לאחר שנים של טענות קשות כלפי משרד הביטחון בנוגע לאופן הטיפול בנכי צה"ל, הוחלט הבוקר (ג') לעשות לדבר סוף ולהעביר את הוועדות לתוך בתי החולים השיקומיים. מהלך זה הוא חלק מיישום רפורמת "נפש אחת", שמטרתה שיפור הטיפול והשירות בנכי צה"ל.
המהלך הוכרז לאחר שאגף השיקום במשרד הביטחון סיכם עם בתי החולים "שיבא" בתל השומר והמרכז הרפואי לשיקום "לוינשטיין" של שירותי בריאות כללית, על תוכנית להעברת הוועדות הרפואיות ממשרד הביטחון לבתי החולים. רופאי הוועדות הרפואיות יעברו סדנאות סימולציה שונות להתמודדות עם המורכבויות השונות, העלולות להיווצר בוועדות לנכי צה"ל.
לפי גורם במשרד הביטחון, המהלך נועד לשפר את האמון של נכי צה"ל באגף, את איכות השירות ואת היחס לפונים. בנוסף, המהלך נועד לצמצם את משך זמן הטיפול בהליך הוועדה הרפואית מ-140 יום בממוצע כיום לכ-30 ימים בלבד. מערך הוועדות הרפואיות לנכי צה"ל הוא אחד הנושאים המרכזיים שנבחנו במסגרת רפורמת "נפש אחת", ולכן מיטב המומחים בישראל בחנו את הסוגיה במשך חודשים, ומהלך הוצאת הוועדות לבתי החולים הוא חלק מהותי מההמלצות לשיפור המענה לנכי צה"ל, לצד ביצוע הכשרות והדרכות לרופאי הוועדות ומהלכים נוספים.
לימור לוריא, סמנכ"ל וראש אגף השיקום במשרד הביטחון מסבירה הבוקר כי קיום הוועדות הרפואיות בבתי חולים שיקומיים וההכשרות הייעודיות שקיבלו הרופאים בתחום השירות נועדו לשפר את תחושות הנבדקים בוועדות. כמו כן, מטרתן היא גם קיצור משכי זמן הטיפול והענקת האפשרות לבצע את כל הבדיקות הנדרשות לצורך קביעת האחוזים הרפואיים במקום אחד. "חשוב לנו שהנבדקים בוועדות הרפואיות ידעו שמשרד הביטחון מבקש להבטיח את מלוא הזכויות עבורם, ובכך להבטיח את שיקומם המיטבי" סיכמה לוריא.
על פי נתוני אגף השיקום, נכון להיום פתוחות כ-7,200 בקשות להכרה וקביעת דרגת נכות והן ממתינות להחלטה. בשנת 2021 חל גידול של כ-70 אחוזים במספר הבקשות המגיעות לוועדות הרפואיות לאחר תהליך ההכרה, זאת לעומת שנת 2020. מתוכן, גידול של 330 אחוזים במספר הוועדות הראשונות לאנשים עם PTSD, לעומת 2020 באותה תקופה אשתקד.