברואר – הפלישה הרוסית לאוקראינה. ב-24 לפברואר 1920 נוסדה המפלגה הנאצית בגרמניה שרצחה מיליונים. הצבא הרוסי הרג אלפים. מיליונים ללא קורת גג. העם שלנו נודד בעולם ומבקש לחיות בשלום, ממש כמו שהעם שלכם חיפש. מדובר במלחמה לא צודקת, העם הרוסי הורס – והעולם מביט. עוד אמר זלנסקי: "הקשיבו לדברי הקרמלין, הם נשמעים כמו המפלגה הנאצית. הנאצים קראו לזה הפתרון הסופי, אתם זוכרים את זה. עכשיו גם במוסקווה אומרים 'פתרון סופי', אבל הפעם מדברים על העם האוקראיני", הוסיף.

חברי כנסת רבים הביעו מחאה על ההשוואות של הנשיא האוקראיני למצב היהודים במלחמת העולם השניה.
שר התקשורת יועז הנדל כינה את ההשוואה מקוממת: "מעריך את נשיא אוקראינה ותומך בעם האוקראיני בלב ובמעשה, אבל אי אפשר לשכתב את ההיסטוריה הנוראה של השואה. רצח עם שבוצע גם באדמת אוקראינה. המלחמה נוראה אבל ההשוואה לזוועת השואה והפתרון הסופי מקוממת".
חה"כ והשר לשעבר ד"ר יובל שטייניץ אמר בתגובה לנאום: "אומרים שאין תופסים אדם בשעת צערו, אבל אם נאומו של זלנסקי, הנשיא היהודי של אוקראינה, היה נישא בימים נורמליים היו אומרים עליו שהוא גובל בהכחשת השואה".
"מלחמה היא תמיד דבר נורא והפגזות וכיבוש שטח הם דבר קשה מנשוא לעם האוקראיני – אבל כל השוואה בין מלחמה רגילה, קשה ככל שתהיה, לבין השמדת מיליוני יהודים בתאי גזים במסגרת הפתרון הסופי מהווה עיוות מוחלט של ההיסטוריה. כך גם הטענה שהעם האוקראיני סייע ליהודים בשואה. נכון הדבר שאלפים אכן סייעו להציל יהודים, והפכו לחסידי אומות העולם – אבל האמת ההיסטורית העצובה היא שרבים בהרבה סייעו לנאצים בהתלהבות בפרויקט של איסוף והשמדת היהודים וגזילת רכושם. האמת ההיסטורית היא שהעם האוקראיני לא יכול להתגאות בהתנהלותו אל מול השואה היהודית. כל זה לא משנה את העובדה, שלמרות השימוש המקומם בשואה, עלינו להמשיך ולסייע הומניטרית לאזרחי אוקראינה הסובלים מהמלחמה, ולהתפלל לסיומה המהיר".

יו״ר הציונות הדתית ח״כ בצלאל סמוטריץ׳ הגיב גם הוא כי מדובר בשכתוב ההיסטוריה: "השתתפתי בנאומו של נשיא אוקראינה זלנסקי בזום כדי להביע סולידריות עם אוקראינה מול התוקפנות הרוסית. הביקורת שלו על ישראל לגיטימית וכך גם העלאת הציפיות שלו מאיתנו. לא כך ההשוואה המקוממת והמופרכת לשואה והניסיון לשכתב את ההיסטוריה ולמחוק את מעורבות העם האוקראיני בהשמדת היהודים בה".
חה"כ אורית סטרוק צייצה בחשבון הטוויטר כי "לבנו, כמו גם תמיכתנו ומאמצינו, עם העם האוקראיני, שעובר עכשיו מתקפה אכזרית, חסרת הצדקה, שגובה קורבנות קשים. מכאן ועד ההשוואה לשואה – המרחק רב. ההשוואה לנאציזם, השימוש בביטוי "הפתרון הסופי", והאיזכור של באבי יאר – לא במקום, וכחברי בית הנבחרים של מדינת ישראל – אסור לנו להסכים לכך".
מי שלא התרגש דווקא מההשוואות לשואה, היה שר החוץ יאיר לפיד שהגיב בסיום הנאום: "אני חוזר ומגנה את ההתקפה על אוקראינה ומודה לנשיא זלנסקי על שחלק את רגשותיו ואת מצוקת העם האוקראיני עם חברי הכנסת והממשלה. נמשיך לסייע ככל שביכולתנו לעם האוקראיני ולעולם לא נפנה את גבנו למצוקתם של אנשים היודעים את זוועות המלחמה".
ח"כים אחרים בקואליציה תמכו בזלנסקי ובביטוייו. "דבריו היו מרגשים," אמר ח"כ אלי אבידר. "אכן אדישות הורגת. מאמצי תווך הם חשובים אבל לא יכולים לבוא על חשבון ערכים. אנחנו צרכים להיות בצד של הטוב כנגד הרע. המדיניות שלנו כרגע, לאורך זמן, לא תתרום לנו".
סגן השר יאיר גולן כתב: "אדישות הורגת" אמר זלנסקי. ישראל תגיש כל סיוע הומניטרי אפשרי ותקלוט פליטים. ישראל לא תתחשבן עם אוקראינה על עברה ולא תעמוד מנגד".