בעקבות הנחיית ראש הממשלה נפתלי בנט אתמול (ב'), כוחות גדולים של משטרה ושב"כ נכנסו הלילה לכמה ערים ערביות ומעורבות וביצעו מעצרים. המרכזית בהם היא אום אל פחם, העיר ממנה יצאו שני המחבלים לבית משפחת אגברייה וביצעו את הפיגוע הרצחני בחדרה.
בנוסף, פשטו הכוחות על בתים בנצרת ובסכנין וביצעו שורה של מעצרים, חלקם פליליים וחלקם מנהליים. גורם ביטחוני מסביר כי המעצרים המנהליים הם של אלו שעלו בהתראות כמי שיכולים להוציא פיגועים – המזדהים עם ארגון המדינה האסלמית דאעש. על עצורים אלו יחול הליך מנהלי בדומה למעצר מחבלים והם לא יוכלו לפגוש עורכי דין. מיד עם המעצרים, 12 העצורים הופרדו לחקירות שונות וההערכות הן כי צפויים מעצרים נוספים.
תושב אום אל פחם סיפר לאתר 'מקור ראשון' כי "זה היה נראה כמו לילה בשטחים. הגיעו כוחות, נכנסו לבתים, ריכזו משפחות בסלון ולקחו את הבן למעצר כמו מחבל. אנשים פה בהלם", הוא מסביר. "ידענו שיש כאן כמה קיצוניים אולי עשרה, אבל לא חשבתי שזה ככה. אנחנו סובלים מאוד בגלל שני קיצוניים שביצעו רצח מתועב ומגנים פה כולם את המעשה. אנשים מפחדים ללכת לעבודה ולהגיד אנחנו מאום אל פחם. לא יוצאים מהבית".
פעילות המעצרים תימשך בלילות הקרובים. בבתי הכלא בישראל ישנם היום 19 אסירים ערבים ישראליים שמרצים עונשי מאסר לאחר שהורשעו בתמיכה או בחברות בארגון דאעש, עוד לפני הפיגועים האחרונים. ההערכות הן שבמערכת הביטחון ידוע על עוד כמה עשרות צעירים שיש לגביהם חשד שהם מזוהים עם ארגון הטרור או אף קיימו מגעים עם אנשיו, כששהו במדינות ערביות.
אמש הנחה ראש הממשלה נפתלי בנט להעמיד מספר כלים משפטיים, כלכליים, מודיעיניים ודיגיטליים בכלל הזירות, לרבות פעולות חקירה גלויות וסמויות, במטרה למנוע אירועים נוספים ולמצות את הדין עם מי שסייעו להוצאת הפיגועים אל הפועל. בשב"כ כבר מבינים שאין להם לאן לברוח מהנושא ומרכזים מאמצים רבים לעצור את הפיגוע הבא.
ישנה מבוכה גדולה מאוד בארגון נוכח שני הפיגועים האחרונים, כשכל הצמרת הביטחונית בישראל מודה כי אירועים כאלו לא יכולים להיות באחריות משטרת ישראל. בנוסף, החליט ראש הממשלה להורות על תגבור כוחות של גורמי הביטחון, בדגש על מוקדי חיכוך, באופן מיידי ועד ליום העצמאות. כבר הבוקר נפרסו מחסומים בצירים מרכזיים ובכניסה לערים בשרון ובגליל וכמו כן גם בדרום הארץ. עוד הוחלט, על הרחבת מדיניות נשיאת נשק ע"י חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים, אולם חיילים רבים ממספר רב של יחידות טוענים כי נאסר עליהם לחתום על נשק ביחידה בה הם משרתים.
חלק נוסף בניסיון לעצור את הפיגוע הבא יוקדש לניטור השיח ברשתות החברתיות, זיהוי גורמים מסיתים ומפגעים פוטנציאליים ונקיטת הצעדים המתאימים נגדם.